Dragi prieteni, o să vă relatez ceva ce i s-a întâmplat unei persoane apropiate mie. Până acum consideram că sunt destul de puerile atenţionările făcute de diferiţi utilizatori care  ne atrăgeau atenţia că există persoane care ne pot fura identitatea pe Facebook. Mă întrebam cine naiba e atât de tâmpit să facă asta? Ei bine, sunt mulţi tâmpiţi în mediul online. Chiar dacă nu eşti o persoană publică, poţi oricând să fii ţinta acestor persoane dezaxate mintal care urmăresc fie să culeagă informaţii despre tine pentru a face ceva ilegal fie doresc pur şi simplu să se distreze.

Aşa că mare atenţie la ce publicaţi pe Facebook, cui acceptaţi prietenia şi mai ales mare atenţie de pe ce dispozitive şi în ce locuri vă accesaţi conturile de Facebook.

Despre ce este vorba mai exact?

Cunoştinţa mea nu doreşte să îşi dezvăluie identitatea, mai ales după ce a trecut prin acest episod destul de şocant. Nu este genul care să se expună. Are puţini prieteni în listă şi toţi cunoscuţi. Însă doreşte să vă povestesc şi vouă prin intermediul blogului meu coşmarul prin care a trecut acum câteva zile.

Ştiţi că Facebook îţi afişează periodic, undeva în bara din dreapta „prieteni pe care e posibil să îi cunoşti”. La un moment dat şi-a văzut numele la „sugestii” şi o poză cu el. Ce i s-a părut şi mai interesant a fost faptul că fotografiile le are setate ca fiind doar pentru prieteni, în plus acea fotografie nici nu o avea postată pe Facebook. Prima reacţie a fost să raporteze contul. L-a raportat şi se pare că acel cont a fost şters imediat. Apoi curiozitatea l-a împins să îşi verifice din nou setările şi eventual să îşi schimbe parola. Aici a avut parte de o altă surpriză neplăcută şi total neaşteptată. Pe profilul personal, avea trecut la număr de telefon, un număr al altei persoane. Nu a avut niciodată acel număr ca să zici că a renunţat la el şi a fost realocat, nici măcar nu seamănă cu numărul pe care îl are să zici că a greşit când l-a tastat. A sunat şi i-a răspuns un bărbat. Logic că nu a putut afla mai multe detalii.

Apoi a intrat la setări şi a observat că cineva s-ar fi logat în contul personal în zilele de 8 februarie şi 23 februarie de pe un dispozitiv mobil de undeva din Ghencea (Bucureşti). Ei bine, persoana respectivă nu a fost în capitală în niciuna din aceste zile.

Lucrurile sunt destul de grave. O dată contul creat cu numele tău şi o poză care îşi aparţine, infractorii pot cere prietenia celor din lista ta de prieteni, apoi le poate cere bani „împrumult” în numele tău. Nu este un scenariu de film. Este realitatea! Dacă până acum infractorii sunau la întâmplare şi cereau bani pentru diferite evenimente imaginare, acum merg oarecum la sigur, folosindu-se de identitatea ta pentru a îţi păcăli prietenii. Din fericire contul fals al persoanei respective a fost şters în timp util.

Mare atenţie ce aplicaţii descărcaţi în telefon, de pe ce dispozitive vă logaţi şi ce permisiuni de acces utilizaţi!

Nu găsim o explicaţie logică. Singura ar fi legată de faptul că cineva i-a spart contul. Altfel nu îşi explică cum de a apărut acel număr de telefon acolo.

Iar fotografia… singura exlicaţie logică pe care o găsesc ar fi  utilizarea unor aplicaţii care cer permisiunea de a primi acces la datele din cont. Facebook are aşa ceva… aşa că mai mult ca sigur sunt şi alte aplicaţii care au această opţiune. Nu e genul care să descarce prea multe aplicaţii sau să utilizeze aplicaţiile pentru Facebook. Dar uite că inevitabilul s-a produs!

Evitaţi cât de mult puteţi aplicaţiile care „vă ghicesc viitorul”, „vă spun câţi copii o să ai”, „ce ai fost într-o viaţă anterioară”, „cine te iubeşte”, „care sunt prietenii tăi apropiaţi” etc… Sunt doar exemple care nu au legătură cu această întâmplare. Probabil şi pe voi v-a împins curiozitatea să folosiţi chiar şi o singură dată o aplicaţie de genul. Şi aţi observat că vă cere permisiunea de a avea acces la nume, e-mail, telefon şi fotografii. Practic, acceptând să folosiţi aplicaţia, vă oferiţi singuri pe tavă date personale, care aşa ar trebui să rămână… personale!

Toate aceste aplicaţii par a fi făcute pentru amuzament, însă ele au rolul de a culege date despre voi şi activităţile voastre. O dată adunate, aceste date sunt vândute anumitor companii sau folosite în scopuri ilicite.

