Gutuile – medicamentul din grădină – un singur fruct!

0
Gutuile sunt fructele “de aur” ale toamnei. De culoare galbenă şi acoperite cu un puf, parcă îmbrăcate în culorile toamnei, gutuile au multiple proprietăţi pozitive pentru organismul uman. Nu degeaba Dumnezeu a creat pentru fiecare sezon diverse minuni ale naturii pentru noi oamenii. Gutuile sunt o adevărata armă pentru sistemul nostrum imunitar. Deasemenea acestea îmbunătăţesc sistemul digestiv şi respirator şi ameliorează tusea.
Gutuile sunt bogate în vitamina A, vitamina B3, vitamina B6, vitamin B9, vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu.
Specialiştii au atribuit gutuilor 100 de proprietăţi, printre care se numără şi acţiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emoliantă, tonică şi expectorantă. Medicii nutriţionişti consideră gutuile drept o sursă semnificativă de zaharuri simple, uşor asimilabile de organism, elemente minerale şi vitamine
Pentru că toamna s-a instalat deja, iar virozele respiratorii au început să afecteze din ce în ce mai multe persoane, specialiştii recomandă să mâncăm zilnic cel puţin două felii din acest fruct.
Nu doar că ne vor feri de răceli, dar previn anemia şi stimulează pofta de mâncare.
În plus, nutriţioniştii spun că o gutuie pe zi consumată reduce orice inflamaţie a gâtului, afecţiune destul de frecventă în sezonul rece, iar seminţele macinate au un efect calmant extraordinar în caz de tuse sau bronşita.
În urmă cu aproximativ 4.000 de ani, gutuile erau folosite de greci şi romani pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru stimularea potenţei. Chiar şi strămoşii noştri le utilizau datorită conţinutului bogat în săruri de fier, potasiu şi magneziu.
Pe lângă aceste întăritoare, vedetele toamnei se bucură de prezenţa principiilor bioactive – taninul, pectinele – şi de influenţa vitaminelor A, B, C şi PP. Tanina, în combinaţie cu pectina, întreţine sănătatea mucoasei digestive, iar antioxidanţii din gutui sunt un real sprijin pentru radicalii liberi, reducând astfel riscul de cancer.
Un alt atu al gutuilor pleacă de la concentraţia mare de potasiu care scade presiunea vasculară.
Cu forma lor bivalentă, între măr şi pară, gutuile mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor în timp ce elimină toxinele din organism şi te scapă de oboseală.
Vitamina C din compoziţia unui suc de gutui este un remediu pentru răceală, gripă (infecţii de sezon) şi încetineşte procesul de evoluţie al microelemntelor care favorizează hepatita.
Un pahar de suc de gutui este recomandat zilnic, înainte de masă, timp de 30 de zile, celor care suferă de astenie, celor cu probleme respiratorii, cardiacilor sau astenicilor.
Susbtanţele pectice din gutui sunt esenţiale în reducerea colesterolului!
O tartă care conţine seminţe de gutui poate contribui la vindecarea tusei urmată de o expectoraţie cu sânge, astmului, diareei sau hemoragiilor uterine.
De asemenea, pentru tuberculoză, în fază incipientă, traheită, bronşită sau angină pectorală este recomandat să te foloseşti tot de seminţele gutuilor.
Gutuile stimulează pofta de mâncare, tocmai de aceea sunt impuse în dieta copiilor mofturoşi sau anemici – în combinaţie cu miere de albine, morcov, mere.
În vremuri străvechi, femeile scăldau copiii prea slabi sau persoanele bolnave în decoct de gutui, acesta fiind un tratament pentru anemie, mai precis pentru activarea poftei de mancare şi a forţei fizice.
Un alt atu al gutuilor pleacă de la concentraţia mare de potasiu care scade presiunea vasculară. Mai mult, ele ajuta la reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare si la eliminarea substantelor toxice din organism.
Horia le-a îndrăgit încă din prima clipă, chiar a devorat o gutuie cât tati culegea din gutuiul din spatele curţii toate podoabele dăruite de Dumnezeu. Totuşi atenţie mare că în ciuda gustului divin, acestea pot fi uşor înecăcioase

Surse de inspiratie:




Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.