7 idei de afaceri pe care le poți demara dacă locuiești în o zonă rurală

6

În ultimul timp, există o tendință ridicată de autogospodărire a românului. Asta a dus la migrarea oamenilor de la oraș la țară, unde găsesc aer mai curat, liniște mai multă și posibilitatea de a crește animale și cultiva legume în propria curte. Măcar există garanția că știi ce pui pe masă.

Astfel au luat naștere diverse idei de afaceri care treptat s-au dovedit a fi foarte profitabile.

Cei cu spirit intreprinzător și cu un anumit buget pot demara și mici afaceri pe care să le dezvolte ulterior prin accesarea de fonduri europene nerambursabile. Însă până la acel nivel se pot accesa credite bancare pentru IMM-uri special gândite pentru un start-up de succes și dezvoltare o optimă a afacerii.

În astfel de activități să nu crezi că e ușor și că te vei îmbogăți din primul an. Profitul se face treptat și nu doar prin bani investiți ci și prin foarte multă muncă. Bineînțeles că și în acest domeniu ai nevoie de diferite avize, certificate de producător și alte acte ale organelor competente astfel încât activitatea să se desfășoare în conformitate cu normele impuse de legislația în vigoare.

Ce activități poți dezvolta în zona rurală?

Răspunsul la această întrebare depinde foarte mult și de zona pe care o alegi, sau unde ai teren. O să vă ofer câteva idei de afaceri care pot fi demarate cu bani puțini și care sunt destul de ușor de pus în practică.

Apicultura

Creșterea albinelor pentru unii este mai mult decât o afacere. Este un stil de viață. România din fericire are un potențial ridicat în acest domeniu. Chiar dacă pare un domeniu greu și periculos, nu este deloc așa. Trebuie doar să respecți câteva reguli stricte și bineînțeles să nu fii alergic la înțepături. Totuși, ai nevoie de multă răbdare, iar în acel borcănel de miere nu este doar munca albinei ci și a apicultorului. Dacă ar fi să mă întrebați pe mine, aș spune că este totuși una din cele mai frumoase meserii.

Dacă locuiești într-o zonă meliferă, atunci îți va fi mult mai ușor să te dezvolți. Mierea naturală românească este un produs foarte căutat la export.

Profit poți face nu doar din vânzarea diferitelor sortimente de miere sau de roiuri/mătci ci și din vânzarea de alte produse apicole cum a fi polenul, propolisul, lăptișorul de matcă, căpăceală, faguri, diverse combinații de semințe și miere naturală sau alte derivate. Și încă ceva…. mierea naturală căpăcită este un produs neperisabil dacă este păstrat în condiții optime. Așa că nu-ți face griji că se va strica dacă nu se va vinde.

Într-un an bun, în care vremea e de partea nostră, se pot colecta cam 30 kg de miere naturală pe cules de la un singur stup (tei, salcâm, polifloră). Prețul pornește de la 10 lei pe kg în centrele de colectare.

Fructe de pădure

Nu-i așa că sună delicios? Dacă ai cam un hectar de teren, răbdare și dorință de dezvoltare, atunci cu siguranță vei da lovitura. Investiția este relativ iefină, iar profitul depinde destul de mult de tipul plantației. Poți împărți terenul pe diverse parcele pe care să plantezi: căpșuni, zmeură, afine și mure.

Fructele le poți vinde ca atare la cofetării, la diverși procesator sau le poți folosi la prepararea de dulceață, sirop, peltea etc. Procesul tehnologic pentru fabricarea dulcețurilor și siropurilor nu este greu, însă necesită o investiție suplimentară în linia de producție.

Prețul pentru un kilogram de fructe proaspete pornește de la 4 lei, în funcție de cantitate și sortiment.

Laptele de capră

Poate o să vă întrebați de ce de capră și nu de oaie sau vacă. Laptele de vacă este banal și se găsește peste tot, iar „miorița laie bucălaie” de câțiva ani încoace, gura îi cam tace. Acum „caprele Irinucăi” sunt la mare căutare.

Laptele de capră însă a devenit unul din cele mai căutate produse datorită proprietăților sale benefice organismului uman. Printre proprietățile sale enumerăm: stimularea sistemului imunitar, reducerea riscului de atac cerebral, reglarea sistemului digestiv, echilibrarea tensiunii arteriale. În plus este și un bun antiinflamator și antialergen. În cazul în care nu știați, laptele de capră este cel mai apropiat de laptele matern. Datorită proprietăților sale, laptele de capră poate fi administrat copiilor după ce au fost înțărcați fără teamă.

