Auzim cât mai des „pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău, petrece cât mai mult timp alături de el”. Dar foarte importantă este calitatea timpului petrecut împreună. Dacă există doar prezența fizică, iar voi în calitate de părinți nu vă implicați cât mai mult în activitățile lui atunci țin să vă spun că ați pierdut timp prețios. Este adevărat că un job este foarte solicitant, iar acasă vă așteaptă și alte activități casnice indispensabile. Dar dacă vă organizați și împărțiți sarcinile în calitate de părinți, atunci cu siguranță o să aveți parte și de acel timp mult dorit.

Sursă foto: https://pixabay.com

Faceți mâncare și curățenie împreună!

Vei învăța copilul să fie responsabil de mic. În plus, dacă va vedea că tu faci își va dori să contribuie și el la activitățle casnice. În bucătărie îi poți oferi activități ușoare cum ar fi să amestece în salată, să dea prin făină șnițelul sau să se joace cu aluatul. Îți garantez că se va distra. În ceea ce privește curățenia, prima respunsabilitate a lui este strânsul jucăriilor, apoi îl poți implica și în alte activități cum ar fi utilizarea aspiratorului și ștergerea prafului. Activitățile casnice în care îl poți implica vor fi introduse treptat, în funcție de vârstă și dorința lui de a se implica. Cât e mic nu îl forța, fă tu, invită-l și o să vezi că va veni singur să te ajute. Când va mai crește nu va mai fi la fel.

Citiți împreună

Cititul dezvoltă vocabularul și imaginația copilului. Citiți împreună și nu numai că o să îl ajuți să descopere magia lecturii dar o să aveți parte de o îmbogățire culturală care cu siguranță vă va fi de folos oriunde și oricând în viață. Pentru a îi stârni interesul pentru lectură, citește-i zilnic chiar și câteva rânduri încă de când e micuț. Caută cărți potrivite vârstei și explică-i fiecare imagine, iar mai apoi răspunde-i la toate întrebările pe care ți le adresează.

Jucați-vă împreună

Ce poate fi mai folos decât să vă jucați împreună. Fie că este vorba de jocurile clasice ale copilăriei tale cum ar fi „baba oarba” sau „v-ați ascunselea” sau jocuri moderne, interactive, faptul că vă jucați împreună va rămâne veșnic întipărit în memoria copilului. Și să vă mai spun un secret. Nu faptul că a primit o jucărie scumpă va conta, ci faptul că v-ați jucat împreună cu ea. Iar dacă tot doriți să îi cumpărați o jucărie, ideal ar fi să achiziționați una care să îi stimuleze creativitatea. Dacă bugetul nu este de partea voastră, vă dau un pont. Plastilina a fost, este și va fi mereu iubită de copii. Și nu numai. Pentru că cel mic va reuși să își construiască propria jucărie. Ba mai mult va fi foarte fericit și mândru de realizarea lui, așa că tot ce trebuie să faci este să îl încurajezi. Să îmbini bucuria de a te juca cu educația este o artă. Să îi alegi jocuri educative potrivite vârstei este o virtute.

Mergeți în parc împreună

O plimbare cu bicicleta, rolele sau cățelul în parc este mai plăcută împreună decât de unul singur. Va veni vremea când nu își va mai dori să iasă cu tine ci cu prietenii. Atunci vei gusta din amărăciunea clipei, chiar dacă pe fundul paharului se află dulceața. Copilul tău a crescut, iar dorința de socializare și ieșitul din zona de confort sunt absolut normale. Dacă te roagă să mergeți în parc deși tu ai vase de spălat, mai bine mergi în parc. Nu moare nimeni cu 3 farfurii în chiuvetă, dar bucuria de a petrece timpul împreună va rămâne veșnic întipărită în inimile tuturor.

Nu da vina pe timp și nu îți refuza copilul dacă va dori să vă jucați sau să ieșiți împreună la plimbare. Mâine e deja prea târziu. Mâine copilul tău e cu o zi mai matur, iar tu cu o zi mai în vârstă. Bucură-te de fiecare clipă alături de el.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.