Asta-i treabă de femeie, asta-i treabă de bărbat… (oare?)

10

Mai mult ca sigur ați auzit și voi bărbați spunând: „Eu nu spăl vasele, e treabă de femeie.” Sau „De ce să fac eu asta, doar nu m-am însurat degeaba?” Ei bine, dacă de asta te-ai însurat atunci înseamnă că duci o viață tare tristă, iar căsnicia voastră nu are niciun viitor. E mai simplu să plătești o menajeră.

Mai grav este că încă există femei (din vechea generație) cu o astfel de mentalitate. Apoi ne mirăm de ce în societate se cunoaște un regres uriaș în materie de viață de cuplu. Din cauza educației sociale.

Nu am de gând să militez acum pentru egalitatea între sexe. Nu consider că „egalitatea” este secretul unei societăți normale, ci mai degrabă RECIPROCITATEA! Completarea! Într-o relație/căsnicie trebuie să existe și reciprocitate, altfel iubirea indiferent cât este de intensă se va stinge pe parcurs.

Ce e de făcut? Împărțiți sarcinile!

În acest fel nu numai că o să vă ușurați reciproc munca, dar o să și economisiți timp pe care îl puteți petrece într-un mod plăcut împreună.

Să dăm cărțile pe față și să recunoaște! Nimănui nu-i place să stea toată ziua cu mopul în mână sau să facă nu știu ce alte treburi casnice. Mai ales după o zi istovitoare de muncă, numai chef de făcut mâncare și curățenie nu există. Iar cum majoritatea românilor au un salariu sub cel mediu pe economie, mai mult ca sigur o firmă de curățenie nici nu se poate lua în calcul. Iar mâncarea din oraș…. ajungi să te saturi de ea. Ce faci acasă e mai safe & tasty!

Nu este deloc fair play ca întorși de la job, femeia să se apuce de gătit, spălat, călcat rufe, aspirat etc, etc…. doar pentru că „societatea” spune că asta e treabă de femeie, iar bărbatul să se așeze comod cu telecomanda în mână, eventual să ragă și după o bere.

Stabiliți ce poate fiecare să facă

Aici mă refer în special la cei care locuiesc la curte, mai ales dacă au în grijă animale sau terenuri. Sunt anumite activități care necesită forță, iar atunci e normal ca acestea să intre în sarcina celui mai puternic. Bineînțeles că munca cea mai grea va pica în sarcina utilajelor așa că fiecare din voi va trebui să facă ce poate astfel încât activitățile gospodărești să se desfășoare  cât mai plăcut.

Stabiliți ce vă place sau ce nu vă place să faceți

Curățenia se face mult mai ușor împreună, iar munca este categoric mai plăcută dacă este făcută în 2. Mai ales când vă vine în ajutor și tehnologia. Astfel, în timp ce tu dai cu aspiratorul, el poate șterge praful de sus de pe dulap. În timp ce tu bagi rufele la mașină și le strângi pe cele uscate, el poate călca măcar cămășile preferate. Nu e chiar atât de greu, mai ales că pe piață există o ofertă variată de fiare si statii de calcat eficiente și la prețuri accesibile.  În timp ce tu speli pe jos, el poate șterge faința din baie. Și tot așa…

De ce ai face aceste treburi doar tu? Dacă te îmbolnăvești ar însemna ca totul în casă să se transforme într-un haos total?

Gătiți împreună

Nu numai că o să petreceți timp împreună, dar o să vă și distrați pe cinste. Și ce dacă mai dați greș? Comandați pizza! Iar cu timpul, cu siguranță o să reușiți să realizați doar preparate absolut delicioase. În privința vaselor… lăsați-le în grija unei mașini de spălat vase. În acest timp, voi puteți pune pe fundal muzica preferată și puteți exersa niște pași de dans sau puteți petrece câteva clipe romantice.

Iar dacă aveți copii, nu mai aveți scuze că lipsa timpului vă împiedică să vă jucați cu ei. Aveți suficient timp pentru diverse activități plăcute care vor rămâne veșnic întipărite atât în minte cât și în suflet.

Nu-i așa că e mai plăcut atunci când împărțiți sarcinille?
DISTRIBUIȚI

10 COMENTARII

  1. Eu pot sa iti spun ca am barbat cuminte, ca asa mi l-am educat. Nu degeaba l-am luat de cand avea 18 ani. Ma ajuta la aproape toate treburile casnice, inclusiv la calcat. Lui nu-i ie frica de fierul de calcat, cum nu mi-e nici mie frica sa pun mana pe o surubelnita la nevoie.

  2. Totul in casa facem impreuna. La treburile case participa si baiatul meu, face si el ce poate dupa puterile lui. Nici nu se poate astfel pentru ca amandoi avem servici.

  3. Eu chiar aș vrea să îl văd călcând haine 🙂 ))))))
    La noi treburile sunt împărțite între toți patru, adică adulți și copii. Fiecare face câte ceva…deși eu refac totul după ei. Pardon! Îi laud pentru implicare 😉

  4. Daa, intotdeauna impartim sarcinile. Eu nu l-as lasa niciodata sa spele baia iar el nu m-ar lasa niciodata sa spal vasele (nu pt ca nu le spal bine, ci pentru ca nu imi place). Daca exista echilibru si armonie intre cei doi, impartitul sarcinilor nu devine o povara.

  5. Ma bucur ca fiul meu nu a luat exemplu de la cel care trebuia sa-i fie exemplu in viata si participa impreuna cu prietena lui, cu care locuieste de 3 ani la toate activitatile casnice. Ba chiar calcatul ii revine lui fiindca nu e multumit de prestatia nimanui, nici de a mea 😀 Chiar zilele astea ma gandeam sa-i fac o surpriza, de sarbatori poate, cu o statie de calcat, macar sa-i usurez munca. Sigur nu s-ar astepta si sigur si-ar dori altceva, dar poate pe parcurs , imi va multumi sincer in sinea lui. Nu stiu de ce am senzatia ca mereu va fi pionul principal ptr aceasta activitate

  6. Cand sotia nu are servici, iar sotul are doua joburi ( caz concret cumnata mea) ma gandesc ca pica toata treaba pe ea. Dar cand ambii soti au servici nu mi se pare corect ca unul sa leneveasca pe canapea si unul sa munceasca.

    • Nu fac referire la cazurile in care doar unul din soti lucreaza ci la situatiile in care amandoi lucreaza, dar la impartit sarcinile din gospodarie, doar unul contribuie. Este normal ca o persoana cu 2 job-uri cand vine de la munca sa nu se apuce de spalat, calcat, facut mancare. Dar sa stii ca stiu cazuri in care el are 2 joburi, ea nu lucreaza, iar el gateste mai des, dar din placere nu din obligatie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.