Copiii și accidentele casnice: Cum acordăm primul ajutor?

7

Copiii și accidentele casnice

Când eram mici, deseori auzeam de la părinți – la vârsta ta nu eram așa năzbâtios, nu puneam mâna pe nici un aparat din bucătărie, niciodată nu mă apropiam de priză sau de alte aparate periculoase. Le dădeați crezare?

Cu siguranță, și în zilele noastre, dar și cu o sută de ani în urmă, toți copiii lumii erau măcinați de curiozitate și de dorința de a interacționa cu toate lucrurile din jur. De asta ei explorau toate aparatele și obiectele din casă – frigider, mașină de spălat, fier de călcat și o sumedenie de alte chestii.

Chiar dacă nu îi lăsăm pe copiii noștri prea mult timp fără supraveghere, totuși, o secundă de neatenție poate provoca un accident casnic. Dacă deja s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, important este să nu ne panicăm și să nu ne pierdem cugetul, așa cum fac majoritatea părinților, ci să acționăm cât mai repede!

Iată câţiva paşi pe care îi putem întreprinde în cazul celor mai frecvente trei accidente casnice ale copiilor:

Ce facem când copilului a tras faţa de pe masă?

Dacă am avut nenorocul şi acolo era un vas cu apă fierbinte, cu care copilul s-a opărit, imediat trebuie să îndepărtăm îmbrăcămintea de pe el! Apoi, sub un jet de apă rece ar fi bine să tratăm arsurile provocate de lichidul fierbinte. Este important să reținem faptul că pe suprafața arsă nu se aplică, în nici un caz, gheață, ulei, grăsimi sau diferite loțiuni, pentru că vor agrava situația, mai bine ar fi să acoperi arsura cu un pansament ușor, fără a-l fixa pe piele. Totuşi, la copii se recomandă crema de gălbenele, care este foarte eficientă în asemenea cazuri.

Ce facem dacă copilul s-a jucat cu focul?

Se știe că arsurile la copii sunt foarte grave, pentru că pielea lor este mult mai sensibilă decât cea a maturilor. Fie că sunt arsuri provocate de anumite obiecte încălzite – fier de călcat, placă pentru păr, aragaz sau de la contact direct cu focul, de ajutor ne este mierea de albine, care va fi întinsă pe zona afectată și lăsată să acționeze 20-50 de minute, apoi curățată cu apă rece. De asemenea, se poate aplica pe suprafața arsă uleiuri esențiale, cum ar fi cel de levănțică, foarte bun pentru astfel de situaţii, mai ales că el vindecă rapid şi cicatricile. Acesta se pune peste arsură după ce pielea se trece sub un jet de apă rece.

Ar fi binevenit să le explicăm micuţilor că cel mai frumos foc este focul de artificii, iar cel produs de chibrituri, brichete şi alte obiecte de aprindere a unui foc, este foarte periculoas.

Ce facem atunci când copilul crede că medicamentele sunt dulciuri?

Probabil din motivul că părinții își mint odraslele că medicamentele sunt nişte dulciuri, pentru că nu vor să le ia, copiii, din proprie inițiativă, le consumă în cantități mai mari, iar asta, la un copil foarte mic, poate provoca intoxicații destul de serioase. Potrivit statisticilor, cele mai frecvente intoxicații la copii sunt provocate anume de medicamente. Medicii recomandă ca în cazul intoxicațiilor cu pastile să se administreze copilului cărbune medicinal în primele 10 minute. În niciun caz însă să nu-i dăm lapte, pentru că acest produs creşte absorbţia substanţei periculoase de 5 ori mai rapid decât în mod normal! Alte produse periculoase cu care copii se pot intoxica în condiţii casnice sunt detergenţii, în special capsulele de detergent lichid, deoarece sunt colorate şi asociate de copii cu bomboanele, produsele cosmetice şi uleiurile esenţiale, pentru că au un miros plăcut şi foarte puternic. Aceste produse trebuie să stea cât mai departe de ochii lor.

Acţiunile sugerate de noi pot fi luate în calitate de prim ajutor, până ajungi la medic, la care, neapărat trebuie să te adresezi atunci când copilul tău a trecut prin una din situaţiile descrise!


Citeștește și: Cât de importantă este relația dintre mamă și copil!

7 COMENTARII

  1. Unul din motivele pentru care mi-a fost teama sa devin mama este acela ca nu stiu daca m-as descurca in astfel de cazuri. Cred ca m-as pierde cu firea si nu as mai sti cum sa reactionez. E cea mai mare teama a mea.

    • Asta spuneam si eu inainte. Eu sunt sigura ca te-ai descurca. Si eu ma temeam de astfel de situatii, insa pana acum am fost cu ochii in 100 si nu am avut parte de evenimente nefericite. Insa ce e drept au fost momente in care a trebuit sa impiedic o mica accidentare. Adevarat ca ai grija sa inlaturi tot ce poate fi periculos din calea lor, insa cateodata nu reusesti. Mici accidente sunt imprevizibile. Si inca ceva, unii copii sunt foarte cuminti. Nu toti sunt energici si pusi pe sotii. Oricum ar fi, nu trebuie sa ne pierdem cu firea si pana ajunge un medic trebuie acordat primul ajutor.

  2. […] Cele trei semne zodiacale din stihia Apei – Racii, Scorpionii și Peștii sunt persoane emotive și elocvente. Racii se pot lăuda cu o memorie de invidiat, sunt receptivi și plini de compasiune. Ei  devin buni scriitori, nutriționiști, bucătari-șefi, geografi, constructori, istorici sau sociologi. Aceste zodii s-ar descurca perfect și în medicină, în special în pediatrie și la acordarea primului ajutor medical. […]

  3. […] Cele trei semne zodiacale din stihia Apei – Racii, Scorpionii și Peștii sunt persoane emotive și elocvente. Racii se pot lăuda cu o memorie de invidiat, sunt receptivi și plini de compasiune. Ei  devin buni scriitori, nutriționiști, bucătari-șefi, geografi, constructori, istorici sau sociologi. Aceste zodii s-ar descurca perfect și în medicină, în special în pediatrie și la acordarea primului ajutor medical. […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.