Care credeți că este cea mai prețioasă resursă a omului? – Sănătatea.
Dar cea mai rară? – Timpul.
Da. Nu gramul de aur, nu hrana sau apa. Acestea sunt resurse care pot fi găsite cu ceva efort. Însă timpul este cea mai prețioasă resursă disponibilă pentru om. De timp ai nevoie pentru a îți procura hrana, de timp ai nevoie pentru educație și dezvoltare personală, de timp ai nevoie pentru a îți vindeca rănile de pe trup sau suflet, de timp ai nevoie pentru a merge în vacanță, de timp ai nevoie pentru a dormi.
Din păcate este din ce în ce mai scurt. Implicit și mai scump. La fel cum o piatră rară este una prețioasă, relativ mai scumpă… așa și timpul.
Când suntem tineri și fără obligații nu îl percepem la fel ca atunci când devenim adulți și suntem încărcați de responsabilități. Creștem, ne maturizăm și nu conștientizăm că îmbătrânim. Și o dată cu noi și părinții noștri. Devenim la rândul nostru părinți și brusc ne trezim bunici.
Mai mult de jumătate din zi îl petrecem la muncă, mijloc de transport, magazine. Apoi acasă un sfert din timp îl dormim, pentru că organismul nostru are nevoie și de odihnă. Ce facem cu celălalt sfert de timp? De multe ori nici nu știm ce putem face cu el. În principiu lucruri uzuale… gătit, curățenie, rar citit, din păcate Facebook și internet în general, sau ore în plus de somn.
Dacă ai și copii, cu siguranță îl vei umple vrei nu vrei. Ba chiar ți-ai dori ca divinitatea să mai îți dea câteva ore în plus. Dacă ai găsi ore de vânzare la bazar sigur ai fi prima care ar cumpăra. Însă de multe ori, din cauza oboselii și a presiunii prea mari de pe umerii tăi de adult responsabil uiți ceva foarte important. Ceva este încheagă temelia dezvoltării copilului tău.
Nu degeaba sunt atât de multe spoturi publicitare în care părinții sunt îndemnați ca „pentru dezvoltarea emoțională armonioasă a copilului tău, petreceți cât mai mult timp alături de el.”
Ce dacă este chiuveta plină de vase? Le poți spăla și mai târziu, sau și mai bine, poți cumpăra o mașină de spălat vase. Ori, în calitate de părinți vă împărțiți sarcinile. Ce dacă nu mai ai nimic în frigider? Poți găti împreună cu ei, apoi să vezi distracție în bucătărie. Iar dacă se face mizerie, ce? Pți strânge și mâine, sau poți strânge împreună cu copii tăi. Cui nu-i convine să nu te viziteze. Sau dacă te vizitează, în loc să te critice să te ajute să strângi. Iar dacă nu ai chef azi de gătit, nu găti. Comandă din oraș. Este adevărat că mâncarea gătită este baza, dar din când în când meritați o escapadă culinară.
Ce vreau să subliniez aici? Nu irosi timpul pe chestii care nu contează cu adevărat. Timpul petrecut alături de copii e cel mai important. Petreceți cât mai mult timp împreună și încercați să implicați copiii în cât mai multe dintre activitățile voastre. Jucați-vă împreună, citiți, plimbați-vă. Retrăiește copilăria și bucură-te alături de cei mici de acele mașini pentru copii pe care poate ți le-ai dorit și tu în copilărie, dar nu le-ai avut! Căutați fel de fel de activități care să implice toată familia și care să le dezvolte imaginația celor mici. Modelați diferite figurine din plastilină, apoi interpretați câte un rol. Și foarte important… Copiii nu vor ține minte ce le-ai cumpărat la aniversarea de 5 ani de exemplu. Dar vor ține minte clipele petrecute împreună. Faptul că i-ai făcut să se simtă importanți, speciali, iubiți… nu doar responsabili.
[…] de părinți nu vă implicați cât mai mult în activitățile lui atunci țin să vă spun că ați pierdut timp prețios. Este adevărat că un job este foarte solicitant, iar acasă vă așteaptă și alte activități […]