Mătreața este o problemă cu care se confruntă o mare parte din populație. Și în general problema poate fi permanentă sau să apară periodic. Cauzele sunt multe: dermatita seboreică, stresul, moștenirea genetică, dereglările hormonale, utilizarea de șampoane nepotrivite, sensibilitate la utilizarea produselor cosmetice pentru coafat, imunitate scăzută, deficit de zinc și vitamina B din organism. De cele mai multe ori, apariția mătreții este strâns legată de căderea părului, iar atunci trebuie acționat atât din interior cât și din exterior.
Ce e de făcut?
Șampoane antimătreață – pe piață există o gamă variată de șampoane antimătreață mai mult sau mai puțin eficiente. Cele mai eficiente în cazul celor care se confruntă frecvent cu mătreața sunt șampoanele care conțin ketoconazol. Citește cu atenție instrucțiunile și respectă-le. În același timp, ai grijă să îți clătești bine părul după utilizarea șamponului astfel încât să nu rămâne urme de produs prin păr.
Dacă ai tot testat fel de fel de șampoane și nu ai reușit să scapi de problemă, atunci va trebui să apelezi și la alte trucuri în lupta cu mătreața. Nu este o problemă de care nu poți scăpa, doar că va trebui să alegi soluția potrivită și în același timp să ții cont și de alte sfaturi date ecventual de medicul dermatolog.
Alimentația – un regim alimentar bogat în vitamine și minerale nu numai că va fi o sursă de sănătate pentru organismul tău. Dar va contribui și la îmbunătățirea aspectului exterior. Vei avea o piele mai fermă și un păr mai frumos și sănătos.
Suplimentele alimentare – deficitul de minerale și vitamine poate fi eliminat cu ajutorul suplimentelor alimentare. Este foarte important ca anual să faceți o serie de analize uzuale pentru a depista din timp eventualele probleme de sănătate și pentru a vă trata în caz de nevoie. Suplimentele alimentare pot fi luate în schimb fără prescripție medicală, însă înainte de asta discutați cu medicul dumneavoastră.
Încearcă să eviți asta! Nu este necesar să te speli zilnic pe cap, doar dacă folosești fixativ sau spumă. În mod normal, părul este recomandat să fie spălat o dată la două zile. În același timp evită să te speli pe păr cu apă opărită deoarece pielea scalpului va fi afecată. Un alt obicei de evitat este legat de plimbatul mâinilor prin păr. Acest obicei îngrașă scalpul și deteriorează firul de păr. În același timp evită să folosești șampoane și măști nepotrivite pentru tine.
Dacă în trecut ai avut probleme cu ele, nu le refolosi că nu se va schimba nimic. Citește cu atenție eticheta și indicațiile producătorului și folosește doar produse potrivite tipului tău de păr. În același timp, alege de fiecare dată măști pentru păr din ingrediente naturale.
Remedii naturale cua ajutorul cărpra mătrața va deveni doar o amintire neplăcută.
Dacă te întrebi cum scapi de mătreață cu ajutorul unor produse naturale și care sunt acestea, o să vă da câteva ponturi:
- uleiul din arbore de ceai – se găsește în farmacii și magazinele de tip plafar. Este foarte concentrat, iar 5 picături sunt suficiente la fiecare spălare. Adăugați uleiul în șampon de fiecare dată când vă spălați pe cap și o să observați efectele uimitoare ale acestui produs.
- oțetul de mere – adaugă 5 linguri de oțet de mere într-un pahat cu apă caldă, apoi masează scalpul cu soluția obținută. După această operațiune spală-te cu șampon antimătreață. Oțetul este un antiseptic natural la îndemâna oricui. Nu e bun numai în salată ci și pentru a curăța și dezinfecta atât pielea capului cât și frigiderul sau fainața din bucătărie.
- bicarbonatul de sodiu – contribuie la exfolierea scalpului, îndepărtând cu ușurință celule moarte de pe suprafața acestuia. În plus are rol de a curăța și dezinfecta suprafața scalpului. Tot ce trebuie să faci este să masezi rădăcinile firelor de păr cu aproximativ o linguriță cu vârf de bicarbonat. Apoi să te speli cu șampon.
- gelul de aloe vera – acesta contribuie la calmarea suprafeței de pe scalp, eliminând mâncărimea și curățând blând pielea.
- ulei de cocos și zeamă de lămâie – amestecă două linguri de ulei de cocos cu două linguri de zeamă de lămâie, apoi masează cu grijă tot scalpul. Lasă să acționeze această mască aproximativ 15 minute apoi sală-te cu un șampon antimătreață.
- ceai de cimbru – pune la fiert două căni de apă, iar când aceasta dă în clocot, oprește focul și adaugă 4-5 linguri de cimbru uscat. Lasă la infuzat, iar când se răcește strecoară ceaiul și spală-te cu soluția obținută. Așteaptă o oră și jumătate apoi te poți spăla cu șampon antimătreață. La fel puteți proceda și cu rozmarinul sau menta.
- frunzele de nuc – pune la infuzat câteva frunze de nuc în un litru de apă, apoi clătește-ți părul după spălare cu soluția obținută.
- sarea de mare – masează pielea capului cu puțină sare de mare, apoi clătește cu apă amestecată cu oțet. Sarea este un bun scrub natural și dezinfectant în același timp.
- iaurtul – poți face o mască dintr-un iaurt și puțină zeamă de lămâie. Amestecă bine ingredientele, masează scalpul cu compoziția obținută și lasă să acționeze cteva minute. Apoi te poți spăla cu unșampon antimătreață.
Tu ce remedii naturiste folosești?