Despre India s-au spus multe. O țară a extremelor, controversată, murdară și plină de pericole, mai ales pentru femeile neînsoțite. Însă mie mereu mi-a plăcut să privesc ce este în spatele fiecărui zid, așa că pentru mine India înseamnă mult mai mult. „India este leaganul omenirii, locul de nastere al vorbirii, mama istoriei, bunica legendei, strabunica traditiei”, după cum o descria Mark Twain.
Prăpastia dintre săraci și bogați este uriașă. Opulența celor bogați și simplitatea celor săraci s-a transformat într-o adevărată curiozitate pentru turiști. Oare cum trăiesc bogații? Oare cum trăiesc săracii? Există clasă de mijloc?
Aici femeile bogate sunt mereu aranjate, indiferent dacă sunt îmbrăcate în port tradițional sau în haine occidentale. Bineînțeles că deliciul turiștilor stă în portul tradițional. Femeile bogate îmbrăcate în saree arată absolut impecabil, au un machiaj perfect de parcă tocmai au avut parte de un shooting foto și o manichiură impecabilă de parcă ar umbla în permanență cu trusa de manichiură după ele. Dacă mai adăugăm și un tatuaj cu henna, atunci chiar ne gândim că poate fără voie o să apărem în cine știe ce film de la Bollywood. Și că tot veni vorba, nu uita să iei și un cadou pentru șefa drăguț!
Paradoxal, turiștii sunt atrași în special de cei care trăiesc în sărăcie. Asta poate și pentru că cei care ajung acolo văd în oamenii simpli adevărata față a Indiei. Însă simplitatea și ospitalitatea aestora compensează orice neajuns. Asta nu înseamnă că orice loc este sigur pentru turiști. Însă oamenii simpli își venerează oaspetele. Pentru indieni, un oaspete este ca un zeu care le calcă pragul. Chiar și în ziua de azi, majoritatea din ei încă mai cred în clasificarea pe caste iar în naivitatea lor sunt fericiți. Unii au reușit să își depășească condiția, însă cei mai mulți se bucură de ce au.
India emană acea energie și liniște sufletească după care tânjim fiecare. India este incredibilă! Așa cum este ea. Cu bune și cu rele. O țară a contrastelor, care te va uimi la fiecare pas. India este un tărâm de basm, plin de culoare, tradiție, dans și poezie. India nu este doar un loc de pe hartă pe care să-l bifezi. Este o căutare a sinelui, o adevărată experiență senzorială propulsată la cote maxime, mai ales de cei care reușesc să pătrundă în interiorul unei lumi cu totul alta.
În primul rând, dacă ai ales India ca reper de călătorie, atunci musai să vizitezi Triunghiul de aur format din Delhi, Agra și Jaipur. Însă întreaga Indie este un loc încărcat de legende, plin de culoare și cu multe locuri de vizitat. Cu siguranță te vei întoarce mai bogat spiritual dar și încărcat de cadouri pentru cei dragi.
În ceea ce privește cadourile, pot spune că vei veni încărcat de fel de fel de astfel de obiecte. Ca idee, dacă ai timp le cauți pe internet și le comanzi. S-ar putea să fie mai ieftin transportul decât taxele de aeroport. Mie mi-au plăcut în mod deosebit modelele de genti Anuschka, care pot fi găsite și la noi pe ilux.ro. Sunt genți din piele, pictate manual de artizani indieni care pot fi transformate cu ușurință în cadouri pentru ziua de naștere a femeii dragi din viața ta.
Până la a umple valiza cu cadouri însă, hai să umplem mintea cu amintiri și sufletul cu energie pozitivă. Dacă dorești să pornești într-o aventură culturală prin India, cu siguranță vei putea folosi acest material ca reper.
Delhi
Delhi este cel mai mare oraș din zona nordică a Indiei situat pe cursul râului Yamuna și este format din vechiul oraș Shahjahanabad și orașul nou, New Delhi care este și capitala Republicii India. Ca să vă faceți o idee, suprafața metropolei este de 1.484 km², iar populația de aproximatin 19 milioane de locuitori. Adică un oraș cât aproape întreg județul Ilfov și cu o populație cât aproape cea a României. Sună impresionant, nu-i așa?
Conform legendei, temelia civilizației din Delhi datează de peste 5000 de ani, denumirea provenind de la o veche așezare numită Dallika. O parte din ce reprezintă această metropolă în ziua de azi, conform datelor istorice Old Delhi (Shahjahanabad), a fost construit în 1638 de către împăratul mogul Shah Jahan iar noul oraș New Delhi abia în 1911 de către Imperiul Britanic în timpul domniei Regelui George al V-lea și Reginei Maria din nevoia Guvernului Britanic de a administra mai ușor colonia. Astfel, în 1912 capitala Indiei se mută de la Calcutta la New Delhi.
Ce puteți vizita în Delhi? În primul rând Fortareata Rosie (Lal Qila). Aceasta a fost construită din ordinul împaratului Shah Jahan și poartă această denumire datorită blocului de piatră roșiatică din care este construită.
Un alt obiectiv important este Memorialul Raj Ghat, monumentul ridicat în cinstea liderului politic și spiritul Mahatma Gandhi, cel care a obținut mult dorita independență a Indiei față de britanici. Monumentul este ridicat pe locul în care trupul lui Gandhi a fost incinerat.
