În ultimul timp am observat o tendință în rândul oamenilor de a se retrage de la oraș, undeva la țară pentru a se bucura de mai multă liniște și de un aer curat. Unii au ales să se mute definitiv. Alții preferă să vină doar la sfârșit de săptămână pentru a își încărca bateriile. Indiferent de situație însă, curtea și grădina trebuiesc întreținute.
Noi avem pe terenul de la țară o mică livadă (de doar 140 pomi fructiferi de diferite tipuri), care în zilele călduroase de vară este o adevărată oază de răcoare și liniște.
Cum îngrijim livada și de ce utilaje ne folosim
Producem fructe doar pentru noi și ne bucurăm în fiecare an de produse proaspete și ecologice. Însă pentru asta, trebuie să evem grijă ca în fiecare toamnă târzie sau primăvară devreme să îi curățăm de crengile uscate. Pentru toaletarea lor folosim o foarfecă specială sau în cazul crengilor mai groase o drujbă pe benzină. Inainte de a intra în iarnă, avem grijă să săpăm în jurul fiecăruia, iar după caz să administrăm un strat de îngrășământ organic. De fiecare dată folosim un compost din gunoi de grajdi amestecat cu pământ pe care îl utilizăm numai toamna din 2 în 2 ani.
Toamna trecută am reușit chiar să plantăm încă două rânduri de pomi, dar să înlocuim și 2 pruni bătrâni care nu mai dădeau rod și dădeau semne că se vor usca. În primăvara aceasta am reușit deja să văruim tulpinile tuturor pomilor pentru a îi proteja de dăunători. Subiectul este destul de controversat, însă marea majoritate a specialiștilor susțin faptul că varul chiar protejează scoarța copacului atât de insecte cât și de razele nocive ale soarelui. Anul trecut am omis acest pas, în schimb anul acesta ne-am făcut timp și pentru această operațiune.
Iarba în fiecare vară o cosim ori de câte ori este nevoie cu ajutorul unei motocositoare. Am ales motocositoarea și nu mașina de tuns iarba, pentru că există porțiuni de teren mai abrupte, unde o mașină de tuns nu ar face față. În plus, pe o porțiune din teren avem și lucernă, iar aceasta trebuie strânsă doar după ce a fost cosită cu un astfel de utilaj. Avem o motocositoare de umăr pe benzină, ușor de folosit și foarte eficientă. În livadă folosim de obicei firul, iar lucerna o tăiem cu discul. Înainte de a cosi iarba în curte sau livadă trebuie să avem grijă să îndepărtăm toate crencile uscate căzute pe jos, bolovanii mai mari, dar și sârmele care ajung accidental pe teren. Acestea dacă sunt prinse de motocoasă, pot strica utilajul sau pot provoca mici neplăceri sau accidente. O pietricică cât de mică poate fi proiectată direct în geam, sau poate răni pe cineva din apropiere. Oricum, persoana care o folosește poartă de fiecare dată o cască și ochelari de protecție. Utilizarea unui echipament de protecție este absolut necesar, deoarece riscul de a suferi mici accidentări este îndepărtat.
Din cauza faptului că în localitate nu există o rețea publică de apă la care să ne putem racorda, am găsit soluții pentru a ne bucura de tot confortul. Am reuși să achiziționez de aici un hidrofor cu ajutorul căruia să alimentăm cu apă casa părintească și să irigăm grădina. Am ales un hidrofor cu pompă autoamorsantă care se compune din: pompă autoamorsantă cu carcasă de fontă; vas de presiune; racord cu 5 căi: presostat, manometru, furtun antivibrant, cablu de alimentare. Ținând cont de nevoile din gospodărie dar și raportului calitate preț, pot spune că am făcut o alegere excelentă.
Chiar dacă viața la țară nu este deloc ușoară, cu ajutorul unor utilaje potrivite, te poți bucura oricând de tot confortul de la oraș. În plus ai parte de ceva ce un oraș nu ți-l poate oferi: aerul curat și satisfacția de a te bucura de roade ecologice!
si noi am pus bazele unei mici livezi. Am plantat 30 de pomi pentru moment, soiuri diferite. E greu pentru ca nu avem hidrofor si nici pompa si trebuie sa scoatem apa si sa caram cu galeata (mai este si panta), dar nu ne lasam. Speram ca pana in vara sa investim si sa reusim sa punem hidrofor si sa aducem tot necesarul de apa ca sa nu sufere pomisorii.
Am avut si noi la tara o livada cu ciresi si visini, superba…. roditoare, o adevarata incantare dar din pacate, agricultura nu se poate face intre doua autobuze si doar in weekend.
E minunat sa ai o micuta gradina cu pomi fructiferi. Ce placere mai mare sa poti manca un mar, o para sau o mana de cirese din gradina ta.
O livada m-ar tenta si pe mine, cu toate ca este foarte mult de munca. Dar cand culegi roadele din copaceii pe care i-ai sadit cu mana ta, parca sunt mai bune, mai sanatoase si aduc o satisfactie infinita.
Waw! 140 pomi fructiferi! Nu stiu de cand n-am mai mancat un fruct rupt direct din pom. Sunteti niste norocosi.