Cazul este din păcate este 100% real. Nu aş fi crezut vreodată că o persoană cunoscută ar putea trece prin aşa ceva. I se poate întâmpla oricui. Aşa că încercaţi să fiţi atenţi la orice activitate suspectă! Şi când mă gândesc la faptul că există inconştienţi care dacă găsesc o carte de identitate o publică  pe Facebook fără să se gândească la consecinţe,  în loc să o ducă la o secţie de Poliţie… Iar alţi inconştienţi care distribuie actul de identitate, făcându-se poate fără să vrea părtaşi la o posibilă infracţiune… Nu mai zic nimic! Acces la internet au fel de fel de oameni!

Nu vă doresc să fiţi puşi în astfel de situaţii aşa că sfatul meu este să fiţi mult mai precauţi în mediul online!


Sursă foto: pixababy.com

De

18 comentarii la „Cine mi-a furat identitatea pe Facebook?”
  1. WTF?! Asa ceva?! Groaznic!!!
    Multumesc pt atentionare…sunt de obicei fff precauta cand vine vorba de logat si conectat la chestii… dar niciodata nu se stie…

  2. De acord cu tine, de asta niciodată nu mă joc de-a cine e cel mai bun prieten din listă, pe cine iubeşti cel mai mult.. aplicaţii d-astea retarde. N-au sens. Îmi pare rău pentru cunoştinţa ta, ce-i drept.. e bine să ai la facebook sincronizat tot. La mine nimeni nu poate să mişte nici măcar un deget, văd locaţie, facebook îmi dă parola prin mesaje pe tel, e deaia cu generator de coduri oriunde aş vrea să mă loghez pentru prima oară. Deci, slabe şanse, dar da… foarte mare atenţie pe detalii atunci când se fac setările pe fb. Mulţumesc de relatarea experienţei.. Chiar prinde bine. 😛

    1. Cine se frige cu ciorba acum sufla si in iaurt. Si-a securizat tot acum. De aia consider ca este aiurea situatia, pentru ca in momentul in care introduci un numar de telefon primesti un cod prin sma, abia dupa ce introduci codul este acceptat numarul. Deci automat cine i-a facut asta i-a facut-o intentionat. Dar totusi ma intreb cum de nu i-a schimbat parola? Oricum total aiurea…

  3. Sper sa nu mi se intample asa ceva. Accept foarte greu prietenia pe FB a unor persoane, daca le-as fi dat accept acum as fi avut mii.

  4. Urata experienta,. Sincer nu am prea dat importanta acestor chestii. Mi-am zis mereu ca „ce draq sa vada , bla, bla… „dar, uite ca poti fi pus in situatii foarte urate.

  5. Am observat de ceva timp că facebookul stie orice miscare facem. Zilele trecute am fost la un stomatolog, iar cand am ajuns acasa, am gasit poza cu el la sugestii prieteni. Wtf? Prin simpla functionare a internetului, prin ascultarea vocii, ne identifica si ne sugereaza prieteni. În fine, știai că daca ai folosit google voice ti-ai dat implicit acordul sa iti asculte telefonul?

    1. Probabil iti apare la sugestii din cauza memoriei Cache si a setarilor GPS. De asta cu google voice nu stiam, dar la cate se intampla in ziua e azi tind sa cred si asta. Oricum camera de la laptop o am acoperita. 😀

  6. Am tot auzit relatari de genul si chiar sper sa nu mi se intample acest lucru. Ce-i drept, si mie mi-a aparut acum ceva timp ca am o sesiune activa din Ghencea-Bucuresti, insa am ignorat-o intrucat stau oarecum aproape de acea zona. Voi fi mult mai atenta de acum inainte, mai ales ca in ultima perioada tot am vazut pe facebook mai multe persoane care se plangeau ca cineva a incercat sa le sparga contul.

  7. cred ca tehnologia asta evolueaza intr-un sens negativ. nu zic, suntem mai conectati, mai aproape, mai la la la, dar siguranta… unde mai e? asa si cu copiii… nu inteleg ce cauti pe Fb daca n-ai buletin. ei sunt suficient de bleguti si uite-asa mai patesc si altele, ti-l momeste vreun nenorocit si cine stie ce-i face. pana la urma, internetul e ok, dar folosit cu cap si cu masura!

    1. Parintii sunt inconstienti ca ii lasa. Copilului trebuie doar sa ii lasi senzatia ca e liber. Libertatea asta are o limita, iar daca e trecuta atunci lucrurile pot degenera. In acelasi timp, educatia si comunicarea sunt sfinte. Vezi fenomenul Balena Albastra. E infiorator ce se intampla, dar totul pleaca de la educatie si comunicare… daca acestea ar exista, atunci adolescentul nu ar fi interesat de astfel de jocuri si ar pica in astfel de capcane.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.