Noi românii iubim mâncarea. Putem observa asta de fiecare dată când mergem la cumpărături. Nu numai în apropierea marilor sărbători, dar și în zilele obișnuite, coșurile de cumpărături sunt încărcate cu fel de fel de bunătăți.
Cumpărăm de toate, chiar dacă uneori o facem fără discernământ. Însă ne place să avem frigiderul plin. În toată această fenezie a cumpărăturilor, din păcate nu suntem de fiecare dată atenți și la ce anume cumpărăm. Punem în coș ca să fie și nu verificăm de fiecare dată eticheta sau dacă produsul pare a respecta normele de siguranță în alimentație. Unii comercianți nu respectă normele de igienă sau termenele de valabilitate și vând, în special vrac produse care ne pot pune viața în pericol.
De multe ori, pentru acest inconvenient suntem vinovați chiar noi. Mai mult ca sigur și voi ați văzut măcar o singură dată un aliment perisabil lăsat la alt raft decât cel de pe care a fost luat. Asta din punctul meu de vedere este o nesimțire crasă, dusă la cel mai înalt nivel. În primul rând din cauza faptului că acel aliment se poate altera. Comerciantul chiar dacă îl pune la loc după un timp, ingredientele produsului au fost deja afectate, iar dacă eu am ghinionul să pun acel produs în coș, atunci risc să mă îmbolnăvesc și nici nu am pe cine trage la răspundere… ba mai mult, tot eu sunt de vină că nu am păstrat produsul în condiții optime.
Nu vrei să cumperi acel produs și ți-e lene să îl duci înapoi la raft… îl poți lăsa la casa de marcat. De acolo cineva sigur îl va duce în timp util la locul lui. Poate pare un gest banal, dar obiceiul de a ne debarasa de produsele nedorite pe unde apucăm afectează atât imaginea producătorului, bugetul comerciantului dar și sănătatea consumatorului.
Din păcate, mai e mult până învățăm să respectăm ceea ce avem sau munca aproapelui. Dar dacă tu lași salamul pe la raionul de pantofi, atunci există posibilitatea ca acel salam să fie văzut suficient de târziu cât să fie afectat de temperatura ridicată din magazin. Știu, e al naibii de enervant acest obicei! Dar gândește-te că dacă altcineva a făcut același lucru, iar tu ai nimerit fix acel produs, lucrurile nu mai sunt chiar așa roz… Nu disculp pe nimeni, îmi doresc doar să atrag atenția că nu trebuie să fim chiar așa de ignoranți când mergem la cumpărături.
#MâncareCuNotificare – Ce ar fi dacă s-ar inventa o etichetă care să ne indice dacă produsul cumpărat se află la o temperatură potrivită?
Ei bine, Caroli Foods a implementat un sistem de notificare a consumatorului prin intermediul unei etichete speciale care are încorporat un cadran termosensibil. Acest carolimetru termic, are capacitatea de a își schimba culoarea în funcție de temperatura produsului. Această inovație este disponibilă pentru cele 3 SKU-uri de Salam Semenic Extra de la Caroli, un sortiment care conține 90% carne. Șervețel știe! 😉
Cum funcționează acest CAROLImetru termic?
Temperatura optimă pentru păstrarea salamuriluor de la Caroli este între 2- 8 grade Celsius. Cadranul inscripționat pe etichetă are capacitatea de a își schimba culoarea în funcție de temperatura produsului. Astfel, dacă acesta este ținut la o temperatură sub 8°C, culoarea din semicercul de pe etichetă va fi verde, iar dacă temperatura la care este ținut produsul este mai mare de 8°C, atunci semicercul va începe să se coloreze treptat în galben. În acest caz, va trebui ca produsul să fie băgat cât mai repede în frigider sau consumat imediat.
Un astfel de indice este foarte util. În primul rând, atunci când cumpărăm produsul putem ști chiar de la vitrină dacă este ținut în condiții optime. Apoi acasă, dacă nu consumăm tot calupul și îl lăsăm mai mult pe masă vom fi notificați vizual de etichetă și ne vom aminti să introducem salamul în frigider.
Acest carolimetru termic este o inovație în industria alimentară și ar trebui răspândită pe o scară mai largă!
Să ştii, chiar azi am luat un baton de salam Semenic să văd cum este, dar mai mult din cauza etichetei, să o testez! 🙂
eu inteleg ca daca sta prea mult pe masa se face galbena dar, daca il pui la frigider, iti revine si se face verde la loc? Daca am inteles bine, nu e foarte linistitor pentru ca cei de la supermarket pot tine produsul in depozit la 8 grade 3 zile si il tin 3 ore la frigider si gata, e bun.
Cu sau fara eticheta, depindem de buna credinta a comerciantilor…
De aia e bine sa fim atenti de unde cumparam.
Caroli Foods, ne garanteaza ( verbal, dar nu cred ca s-ar preta la compromisuri) ca monitorizeaza in permanenta intregul lant frigorific al produselor, de la productie pana la vitrinele frigorifice ale magazinelor
[…] http://www.albinutamagica.ro/2017/03/inovatie-in-alimentatie-mancarecunotificare/ […]