Umbra muntelui – Gregory David Roberts – recenzie

1

Sursa tuturor lucrurilor, lumina, are mai multe forme decât sunt stele pe cer. Un singur gând frumos este suficient pentru a o face să strălucească. Însă o singură greșeală poate pârjoli o întreagă pădure în suflet, ascunzând toți aștrii de pe cer.Iar, în vreme ce greșeala încă te mistuie, iubirea ori credința pierdută îți poate da senzația că  totul s-a sfârșit, că nu poți merge mai departe. Dar acest lucru nu este adevărat. Nu este câtuși de puțin adevărat. Indiferent ce ai făcut, indiferent unde te-ai rătăcit, lumina nu te părăsește niciodată. Orice lucru bun care s-a stins în tine poate reînvia, dacă ți-o dorești din tot sufletul. Inima nu știe să renunțe pentru că inima nu știe să mintă.”

Așa începe Gregory David Roberts un nou capitol din viața lui Lin, fostul deținut australian. Aceasta este o continuare a bestseller-ului Shantaram, despre care v-am vorbit aici! Fiind pasionată de absolut tot ceea ce ține de India, cartea m-a fascinat încă după ce am citit primele capitote, chiar dacă acțiunea prezintă o latură mai puțin plăcută a acestei țări. Însă acțiunea și misterele mă atrag, iar Roberts reușește să întrepătrundă atât de bine aceste aspecte încât cartea m-a captivat instant.

Acțiunea se desfășoară alert, trecând de la situații limită care te țin cu sufletul la gură, la replici din filozofia hindusă, învăluită câteodată în fum de canabis.

Întors dintr-o misiune de contrabandă, Lin constată că întregul lui univers s-a năruit. Mentorul său, Khaderbhai este ucis, Karla s-a căsătorit cu Ranjit, un mogul influent din lumea media, iar o parte din prietenii săi au dispărut. Implicat acum în falsificarea pașapoartelor, pentru Sanjay, succesorul lui Khaderbhai, intră atât într-un conflict interior cât și  într-o bătălie între clanurile mafiote, bătălie în care prietenii îi mor rând pe rând, până când în mintea lui Lin răsare gândul de a începe o altă viață. Oare va reuși Lin să își găsească pacea interioară? Oare își va regăsi iubirea? Vă invit să descoperiți o parte din aventurile incitante din viața autorului în acest volum de excepție.

Cartea scoate la lumină, mai multe trăiri spirituale ale personajului. În prim plan apare și Karla, dragostea lui neîmplinită alături de care va porni o adevărată căutare de sine. Făcând parte dintr-un peisaj urban dominat de corupție, trafic de droguri și crime misterioase, Lin își caută calea refugiindu-se pe un munte al înțelepților hinduși, în timpul războiului dintre clanurile mafiote. Numeroasele personaje, sunt introduse treptat apoi dispar brusc sau tragic, dând o doză de mister acțiunii.

„Lumea de la poalele muntelui se schimbă, firește, așa cum se întâmplă cu toate lucrurile, dar nu putem stabili o legătură cu ea decât în acele vise. Nu eram doar fizic despărțit de viața pe care mi-o creasem și de oamenii care îmi deveniseră prieteni: muntele era refugiul inimii mele din fața acelei lumi care se estompa tot mai mult în aerul curat și proaspăt și nu îmi revenea în minte decât prin intermediul vizitatorilor și a viselor.”

Sunt momente când simțim că am ajuns la capătul puterilor, momente în care simțim că picăm și trebuie să ne agățăm de ceva sau de cineva pentru a merge mai departe. Atunci suntem bântuiți de tot ce vrem să lăsăm în urmă simțim tot mai mult nevoia de a ne face dispăruți. Trecutul nu poate fi șters cu buretele, dar viitor îl putem rescrie după bunul plac. Depinde de noi dacă vrem să schimbăm ceva, dacă ne lăsăm pradă viselor sau dacă încercăm să le materializăm.

„Regretul este fantoma iubirii. Regretul este un eu mai bun pe care îl  trimitem, uneori, în trecut, deși suntem conștienți că nu mai putem schimba nimic din vorbele ori faptele noastre. O facem pentru că așa e omenește: o trăsătură a speciei noastre. O facem pentru că ne pasă, trași de sforile rușinii ce nu pălește și nu dispare decât în marea regretului. De-a lungul vieții, regretul, mai mult decât iubirea, ne învață că răul naște rău, iar compasiunea naște compasiune. Iar o dată ce și-a îndeplinit scopul, regretul se stinge în neantul în care sfârșesc toate celelalte.”

Rușinea ne ține în frâu. Este un sentiment greu… atât de profund încât ajungem să ne pară rău chiar și pentru cel mai neînsemnat gest. Regretul se naște din rușine și iubire față de ceva…. Regretul nu  schimbă trecutul, dar schimbă viitorul, iar asta înseamnă evoluție.

„Misterul iubirii este ceea ce vom deveni.”

„Adevărul este eliberarea sufletului.”

„În toate lucrurile fundamentale, suntem îngemănați. Iubire și credință, încredere și empatie, familie și prieteni, amurguri și ode.”

Umbra muntelui este o carte a sinelui într-o lume autodistructivă în care criminalitatea, violența și consumul de alcool și droguri sunt văzute de societatea din suburbii ca singurele soluții pentru  rezolvarea conflictelor. Insă adevărata soluție pentru noi înșine nu se reflectă nici pe departe în  aceste practici nocive, pentru că „inima încărcată de lăcomie, orgoliu și dușmănie nu este liberă.”

Cartea Umbra muntelui” se întinde peste 850 pagini, fiind structurată în XV părți și 91 capitole. Volumul poate fi achiziționat de la Editura All, la un preț promoțional de doar 65 lei.

1 COMENTARIU

  1. Pare super interesanta cartea aceasta. Exact genul de lectura de care am nevoie in perioada asta. O s-o trec pe wishlist (inclusiv volumul I, desigur). Mi-a starnit interesul de la primul paragraf.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.