Ce-mi transmite #Beretta lui Carla’s Dreams

19

Clar piesa aceasta a atins cele mai înalte culmi ale artei. Pe măsură ce o ascult descopăr noi elemente care dărâmă tot ce mintea mea construise până în acel moment. Carla’s Dreams a reușit să se joace atât de frumos cu mintea noastră încât nu pot să spun decât că mă înclin în fața creației sale.

#Beretta conține atât de multe elemente care mă pun pe gânduri, încât am căutat și eu o interpretare…

Ea este linia de finish, eu nu sunt deloc sportiv.”, „Eu sunt cu ea. Eu sunt cu ea”, „Cine este ea?” – Oare singurătatea? Dar cine sunt eu să întreb?

Răspunsul îl găsesc încă la început:

Sub semnul interzis? (Sigur)
Pe roșu aprins? (Singur)
Cu ochii închiși… (Sigur)
Îți las controlul… (Tu, ia-l!)”

Singurătatea poate lua controlul numai dacă i se permite.

beretta
Sursă foto: captură videoclip Beretta, canal oficial Carla’s Dreams

Ecoul gândurilor este atât de apăsător. Răsună intens și sfâșietor.

Linia de finish poate fi atingerea perfecțiunii. Pentru a o atinge ai de luptat, iar lupta cea mai grea este cu propria rațiune. În căutarea perfecțiunii intrăm parcă în transă fără să realizăm că perfecțiunea nu trebuie căutată ci creată. Însă nu oricine o poate realiza. O putem desena cu cerneală invizibilă, dar rezultatul nu este de fiecare dată cel dorit și niciodată același. Iar atunci ce e de făcut?  #Beretta este oare o analogie a sfârșitului?

Cică-i oarbă şi proastă iubirea” Dar dacă-i oarbă cum reușește să ne prindă atât de ușor în mrejele ei și să ne țină sufletul captiv? Mai mult decât atât, ne hipnotizează determinându-ne să orbecăim prin întuneric căutând-o într-o frenezie totală. Însă în încercarea de a o găsi ne lovim tot de singurătate și #amnezic ne prăbușim într-un nihilism în care totul e lipsit de importanță.  #Beretta e capabilă oare să ucidă singurătatea și să îi dea sens acestei iubiri?

Riști să fii iubit! (Dar lumea nu înseamnă omul)” – Omul, cea mai perfidă ființă, capabilă de a distruge până și sacralitatea ancestrală nu înseamnă întreaga lume. Este doar o iluzie a conceptului de iubire. Cu toate acestea iubirea reușește să apropie omul. Dar nu face de fiecare dată alegerea potrivită. Să iubești și să nu fii iubit, să fii iubit și să nu iubești e un risc asumat de ambele părți. Iar pedeapsa este #Beretta. Cine are curajul să joace pусская рулетка?

La un moment dat lumina de pe cer se va stinge însă își va face apariția imediat ce va prinde puterea de a străluci din nou. Ea are puterea de a pătrunde și în cele mai întunecate colțuri ale sufletului. Iar această revelație va străpunge inima la fel cum o face #Beretta. Cine-i pregătit pentru asta?

Elementele mitologice încheagă perfect această compoziție într-un sublim absolut. O avem odată pe Hel din mitologia nordică, o ființă fabuloasă a cărei întruchipare, jumătate vie – jumătate moartă îți va tăia răsuflarea. Aceasta reprezintă zeița morții, cea care ne va conduce pe tărâmul de dincolo. Imaginea ei umple spațiul sumbru în care pictorul este captiv. Îl avem și pe Thanatos din mitologia greacă, omologul zeiței Hel, cel pe care pictorul îl desenează la final în încercarea disperată de a crea acea iubire perfectă după care toți tânjim.

Și îl avem pe EL, Eros, zeul iubirii, un zeu modern care și-a transformat arcul într-un pistol și săgețile în gloanțe oarbe. EL este cel care în singurătatea lui are cel mai mult nevoie de iubire! EL este cel care în căutarea perfecțiunii absolute nu vede frumosul care îl înconjoară. EL este pictorul, ale cărui mâini mânjite conturează linii ale iubirii. Imaginea lui este doar o iluzie însă #Beretta este reală.

Dar ce este #Beretta? Să fie doar o alegorie a iubirii și a morții. La nivel de percepție piesa în ansamblu este o autoflagelare sufletească, născută din prea mult zbucium interior. Regăsirea de sine ar fi o soluție a eliberării. Însă această regăsire este de multe ori înspăimântătoare la fel cum este și moartea. Pentru că cel de azi nu va fi niciodată cel de ieri.

În încheiere doresc să nu transformați această artă într-o teorie a conspirației. Nu despre asta este vorba în piesă. Lăsați misticismul în brațele lui Thanatos și bucurați-vă de muzică.

