Uniforma – idei preconcepute
Uniforma, atât de detestată de unii și atât de iubită de alții nu este doar un simplu obiect vestimentar purtat din obligație. Mulți asociază uniforma cu perioada comunistă. Nimic mai greșit. În majoritatea școlilor de elită din țări occidentale democratice, uniforma este purtată cu mândrie. Sunt mulți elevi care și-ar dori să reprezinte imaginea unui Colegiu de renume, dar nu au această șansă. Iar cei care o au fac tot posibilul să fie demni de ea și de colegiu.
Altă idee preconcepută este legată de libertatea de exprimare. Pe bune? Deci dacă eu vreau să mă exprim mergând la școală în fundul gol, așa ar trebui să merg? De ce să mi se îngrădească această libertate de exprimare? O să spuneți că puteți merge îmbrăcați decent dar nu în uniformă. Dar decența asta nu e tot o îngrădire a libertății de exprimare vestimentară? Fix asta este! Deci e un non sens. Să lăsăm libertatea vestimentară pentru alte zone de interes, nu școala.
De ar nu trebui văzută uniforma ca o povară?
În școlile în care obligativitatea este purtarea de uniforme școlare, psihologii au constatat că există mai multă disciplină. Asta pentru că îi învață pe elevi importanța respectării anumitor reguli de conduită socială. Mai mult decât atât, uniforma prin definiția sa esteun obiect vestimentar care impune respect, deci elevii vor învăța mai ușor să ofere și să primească respect.
În plus uniforma pregătește elevul pentru o carieră în care uniforma este literă de lege. Indiferent dacă vorbim despre uniforma militară, de pompier, polițist sau vorbim de halate și uniforme medicale, acest obiect vestimentar devine parte din tine. Ea te definește pe tine și tu pe ea. Cu ea o să aveți de parcurs un drum lung, nu lipsit de greutăți dar presărat de succes dacă îți dai interesul.
Uniforma contribuie la creșterea stimei de sine. Da, haina săracului cum o numesc unii. Din păcate nu toți avem același statut social. Sunt copii pentru care școala este un adevărat efort din cauza cerințelor tot mai mari și din cauza costurilor pe care ar trebui să le suporte familiile acestora pentru a îi întreține în școală. Uniforma ar înlătura o mare parte din griji deoarece elevii nu își vor pune întrebarea: „cu ce mă îmbrac mâine?”
Știm cu toții că tinerii tind să fie răutăcioși, majoritatea celor cu un nivel de trai mai bun umilindu-i pe cei cu venituri mai modeste. Iar efectul pe termen lung este devastator pentru ambele părți. Este adevărat că atât familiile cât și profesorii ar trebui să contribuie la înlăturarea acestor tipuri de practici. Dar tim cu toții că acest lucru este aproape imposibil. Uniforma măcar la școală îi ajută pe elevi să se simtă egali.