Recenzie: Gandhi – Sunt un soldat al păcii (vol I) de José Frèches

6

Dragostea față de India mi-a redeschis apetitul față de lectură. Și nu orice fel de lectură. Pentru a încerca să înțeleg cât mai bine India, am ales să o cunosc prin intermediul părintelui independenței Indiei și promoterul nonviolenței, Mohandas Gandhi, cunoscut sub numele de Mahatma Gandhi și considerat de către indieni un sfânt! Cartea este o biografie a marelui înțelept, iar acțiunea este descrisă într-un mod amănunțit de José Frèches, licențiat în istoria artei și expert în istorie.

Supranumit de către marele poet indian Rabindranath Tagore „Mahatma“ (în sanscrită  „marele suflet“, Gandhi a dat dovadă de o adevărată tărie de spirit reușind să schimbe istoria Indiei asuprită de către britanici și să o elibereze de aceast jug însă cu multe sacrificii. Un om simplu și firav, dar cu un incredibil caracter, Gandhi a luptat într-un mod inedit. Ideologia lui a constat în îndemnul indienilor de a purta o luptă pașnică, „Satyagraha“. Aceasta presupunea refuzul oricărui tip de colaborare cu britanicii, boicotarea mărfurilor și refuzul plății impozitelor. În ciuda faptului că era un personaj extrem de timid, iar nici constituția fizică extrem de firavă nu îl ajuta să se impună prea mult, a reușit printr-o incredibilă putere de caracter și o forță interioară rar întâlnită să devină un mentor al unui întreg popor.

Cartea conține 4 părți care descriu viața mărunțelului „soldat al păcii“ de la nașterea sa la plecarea sa din Africa de Sud: Mohania, Mister Mohandas, Maiestrul Gandhi, Gandhi

Volumul debutează cu nașterea lui Gandhi la data de 2 octombrie 1869, Porbandar, un oraș port din regiunea Gujarat India (în apropiere de Rajkot). Acesta s-a născut în sânul unei familii care făcea parte din casta negustorilor. Acțiunea continuă treptat prin evoluția sa din copilărie până în plină floare a vârstei (la 45 ani). Urmând firul cronologic, José Frèches reușește să descrie amănunțit fiecare clipă a vieții eroului nostru. Vom fi martori la copilărie, căsătoria prematură, nașterea propriilor copii, pierderea părinților, perioada de studiu de la Londra, viața din Africa de Sud unde este martor dar și victima nedreptății și începutul unei lupte împotriva acestor asupriri.

Dar cea mai cruntă luptă a fost cea de sine. Gandhi a purtat în permanență o luptă interioară mai ales de când și-a găsit calea în viață… să fie  „un soldat al păcii“. Gandhi un vegetarian convins, a reușit treptat să se detașeze de toate plăcerile lumești: hrană, bogăție, confort, viață sexuală. Toate aceste „nevoi“ le-a considerat nesemnificative în evoluția sa pe plan personal. Tocmai această detașare l-a ajutat să găsească forța interioară de a purta această luptă satyagraha și să reziste chiar și în perioada în care a fost închis. Ba chiar a găsit și adepți, care i-au împărtășit ideologia și l-au susținut.

Cartea este presărată de diferite aforisme născute din propriile convingeri sau din cărțile sacre sanscrite.

Citate:

„Viața este singura mea școală.”

„Mai bine să mori perseverând în munca ta, să îți asumi îndatorirea altuia nu aduce decât nenoroc.”

„Sunt un războinic al spiritului. Nu mă voi abate de la principiul nonviolenței. Forța spiritului poate șterge totul în cale; deoarece este insensisabilă, ea este mult mai eficientă decât forța armelor.”

„Omul și acțiunile sale sunt două lucruri diferite. Urăște păcatul, nu păcătosul! Acest citat este din cel mai important text sacru al nostru, Bhagavad Gita.”

„Creatorul ne-a desenat pe toți cu aceeași pensulă. Fiecare ară în sine același lot divin. Să nu respecți o singură ființă umană înseamnă să nu te respecți pe tine însuți.”

Toate detaliile din lupta lui Gandhi cu un sistem greu de doborât, o societate subjugată de marile puteri, dar mai ales lupta de sine vi le las să le descoperiți. Până atunci eu mă voi delecta cu Volumul II – Și India va fi liberă!

Cele două volume au fost traduse din limba franceză de către Roxana Bîrsanu și aparțin Editurii Allfa. Dacă vă place acest gen de literatură, cartea o găsiți la Editura All la un preț de excepție. Este o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca iubitorilor de istorie sau din biblioteca celor care îndrăgesc India sau își doresc să își hrănească sufletul și mintea cu un volum istoric de excepție.

 

6 COMENTARII

  1. Nice, frumoasa recenzie si smechera cartea, sunt convins. Nu prea ma interesau cartile de genul pana acum vreo doi ani cand am dat peste o cartea de-a lui Dalai Lama si mi-a atras maxim atentia. 🙂

  2. sa stii ca, la cat de mult imi plac citatele extrase din invataturile lui Ghandi, ma gandesc ca ar fi imposibil sa nu imi placa si cartea asta, chit ca e istorica si eu urasc istoria aia școlară.

    • Nu se compara cu istoria aceea de o citim la scoala. 🙂
      Sunt multe picanterii, aforisme, trairi, sentimente care imbraca acest volum si il scoate din tiparul unei carti istorice desi ea in esenta este o carte istorica.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.