 

DISTRIBUIȚI

19 COMENTARII

  • Zuuuziiii :)))
   Băi, știi că urăsc recenziile, analizele literare și alte drăcii. Intenția mea inițială nu a fost de a face o analiză a textului. Am vrut să las în primă fază un comentariu pe pagina CSD, însa m-a luat valul și în final comentariul a devenit prea lung pentru a fi doar un comentariu, așa că l-am transformat în articol. Bineînțeles că ceva mai amplu. Nu știu însă dacă în acest mod mesajul va ajunge la destinatar. Sper din toată inima că da pentru că l-am scris cu tot dragul. Altfel nu îmi permiteam să public ceva despre opera cuiva care se clasează în topul persoanelor pe care le apreciez.
   Carla’s este un om extrem de inteligent și are texte care te fac pur și simplu să rămâi fără grai. E prima mea interpretare publică a unei piese de-a lui (nu știu cât de aproape am fost de ce a vrut el să transmită, dar eu asta am simțit). Piesa asta nu e singura din repertoriul lui care mă pune pe gânduri, însă e cea mai intensă. Poate că și datorită faptului că e proaspătă. Carla’s ne-a obisnuit cu „schimbarile” însă asta e atât de diferită, unică, șocantă, sublimă…
   Și eu am obiceiul doar să ascult fără să disec, însă aici e mai mult decât o simplă piesă…

 1. Admit, am ascultat melodia asta de doua ori si nu ma cucerise atat de mult. Insa acum, dupa materialul tau, am ascultat-o din nou. Si parca a inceput sa-mi placa. Eu cand am vazut titlul piesei m-am gandit instant la Pietro Beretta, una dintre cele mai vechi companii producatoare de arme. Stii ca mie imi plac armele :D.

  • Nu e genul de piesă care să „placă” din prima. Pe măsură ce o ascult îmi place din ce în ce mai mult, ceea ce e ceva nou și pentru mine. „Beretta” de data asta e o altă „armă”… mult mai „precisă” zic eu. Nu întâmplător a ales acest nume pentru piesă.

 2. Nu am ascultat inca piesa, dar acum va fi premiera.
  Iti trebuie o anumita stare pentru piesele celor de la Carla’s Dreams. Majoritatea dintre ele sunt incifrate si au acolo niste semnificatii. Pentru cine nu le intelege, e mai usor sa spuna ca nu agreeaza genul acesta de melodii.
  Am si eu vreo 2 piese de la ei care-mi plac. Cea dintai in top ramane „Te rog”.

  • Hmmmm și ce impresie ți-a lăsat?
   Carla’s chiar nu e pentru oricine. Și eu consider că ai nevoie de o anumită stare pentru a îl asculta și mai ales pentru a înțelege ce transmite. E un personaj foarte complex și asta îl face atât de special. Chiar și melodiile din sfera mainstream sunt mai mult decât atât. Carla’s îmbină perfect comercialul cu stilul underground. Iar acest mix îl propulsează imediat în topuri.
   Eu nu pot să spun că am neapărat o piesă preferată…. depinde de stare.
   Referitor la Beretta, piesa asta îmi provoacă un amalgam de stări intense, dar absolut plăcute… e ceva nou și pentru mine, de aceea am și ales să scriu.

 3. Si eu obisnuiesc sa fac o interpretare a fiecarui vers, cred ca descifrarea sentimentelor transmise tine foarte mult si de experientele acumulate de noi pana acum, chiar si de starea de spirit pe care o avem in acel moment. Ador piesele lui Carla”s Dreames, mereu au fost altceva, mereu au transmis emotii vii si nu doar un ritm melodic seducator (ca sa spun asa). De fiecare piesa m-am indragostit inca de la prima ascultare (rar mi se intampla asta), dar spre rusinea mea nu am ajuns pana acum la vreun concert. Totusi, sper sa ajung la concertul din Hard Rock de pe 1-2 noiembrie. Va fi de senzatie 😀

  • Vezi ca e sold out deja si pe 1 si pe 2. Eu am apucat pe ultima suta sa iau bilet pe 1. Intra daca vrei pe pagina evenimentelor la Carla’s sau pe grupurile CSD, paote mai gasesti sa iei de la cei care au bilet si nu mai pot merge. Abia ne cunoastem si noi personal. Hai ca iti dau eu add in grup.

 4. În final, dacă tot ai pretenții de literat, vezi că nu se pune virgulă între subiect și predicat. Te înțeleg, ai rămas pe gânduri de la profunzimea versurilor…

 5. Albinuto mama, vezi ca e vorba de droguri, de cocaina ! Asculta cu atentie ! Toate melodiile lor au niste versuri cu un mesaj de un real impact emotional ! Odata ce le descoperi, vei fi cu adevarat fascinata de profunzimea lor ! Pana atunci…esti libera precum o albinuta sa simti si sa intelegi prin propriile trairi ! 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.