Urzica – planta minune din grădina ta

0

Câți dintre voi vă amintiți de copilărie când, alergând prin grădina bunicii, prin pădure sau chiar și pe marginea drumului aveați de fiecare dată grijă să ocoliți urzica. Asta pentru că dacă luați contact cu ea senzația nu era una tocmai plăcută. Bunicul îmi povestea că în copilăria lui, urzica era folosită ca pedeapsă pentru copii atunci când greșeau. Așa erau acele vremuri, iar el își amintea mereu de acele momente când mergeam la pădure să culegem ciuperci pe care el le cunoștea foarte bine și din care bunica mea gătea o minunată supă cremă de ciuperci.

Bunica mea însă mereu îmi spunea că urzica este benefică pentru reumatism, asta în ciuda disconfortului creat la atingere. Și nu numai atât. Că este o sursă bogată de vitamine și minerale absolut necesare organismului.

Așa că imediat ce apăreau urzicile erau culese cu grijă (de cele mai multe ori fără mănuși), erau apoi alese, spălate și opărite. Nu știu cum puteau suporta. Probabil obișnuința și pielea tăbăcită de atâta muncă diminuau considerabil durerea cauzată de pișcături. În plus, mănușile erau un lux în acea perioadă, însă în ziua de azi urzicile pot fi culese cu grijă fără a crea disconfort cu o pereche de mănuși cauciucată. Eu nu aș putea să le culeg altfel.

Urzicile pot fi gătite în mai multe feluri. Însă cea mai iubită rețetă urzici era cea clasică.

Se călea o ceapă, apoi se adăugau urzicile opărite în prealabil scurse și tocate mărunt. Se amesteca în mod continuu pentru a nu se lipi timp de aproximativ 10 minute. Se adaugă puțin lapte și opțional rântașul de făină și se mai lăsa până când compoziția se omogeniza. Se adăuga apoi usturoiul pisat și se lăsa la înăbușit. Mâncărica aceasta de urzici era un deliciu împreună cu un ou ochi, mămăliguță și puțină carne afumată de la cantă. După aceeași rețetă se poate găti și spanacul, ștevia, loboda.

Beneficiile urzicilor!

  1. Urzicile sunt o sursă bogată de nutrienți esențiali întăririi sistemului imunitar. Acestea conțin vitamine precum A, C, K dar și minerale precum fier, calciu și magneziu.
  2. Urzicile sunt bogate în antioxidanți, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a daunelor provocate de radicalii liberi. Acești antioxidanți pot juca un rol important în prevenirea bolilor cronice și a îmbătrânirii premature.
  3. Urzicile conțin compuși cu proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi quercetina și acidul cafeic. Acești compuși pot ajuta la reducerea inflamației în corp și pot fi benefici în tratamentul afecțiunilor inflamatorii precum artrita.
  4. Consumul de urzici poate avea beneficii pentru sistemul digestiv. Urzicile pot ajuta la stimularea producției de enzime digestive și la ameliorarea simptomelor asociate cu afecțiuni precum indigestia și constipația.
  5. Rol de detoxifiere a organismului: Urzicile au un efect diuretic ușor, ceea ce înseamnă că acestea contribuie la eliminarea toxinelor din organism prin stimularea urinării.
  6. Urzicile contribuie la îmbunătățirea circulației sângelui în organism.
  7. Urzicile pot fi benefice și pentru sănătatea pielii fiind folosite în tratamentul mâncărimilor și inflamațiilor pielii, cum ar fi eczemele și psoriazisul. De asemenea, urzicile pot avea un efect purifiant asupra tenului și pot ajuta la reducerea acneei.
DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.