Când vine vorba de blocurile vechi, una din cea mai mare problemă o reprezintă spațiul. Mai ales în ceea ce privește baia, care de cele mai multe ori este foarte mică. Însă cu puțină imaginație cu siguranță amenajarea băii va fi provocarea care va transforma un spațiu neprimitor și îngust în unul de efect. Bineînțeles că nu va trebui să dărâmi pereții pentru a îți mări baia, dar dacă alegi mobilierul de baie potrivit cu siguranță vei câștiga mult spațiu, iar dacă vei miza pe culori deschise, cu siguranță efectul va fi mult mai spectaculor.
Bineînțeles că spațiu mai mare înseamnă confort crescut. Însă dacă spațiul este mic, putem adapta totul astfel încât să avem parte și de confortul dorit, dar să ne bucurăm și de puțin spațiu de mișcare.
Mobilier minimalist și obiecte sanitare de mici dimensiuni.
Mobilierul trebuie să fie cât mai mic și montat pe verticală astfel încât fiecare colțișor să fie optimizat. În baie poți ține în același timp doar strictul necesar, așa că nu ai nevoie de foarte multe rafturi de depozitare. Folosește spațiul de deasupra vasului de toaletă, spațiul de sub lavoar sau de deasupra oglinzii din baie. Rafturile pot fi înguste și bine compartimentate astfel încât să nu se piardă spațiu inutil între policioare. În acest fel poți depozita pe ele cât mai multe obiecte de îngrijire personală.
Armonia dintre elemente
Mizează pe nuanțe cât mai deschise. Alege gresie și faianță din culori cât mai deschise. În cazul faianței, optează pentru plăci de mici dimensiuni, deoarece oferă impresia de spațiu mărit. Pentru un efect wow, poți adăuga și câteva plăci din culor vii.
Pentru a crea un efect de spațiu mărit, alege o oglindă supradimensionată pe care să o montezi de exemplu pe o parte din peretele unde ai montat și lavoarul. Vei crea optic impresia că baia și-a dublat suprafața. Pentru ca efectul să fie pe măsură, ai grijă ca întreaga baie să fie foarte bine luminată. O baie bine luminată pare mai spațioasă. Optează astfel pentru becuri LED pentru baie care imită lumina naturală a zilei.
Cabină de duș
Când vine vorba de o baie mică, cabina de duș este cea mai bună alegere. O idee ingenioasă mi se pare cabina de duș cu scurgere direct în pardoseală și cu uși culisante dintr-un perete în altul. O astfel de cabină este absolut perfectă pentru spațiile mici. De ce să pierzi spațiu inutil cu pereții unei căzi, când poți miza pe ceva practic și minimalist. Dacă ești și genul de persoană foarte actică, atunci cu siguranță nu vei petrece ore bune în baie. Sunt multe persoane care preferă un duș rapid în detrimentul unei băi în cadă. Și ca să vă vând un pont… la un duș vei consuma mult mai puțină apă, implicit planeta îți va mulțumi că nu irosești inutil această resursă.
În cazul în care ai o baie lungă, poți monta cabina în capăt. Dacă baia este prevăzută la capăt și cu o fereastră, atunci îți va fi mai ușor deoarece în baie se va face foarte puțin abur. Ideal este să montezi și un ventilator astfel încât aerul să fie mereu cât mai uscat și proaspăt.
Cadă pe colț
Dacă tocmai ai achiziționat un apartament într-un bloc vechi, cu siguranță ai constatat că mai mult de jumătate din suprafața băii este ocupată de cadă. O cadă uriașă pentru o baie mică, însă nu chiar atât de încăpătoare. Pare un paradox, dar căzile vechi de fontă ocupă mult spațiu inutil din cauza modului în care au fost concepute și montate. Ca să îți faci o idee, dacă vrei să scoți o cadă veche pe ușa de la baie, nu vei reuși atât de ușor. Vei fi nevoit fie să scoți tocul la ușă, fie să tai cada.
Dacă ții neapărat să ai cadă în baie, atunci indicat este să optezi pentru o cadă pe colț. Vei câștiga astfel ceva spațiu și vei crea un colțișor în care să te relaxezi atunci când vrei să te scufunzi în apă fierbinte, parfută și cu multă spumă, mai ales în serile răcoroase de iarnă. Baia relaxantă și parfumată este principalul motiv pentru care ar trebui să alegi cada. O cadă ar mai fi necesară și atunci când ai copii mici. Copiii adoră să se bălăcească în cadă, așa că fiecare băiță de seară va fi și un prilej de distracție. Ca idee, poți monta și un perete din sticlă, ca în cazul cabinelor de duș, astfel încât să nu se împrăștie apa în toată baia.
Însă dacă ești adeptul căzilor clasice, află că în magazinele de bricolaj găsești căzi care se potrivesc destul de bine cu spațiul din baia ta, deoarece acestea au fost gândite ca dimensiune după modul în care se construia pe vremuri. Însă, poți face căzi și la comandă, chiar dacă te va costa ceva în plus.
Sper ca aceste sfaturi ți-au fost de folos. Dacă și tu ai alte idei, te aștept să le împărtășești cu mine în comentarii.
iluminatul este intr-adevar foarte important, nu doar in baie, ci in orice camera care nu are o suprafata foarte mare. Lumina si cromatica sunt cel mai simplu si mai ieftin de utilizat, de jonglat cu pentru a crea iluzia unui spatiu mai mare. Si mai sunt oglinzile.
Foarte bune ideile, multumesc pentru recomandare.
Este super site-ul, mi-a placut ce am comandat de la ei, multumesc pentru link.