Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul începe să devină din ce în ce mai slab. Procesul de îmbătrânire e normal. Devenim din ce în ce mai slabi și neputincioși în fața forței creatoare. Suntem ca niște umbre trecătoare pe acest pământ. Corpul neputincios ne trimite ocazional semnale de alarmă. Ba ne dor picioarele, ba ne doare spatele, ba vederea și auzul ne joacă feste, ba avem tensiune și câte alte probleme știute sau neștiute.
Însă putem îmbătrâni frumos. Trebuie doar să vrem. Primul pas e acceptarea. Bătrânețea, chiar dacă ne provoacă fiori atunci când ne gândim la ea, este un proces natural. Face parte din ciclul vieții. Apoi trebuie să ne menținem adoptând un stil de viață sănătos. Mănâncă multe fructe și legume, evită consumul de sare, limitează consumul de alcool, nu mai fuma, fă cât mai multă mișcare și încearcă să eviți situațiile tensionate care îți provoacă stres. Mergi regulat la medic și fă-ți anual analizele.
Cum influenteaza varsta tensiunea arteriala
Principala problemă survenită pe măsură ce înaintăm în vârstă este tensiunea arterială. Bineînțeles că această problemă poate să apară la orice vârstă, însă preponderent este întâlnită la persoanele vârstnice. Efortul, emoțiile puternice, stresul, vâscozitatea sanguină, rezistenţa periferică, elasticitatea vaselor de sânge, debitul cardiac sunt factori care influențează creșterea tensiunii. De asemenea tensiunea arterială este în creștere și atunci când apar stări febrile.
Pentru a îți monitoriza în permanență parametrii legați de tensiune, nu trebuie să mergi de fiecare dată la medic. Poți face asta la tine acasă cu ajutorul unui tensiometru! Însă mare atenție de unde îl cumperi, pentru că pe piață există și astfel de aparate contrafăcute care nu au capacitatea de a măsura corect tensiunea arterială. Nu lua de la vânzători ambulanți sau de pe diferite site-uri obscure. Cel mai sigur este să cumperi un astfel de aparat direct din farmacie sau de pe site-ul producătorului. Conform statisticilor, cele mai sigure și apreciate sunte acele tensiometre de la Sendo, care oferă precizie la fiecare utilizare.
Standardele sunt cele din tabelul de mai jos. Dacă tensiunea măsurată nu se potrivește cu datele din tabel, atunci consultați neapărat un medic.
Cum îți măsori corect tensiunea arterială?
Procesul de măsurare este extrem de simplu. În primul rând, dacă vrei să îți măsori tensiunea obișnuită, nu o face imediat după ce ai venit de la jogging, pentru că automat aceasta va fi mai mare.
Pașii sunt următorii:
- Așează-te comod pe un scaun
- Sprijiniți brațul ce va fi folosit pentru măsurare pe masă.
- Stai într-o poziție dreaptă cu tălpile lipite de podea. Nu încrucișa picioarele.
- Poziționează manșeta pe brațul stâng cu centrul său la același nivel cu inima
- Aşteaptă 30 de secunde după ce ai apăsat butonul de pornire, până când indicatorii pentru tensiune arterială apar pe ecran
- Nu te mișca și nu vorbi în timpul măsurării
Eu am hipertensiune. Mostenire de familie, n-am ce-i face. Toate rudele de sange din partea tatalui au sau au avut hipertensiune. Am acasa trei tensiometre. Unul digital, unul manual si unul semi. Cu tratament si cu un stil de viata sanatos sper sa nu dau coltul ca bunica mea, in floarea varstei, la 60 de ani 🙂
[…] depui efort sau să folosești aparatul imediat ce ieși din baie. Altfel rezultatul este eronat. Pentru a îți măsura tensiunea arterială, nu trebuie decât să fii cât mai liniștit, să îți potrivești manșeta pe braț și să […]