Noutăți de la Facebook – modificări care s-au remarcat în ultimul timp

11

Cei de la Facebook reușesc frecvent să ne surprindă cu fel de fel de modificări. După posibilitatea de a reacționa la postări în funcție de starea provocată, rețeaua social-media a venit cu o serie de îmbunătățiri menite să anime viața din online.

Posibilitatea de a posta live-uri


Da, este de ceva timp. Până acum era disponibilă doar pentru mobil, însă în momentul de față poate fi utilizată și pe desktop. Aplicația este utilă atunci când vrei să împărtășești cu prietenii clipele pe care le trăiești la un concert, spectacol, sau pur și simplu dorești să ții o emisiune live în care să prezinți tot ceea ce îți face plăcere. Un fel de vlog live… dar de data asta nu pe canalul de YouTube ci direct pe profilul Facebook. De reținut că poți posta live-uri atât de pe profilul personal cât și de pe pagina oficială.

Dacă mă întrebați pe mine, aș spune că această opțiune are destul de multe dezavantaje, pentru că un live poate fi făcut de oricine. Nu cred că vrem să vedem în direct crime, violuri, accidente.

Fundal colorat pentru statusuri


Fundalul colorat devenise un adevărat fenomen în ultimul timp. Ce e drept habar nu aveam de această opțiune. Credeam că aceste statusuri sunt pur și simplu scrise pe un fundal apoi imaginea este urcată pe Facebook. Da, știu… tehnologia mă cam bate câteodată. Nu folosesc prea des aplicația pentru mobil.  Am observat mai apoi că și eu pot posta astfel de statusuri, dar abia după ce am făcut update la aplicația Facebook instalată pe mobil.

Chiar dacă până acum această opțiune era disponibilă doar pentru mobil,  se pare că mai nou poți posta un status colorat direct de pe desktop. Opțiunea este valabilă doar pentru profilele personale, nu și pentru pagini. Dacă vrei să postezi un status colorat, o poți face direct pe wall în secțiunea noutăți. Dacă intri pe pagina ta și încerci să postezi de acolo un status colorat, butonul momentan nu este disponibil.

Setează data și ora postării


Această opțiune era valabilă și înainte, însă o perioadă a dispărut. Acum, pe lângă  butonul care îți permite etichetarea persoanelor din postare, butonul de stare (cum te simți, ce citești, ce faci), butonul care îți permite să alegi locul unde a fost făcută postarea sau unde de afli, mai ai opțiunea de a seta și data. De exemplu, dacă am fost la un spectacol pe data de 24 martie, iar eu postez fotografiile abia azi 31 martie, pot seta data corectă a postării. Mă bucur că această opțiune a revenit. Nu știu de ce cei de la Facebook au anulat-o o perioadă.

Alte modificări…

Interfață aplicație

Pe lângă aceste modificări, Facebook a suferit în ultimul timp numeroase modificări la nivel de interfață atât pe contul personal cât și pe pagina oficială. Aceste modificări destul de dese au creat nemulțumiri în rândul utilizatorilor, obișnuiți cu vechile setări.

Reclame

Dacă ai un blog și vrei să îți distribui articolele, vei observa că apar anumite probleme. Articolul va fi distribuit fără imagine și descriere. Înainte de a distribui orice articol, va trebui să folosești Facebook Debug! Introduci link-ul în spațiul alocat, dai „debug” apoi „scrape again” până când îți apare imaginea și descrierea. Abia apoi poți da share pe Facebook! Oare această roblemă apare la toată lumea, sau doar la cei care obișnuiesc să spameze pe Facebook?

Identitate

O altă problemă survenită în rândul utilizatorilor este legată de identitate. Facebook a cam început să notifice și să anuleze conturile de Facebook fictive, care folosesc nume de artiști, animale, bloguri… Pentru acestea există paginile… Nu știu ce să zic în acest sent. Oricine își poate face un cont de Facebook, dar ar trebui să se țină cont de audiență și istoricul din spatele contului.

Grupurile de pe Facebook

Ce mi se pare mie destul de enervant este faptul că Facebook s-a cam jucat și la setările personale ale utilizatorilor. De exemplu, eu sunt membră în anumite grupuri, dar pe care am ales să nu le urmăresc și să nu primesc notificări de fiecare dată când cineva postează ceva. Brusc m-am trezit că toate aceste setări au fost dezactivate și m-am pierdut în notificări irelevante pentru mine. A trebuit iar să iau toate grupurile la mână și să aleg să le urmăresc doar pe cele relevante pentru mine. În plus, este destul de deranjant ca cineva să te poată adăuga într-un grup fără acordul tău.

Atenție la audiență!

În același timp îți poți seta audiența pentru toate postările. Mare atenție însă cui îi accepți prietenia și cui îi permiți să îți urmărească profilul. Riști să te trezești cu duplicarea contului, iar dacă acest aspect ți se pare inofensiv, ei bine…. lucrurile nu stau chiar așa. Cei care ți-au duplicat contul pot posta în numele tău, iar conform noilor legi, pentru orice postare publicată pe Facebook poți răspunde contravențional sau chiar penal. În plus cel care îți administrează contul fals le poate cere prietenilor bani în numele tău, iar dacă ești suficient de naiv cât să pici în plasă, atunci riști să pierzi nu numai banii ci și un prieten, care clar valorează mai mult decât suma pierdută.

11 COMENTARII

    • La mine a aparut pe telefon doar dupa ce am facut update. Pe desktop azi am observat ca exista aceasta posibilitate. Cred ca functioneaza si la tine, sau mai dureaza cateva zile pana functia e implementata la toate conturile. Nu stiu…

  1. lasa ca statusurile colorate le tot admiram si nu stiam de unde le tot pune toata lumea. Mi-am dat seama ca e ceva noutate, dar la mine nu aparea. Apoi am intrat pe contul mamei si la ea exista functia asta. De ce nu se aplica schimbarile imediat pe toate conturile?

  2. Eu de pe mobil nu intru niciodata, mi-am dat seama ca multe chestii sunt valabile doar de pe mobil. In rest… Dumnezeu cu mila! Cand ma lovesc de ele, strig dupa ajutor. Oricum neuronul meu e cam imbatranit si nu mai tine minte atatea.

  3. Am vazut si eu aceste schimbari ale facebook-ului si ma bucur ca evolueaza si se schimba lucrurile. Statusurile colorate sunt disponibile de putin timp pe contul meu si ma mir ca nu am abuzat de ele. Imi place din ce in ce mai mult aceasta aplicatie desi Instagramul este favoritul meu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.