În ce depozitezi fructele şi legumele?

1

Toţi iubim fructele şi legumele proaspete. Mai ales dacă acestea sunt cultivate în propria gospodărie şi avem siguranţa că sunt 100% ecologice. Ne dorim să ne bucurăm de savoarea lor pe tot parcursul anului, însă peste iarnă cum le păstrăm savoarea?

Dacă locuiţi la curte şi aveţi şi un beci, atunci cu siguranţă vă veţi bucura de savoarea lor cât mai mult timp. Mai ales că legumele şi fructele iubesc întunericul şi temperatura scăzută şi constantă. Iar beciul este locul ideal în care pot fi păstrate cât mai mult timp.

Însă secretul nu stă numai în locul de depozitare ci şi în ce anume le depozitaţi. Fie că sunt lădiţe din plastic cu aerisire sau cutii carton legume fructe, acestea îşi vor păstra savoarea cât mai mult timp.

depozitezi fructele şi legumele

Indiferent dacă faceţi cumpărături din piaţă sau din supermarket, este imposibil să nu fi văzut măcar o singură dată cum persoanele responsabile de aprovizionare, aduc fructele şi legumele în special în cutii de carton. Hârtia şi derivatele din hârtie reprezintă cea mai sigură metodă de depozitare şi transport a legumelor şi fructelor.

Sfaturi pentru depozitarea corectă a fructelor şi legumelor

Fructele: mere, pere, gutui se vor păstra perfect în lădiţe de carton acoperite cu hârtie şi cu o distanţă între ele, astfel încât dacă se strică un fruct să nu le afecteze şi pe celelalte. Cel mai bine se păstrează într-un loc răcoros şi uscat cum este beciul. Este bine să verificaţi periodic şi să înlăturaţi fructele care încep să se strice. La fel de bine, fructele pot fi depozitate şi în rumeguş sau împachetate individual în hârtie.

Cartofii se depozitează în cutii de carton ori în lădiţe de plastic cu aerisire. În cazul în care folosiţi lădiţe din plastic, este bine ca pe fundul acestora să aşezaţi ziare. Lădiţele sau cutiile trebuiesc ţinute pe raft sau pe paleţi de lemn şi nu direct pe podea deoarece riscul de îngheţ este mai mic.

Morcovii se depozitează în cutii cu nisip sau direct jos pe pământ sau ciment. Astfel nu se vor înmuia şi vesteji. Însă cea mai sigură soluţie este nisipul. Cel mai bine este să puneţi la păstrat peste iarnă morcovi de mărime medie, deoarece cei prea mari sunt mai maturi şi se usucă mai repede. La fel se vor păstra şi alte rădăcinoase: păstârnac, rădăcini de pătrunjel, ţelină, ridichi, sfeclă. În nisip mai puteţi păstra şi prazul.

Usturoiul – Usturoiul cel mai bine se păstrează la întuneric în funii împletite şi agăţate de grindă sau perete. Nu va alunga vârcolacii, dar se va păstra proaspăt cât mai mult timp. 😛

Ceapa – Ceapa trebuie depozitată în încăperi întunecoase ferite de lumină. Poate fi ţinută în lădiţe, cutii de carton sau şi mai bine în funii împletite la fel ca usturoiul.

Rosiile se depozitează în cutii de carton sau lădiţe cu aerisire pe care aţi aşezat la fel ca în cazul cartofilor ziare. Dacă spaţiul vă permite, le puteţi aşeza şi de-a lungul rafturilor la câţiva milimetri una de alta astfel încât ele să nu se atingă. Pentru roşii există cutii speciale, astfel încât să nu ocupe loc mult. Evitaţi să ţineţi roşiile în frigider. Temperatura scăzută va face ca roşia să se strice mai repede şi să-şi piardă savoarea.

Ardeiul gras se păstrează prospăt în lădiţe pe care aţi aşezat rumeguş la distanţe mici unul de altul astfel încât să nu se atingă. Ardeii vor fi acoperiţi de rumeguş, iar dacă spaţiul vă permite, mai puteţi veni cu încă un strat. Aveţi grijă ca ardeii să fie integral acoperiţi de rumeguş astfel încât să nu pătrundă aerul. Aceştia trebuiesc feriţi de umezeală.

Dovleacul se păstrează într-o cămară întunecoasă, aerisită şi în care nu există umiditate însă departe de fructe şi legume.

Varza se păstrează aşezată pe raft lăsând o distanţă între căpăţâni, sau atârnată de cotor. Pentru asta trebuie să alegeţi verze bine îmbrăcate în frunze şi cu coceanul cât mai lung. Dacă frunzele de deasupra încep să putrezească, acestea vor fi îndepărtate. La fel de bine, puteţi păstra varza cu rădăcinile îngropate într-o lădiţă cu nisip.

Conopida – Aceasta trebuie scoasă din pământ cu tot cu rădăcină şi înfăşurată în propriile frunze, apoi împachetată în hârtie şi atârnată de rădăcină. Sau se poate aşeza într-o lădiţă cu nisip.

ATENŢIE! Niciodată nu trebuie să depozitezi fructele şi legumele în pungi de plastic. Acestea vor mucegăi şi se vor altera mult mai repede.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.