Shantaram de Gregory David Roberts – o carte captivantă despre o altă faţă a Indiei!

12

Cine mă cunoaște știe că am dezvoltat o adevărată pasiune față de India. Poate vi se pare ciudată această pasiune, mai ales că indienii au o cultură total diferită față de noi. Știu că este o țară a contrastelor, unde diferența dintre clasele sociale este o prăpastie fără fund. Știu că sărăcia, lipsa de educație și practicarea unor obiceiuri străvechi cu adevărat nocive au înfundat societatea și mai mult în beznă. Însă nu trebuie să uităm că India totuși este o putere, un leagăn al civilizației străvechi absolut fascinant. Din fericire oamenii caută din răsputeri să își depășească condiția, iar societatea cu pași mărunți începe să evolueze eradicând anumite cutume care pentru noi sunt cu adevărat șocante.

Tocmai aceste contraste m-au atras. Diferențele dintre bine și rău, dintre sărăcie și bogăție, dintre lux și mizerie, dintre oameni școliți și persoane analfabete sunt aspecte care m-au făcut să reflect mai mult asupra mediului în care trăiesc. Ca un magnet m-au atras și idoliatrizarea numeroșilor zei, medicina ayurvedică, multitudinea de culori, hainele și bijuteriile, numeroasele temple frumos sculptate așezarea geografică, fauna și flora, universul condimentelor…

Din acest motiv am căutat să citesc cât mai multe cărți despre India, în special cărți care să descrie în amănunt realitatea. Îmi doresc să vizitez și eu această țară absolut minunată și de ce nu? Să aștern pe hârtie propriile gânduri și trăiri.

Până atunci rămân la bucuria de a citi. Și nu orice! Ultima carte citită este Shantaram de Gregory David Roberts pe care o puteți achiziționa de la Editura All. Este un bestseller de excepție tradus în peste 40 de limbi care a reușit să construiască punți peste inimile a 4 milioane de cititori!

Shantaram – este un volum care la prima vedere te face să te întrebi oare cât de repede o vei citi. Volumul conține 900 pagini, absolut captivante care te fac să uiți de grosimea acestuia și să citești, să citești și iar să citești. Este o carte pe care greu o lași din mână. Fiind structurată în 5 părți și un total de 42 de capitole, cartea este extrem de ușor de citit, chiar dacă timpul de multe ori face presiune asupra noastră.

În primul rând ce înseamnă Shantaram? Shantaram înseamnă om al păcii… Om al păcii lui Dumnezeu.

Citind cartea îmi dau seama că aceasta este mai mult decât un roman autobiografic, este o carte prin care autorul a reușit să găsească pacea interioară. O căutare a sinelui conturat într-un volum de excepţie. Din punctul meu de vedere, Shantaram s-a născut din contopirea dragostei faţă de India şi nevoia autorului de a îşi găsi liniştea interioară.

Fiind o carte autobiografică, aceasta s-a încadrat perfect în preferințele mele literare din ultimul timp. Asta se datorează faptului că am văzut India prin ochii tuturor personajelor. Pagină cu pagină, am început treptat să simt tot ceea ce autorul Gregory David Roberts a reuși să transmită.

Shantaram este o lecție de viață, o culegere de informații și trăiri care m-au ajutat să ajung chiar dacă doar spiritual vorbind în India, această țară pe care inexplicabil am început să o îndrăgesc din ce în ce mai mult. Este o carte care prezintă realitatea așa cum este ea. Cu bune și rele. Un mozaic literar de excepție care trezește în tine o serie nenumărată de trăiri. Te face să râzi cu poftă, să plângi, să te înfurii, să te bucuri, să te temi, să înveţi ce înseamnă sacrificiul, să iubești… să trăiești alături de personaje cu intensitate fiecare clipă.

Cartea prezintă povestea fascinantă de viață a lui Lindsay, numit de către indieni Lin sau Linbaba. Lindsay a ajuns în Bombay cu un pașaport fals (de aici și numele Lindsay)  după ce a evadat dintr-o închisoare de maximă securitate din Australia, unde a fost condamnat pentru jaf armat! Păşind în necunoscut, Lin reuşeşte să se integreze perfect în noua lume, chiar dacă dorul de familie îl copleşeşte. Câştigă imediat încrederea lui Prabaker, un ghid extrem de prietenos și vesel. Treptat începe să învețe hindi și să se integreze în această junglă socială aparent fără scăpare.

