Dacă vrei să faci un bine, atunci fă-l!

28

Se spune că un bine îl faci mai greu, în schimb un rău se face mult mai uşor. Nu ştiu câte este de adevărat, însă  ştiu că atunci când mi se oferă ocazia sau  simt nevoia să îmi ajut semenii, o fac fără să mai stau pe gânduri.

Era o perioadă în care trăiam într-o lume a mea. Mă emoţionam de fiecare dată când vedeam că cineva se află într-o situaţie specială. Pe atunci nu aveam un ban al meu şi nu aveam posibilitatea să ajut. Din acest motiv, am căutat să evit să mai urmăresc astfel de subiecte… până într-o zi!

O zi fatidică aş putea spune. În acea zi am aflat că sunt ceva mai specială. Am aflat că sunt una din 4000 persoane. Din păcate acesta este raportul celor care sufără de neurofibromatoză, o boală rară care se manifestă diferit de la un individ la altul. Această maladie presupune formarea de tumori pe terminaţiile ţesuturilor nervoase din întreg corpul (piele, coloană, nervul optic, nervul auditiv, sau alte organe). În acea zi am aflat ce niciun medic nu a reuşit să îmi spună timp de 29 de ani, deşi prezentam semnele acestei maladii. Din pacate aceasta este un fel de malformaţie genetică ce nu are încă leac.

Am fost la un prag de depresie, dar cu ajutorul Celui de Sus şi sprijinul unor oameni cu adevărat minunaţi am reuşit să mă ridic. Cum am cunoscut acei oameni? Am căutat pe Facebook dacă există o comunitate pentru neurofibromatoză. Astfel am reuşit să găsesc şi alte persoane ca mine. Din fericire pentru mine eu sunt un caz extrem de fericit. Alţi semeni ai mei, au nevoie de ajutor financiar pentru anumite intervenţii chirurgicale de îndepărtare a tumorilor şi refacere a ţesuturilor, operaţii care în unele cazuri fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. A fost un duş cu apă rece pentru mine. În viitorul apropiat, vrem să înfiinţăm chiar şi o Fundaţie a persoanelor diagnosticate cu NF!

Dacă o perioadă am refuzat să văd faptul că unele persoane au nevoie de ajutor financiar, asta nu înseamnă că acele persoane nu există.

La acest refuz a contribuit şi faptul că am ajutat pe cineva foarte mult, iar acea persoană drept mulţumire a căutat să îmi facă mult rău. Însă este o abordare greşită. Dacă un măr e putred, nu înseamnă că tot sacul e la fel. Dar din fericire acum fiecare merge pe calea lui! Cum se zice… „je ne regrette rien”. Suntem oameni! Suntem diferiţi şi fiecare caută să îşi aleagă calea mai mult sau mai puţin corectă.

Cunoscând personal oameni care au nevoie disperată de ajutor şi ştiind că şi eu aş fi putut fi una dintre ele, percepţia mea despre viaţă s-a schimbat total. Acum am devenit mult mai sensibilă când văd diferite cazuri prezentate de ONG-uri şi nu mai pot sta indiferentă. Într-o oarecare măsură simt ceva ce mi-e greu să descriu. O emoţie frumoasă care mă copleşeşte. Un sentiment frumos care mă face să devin mai tolerantă şi mult mai apropiată de semeni.

Dacă tot mi s-au redeschis ochii, am trecut la acţiune. Am început să donez din puţinul meu pentru diferite cazuri nobile. Pentru că picătură cu picătură se umple oceanul. Iar o sumă mică se transformă treptat în una mare, suficientă cât să acopere cheltuielile persoanei lovită de soartă.

Acum toţi avem şansa să facem mult mai uşor un bine!

 

Ce este Campionatul de bine


Campionatul de Bine  este un fel de competiţie, care se desfășoară în perioada 6 decembrie 2016 – 15 februarie 2017. Aceasta a fost creată cu scopul de a atrage donaţii din partea oamenilor cu suflet mare pentru diferite ONG-uri din România.

Primele trei proiecte care atrag cele mai multe donaţii primesc drept premiu dublarea sumelor atrase din donaţii individuale în limita a 5000 de euro.

Prin intermediul acestui proiect, organizaţiile nonguvernamentale au  şansa să stabilească o relaţie constantă cu oamenii cu suflet mare dispuşi să doneze din puţinul lor sume infime (5 – 10 lei) sau chiar şi cu cei care au posibilitatea de a dona mai mult.

