Nu știu câți dintre voi au avut parte de vacanțe de vară petrecute undeva la bunici la țară… cu păsări, animale, pomi fructiferi și legume proaspete. Cu câmpuri, păduri și drumuri pline de praf, praf care se ridica până la cer atunci când trecea în goană o căruță de care noi, neastâmpărați ne agățam de ea. Poate că nu găsiți nimic distractiv în această descriere. Poate că o să spuneți că eram inconștienți. Ei bine, eram mai mult inocenți. Și mereu găseam ceva amuzant de făcut. Câte o năzdrăvănie pentru care eram certați de bunici mai mult în glumă.
Să lăsăm nostalgia. Mulți poate că nici nu înțeleg cât de prețioase sunt aceste amintiri. Nici satele de azi nu mai sunt la fel ca cele din copilărie. Pline de veselie. Acum străzile sunt goale, pustii, triste. Iar oameni prea împovărați de griji și ani.
Chiar dacă în locul caselor bătrânești răsar noi case… mai înalte și falnice, satele rămân în continuare la fel de goale.
Nici la oraș situația nu este mai roz. Parcuri neîngrijite și oameni nepăsători.
Ce poate face un copil în ziua de azi pentru a se distra în vacanță, dar în același timp să și învețe lucruri noi?
Televizor? Laptop? Telefon? Tabletă? În niciun caz. Câte puțin TV și internet, dar nu asta trebuie să domine timpul. Nici măcar dacă copiii au un vlog. Noi când eram mici, pe lângă năzdrăvănii ne jucam cu păpușile, mingea, pistoalele cu apă sau clasicele jocuri: „v-ați ascunselea”, „țară, țară, vrem ostași”, „elastecul”, „rațele și vânătorii”, „castelul”, coloram cu creta pe asfalt sau chiar pe tăblițe ca cele de aici.
Readu la viață jocurile copilăriei și petrece cât mai mult timp cu copilul tău. Nu ai timp? Îți faci. Când vii de la muncă, în week-end sau în concediu.
Ce face copilul tău cât tu ești la muncă.
Ei bine există multe activități interesante la care să participe copilul tău în vacanța de vară. Îți poți înscrie copilul la activități care să îi fie pe plac și să își dorească să participe: ateliere de creație, cursuri de pictură, origami sau lucru manual, cursuri de muzică și dans, cursuri de înot, echitație, vizite la muzeu, spectacole de teatru. Îți poți trimite copilul în tabără sau la fel ca și tine… la bunici la țară.
Nu uitați nici de teme și importanța cititului. Cititul stimulează imaginația și deschide noi orizonturi. Cum sportul este hrană pentru trup, așa și cititul este hrană pentru suflet și minte.
Surse foto: pixabay.com
Întotdeauna cele mai frumoase vacante sunt la bunici.