Munca în stupină cu ajutorul celor mai bune scule electrice

20

Munca în stupină nu presupune doar să ne deplasăm cu albinele în pastoral şi să aşteptăm ca fagurii să se umple cu  miere.

Munca în stupină presupune mult efort din partea apicultorului, bani investiţi în cutii, rame, faguri şi alte utilaje necesare în buna desfăşurare a acestei frumoase activităţi.

Pentru asta apicultorul trebuie să deţină tot felul de scule electrice care să-l ajute la asamblarea cutiilor şi menţinerea acestora în perfectă stare sau la asamblarea ramelor pe care vor fi montaţi fagurii. Pare o muncă uşoară la prima vedere, dar vă garantez că nu este chiar aşa. În plus, în această activitate trebuie investit mult timp, altfel rezultatele nu vor fi nici pe departe pe măsura aşteptărilor.

În anul 2014 când ne-am hotărât să pornim pe un nou drum, acela al apiculturii, nu ştiam exact câtă muncă presupune această activitate şi nici ce înseamnă tot procesul din spatele produsului finit.

Am stabilit în primul rând un buget, pe care l-am investit în 20 cutii noi, 20 de caturi (magazii) ½, câteva mii de rame şi alte accesorii indispensabile stupului (scândurică de zbor, agrafe, mânere, podişoare, colţare, funduri antivarroa etc). Toate bineînţeles că neasamblate.

Ramele oricum vin la pachet neasamblate, dar stupii şi caturile am preferat să le montăm noi, pentru a face puţină economie şi a nu depăşi bugetul alocat. Timp în acea perioadă aveam suficient, aşa că tot ce ne trebuia la acel moment erau unelte performante şi scule electrice profesionale. Trusa de unelte nu ne lipseşte din maşină. Este suficient de mică, dar conţine tot ce ne trebuie atât în gospodărie cât şi în deplasare.

Am făcut imediat un necesar şi am căutat un depozit-online de astfel de produse. Am ajuns la concluzia că dacă optăm pentru a cumpăra toate sculele electrice de care aveam nevoie, în timp vom amortiza investiţia, în plus vom rămâne şi cu produsele.

IMG_20140630_144235

Cutiile trebuiau montate exact ca într-un joc lego, iar pentru asta aveam nevoie în primul rând de o maşină pentru găurit şi înşurubat. Astfel, soţul meu a achiziţionat o bormaşină electrică pentru lucrul acasă, dar şi una cu acumulator pentru a o folosi când aveam nevoie de ea în pastoral. În plus, soţul meu acasă le folosea simultan pe amândouă. Cu una făcea şanfrenul, iar cu cealaltă înfileta holţşurubul. Ca să îi fie mai uşor, şi-a achiziţionat şi o şurubelniţă mică electrică, ce s-a dovedit a fi foarte utilă.

Autofiletantele au fost cele mai utilizate scule, mai ales că nu aveau timp de odihnă, ţinând cont că a trebuit să asamblăm şi să pregătim mai bine de 1000 de rame pe care să montăm fagurii. Această operaţe este cea mai migăloasă, deoarece fiecare parte laterală trebuie găurită şi capsată, apoi asamblată rama propriu zisă prinzând-o la fiecare capăt cu câte un holţşurub. După această operaţiune urmează să introducem sârma pe găurile  din părţile laterale, pe care ulterior se va monta fagurele, dar asta abia înainte ca rama să fie introdusă în stup. În caz contrar, fagurele se poate degrada.

Pentru a îmbrăca uşor capacul cu tablă şi a îl proteja de intemperii, a cumpărat un dispozitiv de tăiat tabla, iar pentru montajul plasei antivarroa, un capsator electric, dar şi unul pneumatic pentru rame.

Pentru vopsit şi-a achiziţionat un pistol pe care l-a ajutat să termine o muncă de câteva ore în doar câteva minute. Vopseaua se distribuie rapid şi uniform pe toata suprafaţa necesară.

Nu s-a oprit aici… îşi dorea de mult o maşină de şlefuit, o maşină de lipit şi un compresor de aer cu ulei cu accesoriile aferente, aşa că am decis să le cumpărăm şi pe acestea, deoarece puteam avea nevoie de ele oricând.

Banii investiţi în toate sculele electrice s-a dovedit a fi una foarte utilă deoarece aceste produse sunt absolut necesare la casa unui om şi le putem utiliza oricând avem nevoie de ele, fie că vorbim de montajul stupilor, construcţia unei magazii sau reparatul unui obiect de mobilier. Din punctul meu de vedere, aceste obiecte nu ar trebui să lipsească din nicio gospodărie, deoarece  achiziţia lor te poate scuti de multe neplăceri pe parcursul anilor, iar amortizarea investiţiei este foarte rapidă, mai ales dacă sculele sunt folosite în mod constant. Pe viitor vom achiziţiona şi altele la fel de utile în desfăşurarea activităţilor zilnice sau ocazionale.

Mă simt binecuvântată să am un soţ care pune multă pasiune în tot ceea ce face şi care se pricepe la toate. La fiecare pas, am fost ucenicul lui şi am învăţat rapid să mânuiesc şi eu sculele electrice la fel de bine cum mânuiesc tigaia sau rujul din dotare. Aşa că, aceste obiecte au fost special create pentru a putea fi uilizate nu numai de profesionişti ci şi de amatori. Voinţă să existe, restul vine de la sine…

 

20 COMENTARII

    • Merita sa ai doi stupi daca ai posibilitatea unde sa ii tii. Mai mult e mai dificil… pentru ca iti trebuie timp si bani investiti.
      Dar macar stii ca mananci miere 100% naturala, iar satisfactia e pe masura!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.