Poarta Indiei este un monument impunător închinat în memoria celor peste 70.000 de soldați indieni care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial.
Un alt edificiu care merită vizitat este Templul Bahai Lotus. Construcția este o clădire impresionantă în formă de lotus, floarea simbol a Indiei. Este un loc ideal pentru meditație și rugăciune. Dacă alegi să îl vizitezi, arată respect față de cei care îi calcă frecvent pragul adoptând o ținută conservatoare și lăsând încălțămintea la intrare.
Un alt loc care merită văzut este Piața de condimente. India este cunoscută ca fiind Țara Condimentelor, așa că o incursiune culinară în lumea magică a gusturilor este de neratat. Bazarul Chandni Chowk este raiul pasionaților de cumpărături. Dacă tot ai ajuns aici musai să cumperi și niște figurine în formă de elefant. Musai cu trompa în sus, simbol al prosperității. Este un cadou pentru nașa perfect. Astfel de figurine pot fi găsite și pe ilux.ro
Mormântul lui Hamayun este un alt obiect care merită bifat pe hartă. Este unul din cele mai frumoase exemple de arhitectură persană. Edificiul a fost construit în memoria împăratului Hamayun la dorința soției sale. Monumentul este înconjurat de un parc cu o vegetașie luxuriantă și numeroase fântâni arteziene.
Alte obiective de care vă puteți bucura… Observatorul astronomic Jantar Matar este foarte important mai ales pentru cultura hindusă, dat fiind faptul că ei acordă o importanță deosebită studiului planetelor și impactul lor asupra omului și activităților de zi cu zi. Observatorul a fost construit după ce imperiul mogul s-a destrămat, iar pe tron a venit Sawai Jai, un tânăr pasionat de astronomie din Dinastia Rajput, cea care a dat și denumirea statului Rajasthan. Grădina Simțurilor este un parc uriaș în care vă puteți bucura de vegetația luxuriantă și diverse sculpturi murale realizate de artiștii locali. Grădina zoolocică din Delhi este una din cele mai mari din Asia, unde animalele au parte de un habitat foarte apropiat de cel din libertate. Grădina zoologică adăpostește peste 2000 de specii de animale și păsări de pe toate continentele.
Agra
Agra este un oraș situat în statul Uttar Pradesh și este leagănul civilizației mogule. Acesta este cunoscut în primul rând datorită faimoasei construcții arhitecturale Taj Mahal. Însă întregul oraș este impresionant, având o istorie multiculturală vastă. Denumirea antică a orașului a fost Mahabharata, numele actual (orașul însămânțat) fiind menționat în scrierile de călătorie ale lui Ptolemeu.
Ce poți vizita în Agra? Impresionantul Taj Mahal, construit la porunca împaratul Shah Jahan, al cincilea împărat mogul, în memoria celei de-a doua lui sotii, prințesa persană Mumtaz Mahal pentru care a purtat o iubire nemărginită. Acesta a murit după nașterea celui de-al 14-lea copil. Monumentul mormânt este realizat din marmură albă translucidă și este ornat cu diverse pietre prețioase și semiprețioase. Construirea monumentul a început în 1631 și a durat timp de 22 de ani. Pentru ca nimeni să nu mai realizeze un alt mormânt impresionant ca acesta, regele a ordonat decapitarea arhitectului șef și mutilarea tuturor muncitorilor. Construcția face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind considerată o adevărată bijuterie arhitecturală. Pe lângă impresionantul mormânt, turiștii pot vizita și două moschei, care fac parte din același complex.
Un alt obiectiv de bifat este Fortul orașului, o construcție realizată din gresie roșie în perioada anilor 1565-1571 la ordinul Împăratului Akbar.
Jaipur
Jaipuir se află tot în statul Rajasthan și este cunoscut și ca Orașul Roz datorită edificiilor de nuanță rozalie. Este unul din cele mai mari orașe din India și anual este vizitat de milioane de turiști. Orașul a fost întemeiat în anul 1727 de către Jai Singh al II-lea, însă este cunoscut datorită lui Ram Singh care în anu 1876, a poruncit ca întreg orașul să fie vopsit în culoarea roz, ca simbol al ospitalității față de regele Edward al VII-lea al Marii Britanii.
Cel mai impunător edificiu din Jaipur este Hawa Mahal (Palatul Vânturilor). Construcția este o fuziune arhitecturală impresionantă între arhitectura hindusă și cea islamică. Forma clădirii este în formă de fagure, are o înălțime de 15 metri, iar ferestrele mici și multe au rol de răcire
Dacă ai ales Triunghiul de Aur ca destinație turistică, vei păși cu siguranță pe un tărâm de poveste, plin de culoare, încărcat de istorie și cu diverse legende care te vor determina să te întorci. Bineînțeles că poți cumpăra diverse obiecte și cadouri care să-ți amintească de această călătorie impresionantă.
Foarte frumos articolul! Felicitari!
India are niste puncte de atractie turistica absolut fantastice. Multumesc pentru link.
Pentru mine, INDIA este cea mai frumoasă țară din lume !
India este intr-adevar o tara minunata. Vad ca deja s-a spus acest lucru, insa chiar cred ca-si merita toate laudele.