Mulți dintre cei trecuți de 40 de ani își aduc aminte de altfel de jocuri și jucării ale copilăriei. Majoritatea acelor jocuri puteau fi jucate cu întreaga familie, astfel se consolida o legătură puternică între părinte și copil, frați și surori, veri sau prieteni. Bineînțeles că aceste jocuri nu erau activități de zi cu zi ci activități care aveau loc de cele mai multe ori în zile de sărbătoare sau atunci când familia avea musafiri.
Care erau jocurile preferate de copiii de altădată?
Jocurile de cărți
Sunt primele jocuri de familie din copilăria mea. Primul pachet de cărți primit în dar a fost Păcălici. Pachetul conținea 33 cărți. 32 cărți erau pereche (costumul național masculin și costumul național feminin din diferite țări) și un păcălici. La acest joc participau doar două persoane. Cărțile se împărțeau de la început câte 5 la fiecare, iar restul de cărți rămâneau pe masă întoarse cu fața în jos. Pe rând apoi luam câte o carte din pachet și făceam perechi de câte două cărți. Când pachetul se termina, extrăgeam pe rând câte o carte de la adeversar. Cine rămânea cu păcăliciul pierdea jocul.
Alte jocuri de cărți frecventate în copilărie erau: Război, Tabinet, Macao, Șeptică sau Popa Prostul. Cel mai mult îmi plăcea să joc Tabinet pentru că nu era doar un joc de noroc. Era mai mult un joc de logică și strategie. Când eram singură jucam un fel de Solitaire. Dar fără tabletă, telefon sau PC.
Remi/Rumi
Îmi amintesc că atunci când ne porneam pe jucat Remi nu ne mai ridicam cu orele. Începeam jocul după masa de prânz și jucam până noaptea târziu cu mici pauze de gustări și toaletă. La acest joc participa întreaga familie. Iar dacă eram mai mulți și nu aveam al doilea set de joacă, cel care pierdea ieșea o tură din joc.
Este imposibil să nu cunoști regulile jocului de Remi. Acesta poate fi jucat atât pe tablă cât și pe etalate în două, trei sau patru persoane. Acesta se joacă în mai multe moduri: Joc simplu pe tablă, mozaic, bicolor sau monocolor. Dublele pot fi schimbate între jucători.
Țintar (Moara)
Primul joc de țintar a fost la bunici. Pe un carton, bunicul a trasat cele trei pătrate concentrice și punctele aferente fiecărei linii. Piesele de joc au fost mai apoi confecționate din boabe de fasole și porumb (9 din fiecare). O idee ingenioasă aș putea spune a unor oameni simpli de la țară. Țintarul este in alt joc de societate și strategie.
Regulile sunt foarte simple. În prima etapă jucătorii vor așeza pe rând piesele, câte o piesă în câte un punct de pe tablă. În a doua etapă, fiecare jucător va muta pe rând piesele proprii.
Mutarea se va face doar într-un punct învecinat de-a lungul uneia dintre liniile de pe tablă. Atunci când reușești să plasezi trei piese consecutive poți elimina o piesă a adeversarului de pe tablă doar cu condiția ca aceasta să nu facă parte dintr-o moară. Se permite însă eliminarea unei piese a adeversarului inclusă într-o moară doar dacă adeversarul are două astfel de șiruri de 3 piese.
Dacă în joc rămâi doar cu 3 piese, atunci le poți muta oriunde pe tablă. Jucătorul care rămâne cu doar două piese sau este blocat de adversar, pierde jocul.
Dacă ți-am răscolit amintiri, o parte dintre aceste jocuri pot fi achiziționate de aici!
Lego
Imediat după revoluție au început să apară pe piață alte jocuri fascinante atât pentru copii cât și pentru adulți. Cele mai apreciate erau jocurile lego. Prin intermediul pieselor de lego puteai construi orice îți dictează imaginația. Poate din acest motiv sunt atât de iubite și în ziua de azi.