Caprele sunt mai ușor de îngrijit decât vacile sau oile. Laptele îl puteți vinde la centrele speciale de colectare a laptelui sau puteți investi într-o linie tehnologică de ambalare, păstrare și distribuție. Puteți prepara și diferite derivate din lapte de capră cum ar fi brânza și iaurtul.

O capră din rasa carpatină de exemplu, oferă cam 1,5 litri de lapte timp de 8 luni pe an, iar la centrele de colectare oferă în jur de 3,5 lei/litru.

Creșterea prepelițelor

Pentru acest tip de afacere, nici nu ai nevoie de un spațiu generos. Sunt suficienți câțiva metri pătrați pentru amenajarea acestuia. Singura grijă este ca locul ales să aibă o temperatură constantă și să fie ferit de curent și zgomote intense. Cheltuiala inițială presupune achiziția bateriilor de creștere și bineînțeșes a păsărilor. Păsările le puteți ulterior înmulți foarte ușor cu ajutorul unui incubator. Volumul de muncă este relativ mic. Nu trebuie decât să furajați păsările și să le alimentați cu apă de dimineață, iar seara să colectați ouăle. De la prepeliță puteți valorifica atât ouăle cât și carne, produse considerate adevărate delicatese de către specialiști.

Păstrăvărie

În copilărie auzeam des spunându-se „nici o masă fără pește”. Pe atunci mă întrebam de ce. Ulterior am descoperit că este cea mai sănătoasă carne (asta dacă peștele provine dintr-un mediu în care ecosistemul nu a fost distrus de factorii poluanți). Pornind de la acest slogan, foarte mulți întreprinzători au ales să se îndrepte spre acvacultură. Cererea pe piață este foarte mare, așa că mai mult ca sigur nu o rămâi cu marfa nevândută.

Costurile inițiale privind amenajarea păstrăvăriei țin foarte mult de structura solului, dar și de alți facturi esențiali în demararea unei astfel de afaceri. Cu o investiție inițială de 20000 euro poți pune pe picior o păstrăvărie care să vă aducă profit nu numai din vânzarea de pește ci și din organizarea de diferite activități cum ar pescuitul sportiv.

Cultivarea legumelor

Cutivarea diferitelor tipuri de legume este una din cele mai comune tipuri de afacere pe care o puteți demara în mediul rural. Chiar dacă nu presupune costuri inițiale de investiție majore, doresc să vă atenționez din start cp este mult mai mult de muncă decât la celelalte activități. Însă satisfacția de a avea cămara plină cu bunătăți și de a le oferi și altora din roadele muncii tale.

Plante medicinale

Medicina homeopată a început să fie din ce în ce mai mult luată în calcul de persoanele care doresc să aibă o viață cât mai sănătoasă. Plantele pot fi folosite pentru prepararea diferitelor sortimente de ceai, sau pot fi folosite în procesul de fabricație a suplimentelor alimentare.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale sunt: cătina, menta, isopul, lavanda, socul, cimbrișorul, mușețelul, armurariu, echinaceea, gălbenelele, ricinul.

Plantele medicinale sunt ușor de cultivat și depozitat. Nu ai nevoie de o suprafață prea mare de teren, însă ai nevoie de suficient spațiu pentru uscarea igienico a plantelor. Acestea trebuiesc uscate la umbră astfel încât să nu-și piardă din proprietăți. Chiar dacă procesul de uscare necesită o perioadă mai lungă de timp, plantele își vor păstra proprietățile. În acest fel putem vorbi de produse de calitate, care vor fi cu siguranță apreciate de cumpărători.

Indiferent ce alegeți, nu uitați că pe lângă investiția inițială, mai trebuie să existe și multă muncă și perseverență. Mult succes!

 

6 COMENTARII

  1. ce-as alege eu? Laptele de capra, mai ales ca imi plac mie capritele de cand eram mica. Problema se pune ca trebuie sa gasesti pe cineva care sa ti-l vanda si, daca stai departe de oras si nu ai mijloacele necesare, cred ca e greu sa intri pe piata.

    • Sunt tot felul de asociatii. De exemplu eu sunt in ASAT (atentie, nu e reclama, e non profit asociatia) de vreo 6-7 ani si prin ei mi-am gasit furnizori de fructe bio, legume bio, chestii pt iarna, branza, carne pt cine e interesat. Iau cosul o data pe sapt. si platesc lunar. Si mai sunt asociatii de genul sau poti face asta pe cont propriu. De ex e un tip care vinde rosii si ardei bio in piata. Dar felul in care vinde si strategia de marketing l-au ajutat sa vanda atat de repede marfa(in 4 ore vinde tot) incat cumparatorii aproape ca se bat intre ei care sa prinda macar un kg de rosii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.