Sedentarismul este un fenomen care a luat amploare dramatic în ultimii ani. Orele petrecute pe scaun la birou sau la volan afectează organismul mai mult deât  ne putem imagina. Este o luptă a organismului cu tine însăți. Pentru că orgaismul uman are nevoie de mișcare, iar lipsa acesteia aduce pe termen lung diferite afecțiuni. Probbil ai observat și tu că stând pea mult pe scaun la birou, începe să te doară spatele, îți amorțesc memprele, te doare capul și te simți mai obpsit decât dacă ai fi alergat două ture de stadion. Astea sunt semne că ceva nu funcționează, iar organismul are nevoie de mișcare. Ce e de făcut?

Fă cât mai multă mișcare. Chiar dacă nu simți nevoia, o pauză de 5 minute pe oră face minuni atât pentru ochi cât și pentru corp. Apoi eviă pe cât de mult posibil să vii și să pleci de la locul de muncă cu mașina. Mergi cât poți de mult pe jos sau folosește ca mijloc de transport bicicleta.

Lipsa mișcării va duce la slăbirea mesei musculare, iar în timp la alte probleme de sănătate, inclusiv la inimă. Chiar dacă nu ești o persoană plinuță, ideal ar fi ca periodic să mergi fie la dans, kankoo jumps sau sală de forță. Asta pentru că aculo există un antrenor care să te stimuleze și să te îndrume cum să-ți lucrezi masa musculară. Greutatea corporală nu are legătură directă cu mersul la sală ci cu  obișnuința de a practica un sport. La fiecare sfâșit de săptămână, poți lăsa grijile acasă și portni într-o drumeție la munte cu bicicletele sau pur și simplu să mergi cu familia sau prietenii la pas prin pădure. Aerul curat și mișcarea vor face minuni. Nu trebuie decât să te echipezi corespunzător pentru libertate de mișcare cu jachetă și colanți adecvați.

Asupra voastră să aveți neapărat genti sport în care să puneți câte un bidon cu apă pentru hidratare, o gustare, o pelerină, un briceag multifuncțional, o brichetă, o busolă, o lanternă, o hartă a zonei în care mergi, o folie de supraviețuire, un fluier, haine de schimb și neapărat medicamente, mai ales dacă ai anumite probleme de sănătate. Acesta este kit-ul minim pe care oricine pleacă  într-o drumeție trebuie să îl aibă asupra sa. Suplimentar, ideal ar fi să ai și o baterie externă încărcată. Nu știi când îți va fi de folos. Iar când pleci într-o astfel de drumeție, foarte important este să nu pleci niciodată singur și sub nici o formă să nu te abați de la traseu sau să parcurgi un traseu dificil pentru nivelul tău fizic de pregăture.

Deconectează-te de tot stresul cotidian și bucură-te de natură. Cum ar zice și proverbul latin „mens sana in corpore sano”!

Un comentariu la „Sedentarism – moarte lentă. Plimbări lungi și dese, cheia marilor succese”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.