Cu un trecut tumultos încărcat de diferite infracțiuni, consum de droguri și activități care nu îi fac deloc cinste, Lin reușește să își câștige rapid respectul, atât în rândul oamenilor extrem de bogați cât și în rândul oamenilor extrem de săraci. Astfel începe să supravieţuiască şi să îşi contureze o nouă identitate. Toate aceste extreme sunt descrise atât de bine încât simți cum scenele ți se derulează prin fața ochilor de parcă ai fi fost prezent acolo.

Lin este un caracter puternic, un bărbat plin de curaj care reușește să facă față oricărei situații. Descoperă treptat toate clasele sociale.  Reușește să descopere atât viața oamenilor din mahalalele sărace cât și complicata viață a lumii interlope cu secretele ei tumultoase. Intră într-un război care nu îi aparține, iar astfel este supus la diferite încercări care mai de care mai periculoase. Cu toate acestea, Lin este un prieten loial văzut ca un erou de către oameni, indiferent dacă aceștia sunt persoane înstărite, infractori, prostituate sau oameni simpli și de bună credință. Respectul câștigat îi dă acest nume… Shantaram, omul păcii lui Dumnezeu.

Chiar dacă viața lui este într-o continuă primejdie din cauza faptului că se alătură mafiei, el reușește să își îndrepte treptat greșelile și să lase ceva în urma lui… Ce anume? Vă voi lăsa pe voi să descoperiți!


„Adevărul simplu şi totodată uluitor despre India şi despre poporul indian este că, atunci când ajungi acolo şi faci afaceri cu ei, inima te călăuzeşte întotdeauna mai bine decât capul. În niciun alt loc din lume acest lucru nu este mai adevărat.”


„Mantia trecutului e făcută din petice de sentimente şi croită cu aţa rebusurilor. De cele mai multe ori, tot ce putem face e să ne-nfăşurăm în ea ca să găsim mângâiere sau s-o târâm în urma noastră, chinuindu-ne să mergem mai departe. Dar orice lucru îşi are cauza şi semnificaţia lui. Fiecare viaţă, fiecare dragoste, fiecare faptă şi sentiment şi gând îşi au raţiunea şi înţelesul lor: începutul şi rolul pe care îl joacă un deznodământ. Uneori înţelegem. Uneori vedem trecutul atât de limpede şi citim legenda tuturor părţilor sale cu atât de mare atenţie, încât fiecare cusătură a timpului îşi dezvăluie scopul, în ea fiind înfăşurat un soi de mesaj. Nimic, în nicio viaţă, indiferent cât de bine sau de rău trăită, nu e mai înţelept decât eşecul sau mai limpede decât supărarea. Şi prin înţelepciunea preţioasă şi măruntă pe care ne-o dau, chiar şi aceşti duşmani temuţi şi detestaţi – suferinţa şi eşecul – au rostul şi dreptul lor de-a fi.”


P.S. Aștept cu nerăbdare să citesc și Umbra Muntelui scrisă tot de Gregory David Roberts, un fel de continuare a cărții Shantaram. Cartea bineînțeles că o puteți achiziționa tot de la Grupul Editorial All.

12 COMENTARII

  1. Hmm chiar interesanta povestea. Si eu am o „chestie” pt India, dar nu o pot numi in niciun fel… ma intreb cum de unii oameni pot trai cu niste principii atat de invechite. Pare interesanta cartea si cred ca mi-ar placea sa o citesc si eu 🙂

  2. Am citit-o acum 3-4 ani, imprumutata de la o prietena. Din acest motiv mi-am dorit sa citesc si Umbra muntelui. Oricand mi-ar facea placere sa le recitesc. Cristina, e „grea” in sensul ca sunt multe personaje, dar pana la urma le inveti, pana termini cartea :)))

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.