În finala Campionatului de Bine există 42 proiecte. Lista completă a acestora o găseşti aici, aşa că dacă vrei să faci o faptă bună, intră şi donează! Nu îţi va lua decât foarte puţin timp şi nici nu trebuie să laşi o sumă fabuloasă sau una care să îţi afecteze bugetul. Trebuie doar să fii şi tu o picătură într-un ocean!

Pe scurt poţi dona pentru proiecte din următoarele domenii!

# Educație (14 proiecte)
# Social (12 proiecte)
# Sănătate (9 proiecte)
# Antreprenoriat social (4 proiecte)
# Cultură (1 proiect)
# Drepturile omului (1 proiect)
# Sport (1 proiect).

 

Care sunt avantajele oferite de platforma Bursa Binelui


 • donaţiile de pe această platformă sunt necomisionate, Bursa Binelui fiind singura platformă online care oferă acest avantaj.
 • sunt încurajaţi şi cei dispuşi să doneze sume mici de 5 – 10 lei. Ce înseamnă 5 lei în ziua de azi? Dar adunaţi, aceşti bănuţi pot readuce zâmbetul pe buzele unei persoane care are nevoie de ajutor.
 • toate plăţile sunt 100% securizate şi intră sub incidența legilor transferurilor bancare. Astfel nu trebuie să îţi fie teamă atunci când  donezi. Poţi folosi fără teamă cardul, pentru că nu există riscuri pentru utilizatori.
 • ne determină să fim mai buni, mai toleranţi, mai sensibili cu cei din jurul nostru.
 • Bursa Binelui se află la a IV-a ediţei şi până acum a adus multe zâmbete pe chipul celor năpăstuiţi de soartă.

 

Cine a pus bazele acestei platforme?


Platforma Bursa Binelui este un proiect dezvoltat de către Banca Comercială Română, în parteneriat cu EuPlătesc.ro.

 

Tu ce campanie susţii?


Fiecare proiect merită susţinut, însă unul din ele a reuşit să mă sensibilizeze şi mai mult. Mie mi-a atras atenţia proiectul „HOSPICE-Arta de a-i face pe copii fericiţi” susţinut de ONG-ul – Fundaţia HOSPICE Casa Speranţei.

Nu ştim niciodată când soarta ne poate lovi primind un diagnostic crunt: cancer, o boală incurabilă. Trist este că din ce în ce mai mulţi copii ajung să împărtăşească această suferinţă. Hospice şi-a propus să aducă un zâmbet pe chipul acestor copii.

E nedrept câteodată să ne gândim la faptul că un copil cu sufletul pur trebuie să sufere. Un copil care soarta i-a furat zâmbetul de pe chip şi i-a lăsat în schimb durere, discriminare, izolare… nefericire. Şi aceşti copii există şi merită să trăiască. Şi ei au dreptul să zâmbească şi să se bucure de viaţă. Dacă pentru o clipă i-am face să uite de faptul că sunt bolnavi şi i-am ajuta să guste din frumuseţile vieţii ar fi ceva măreţ. De multe ori nu numai trupul are nevoie de grijă pentru a trăi şi a merge mai departe ci şi sufletul. Haideţi să îi ajutăm să fie fericiţi… pentru că de cele mai multe ori, terapia prin râs face minuni!

Imaginează-ţi cât de greu le poate fi părinţilor care îşi văd copiii suferind. Care ştiu că timpul este limitat şi necruţător. Care se luptă cu viaţa… Un zâmbet face minuni şi mai alungă din norii negri de pe cerul sufletelor lor.

În cadrul Centrului de Zi pentru Copii HOSPICE Casa Speranţei din Braşov, 40 copii diagnosticaţi cu boli fără leac au şansa să participe gratuit la ateliere de terapie prin teatru. În fiecare lună vor fi 10 ateliere (70 în total), cu grupuri de câte 6-10 copii. În cele din urmă se vor organiza două evenimente speciale în Braşov, în care publicul larg va putea admira talentul şi munca acestor tineri. Va exista un spectacol de teatru de păpuşi realizat de copiii de 6-12 ani şi un spectacol de tip teatru-musical-dance realizat de tinerii de 13-18 ani.

Un balsam pentru sufletele tuturor!

 

Cum se donează


Extrem de simplu!

# Pasul 1: Alegi proiectul pe care vrei să îl susţii şi apeşi butonul „Donează”.

#Pasul 2: Completezi datele din tabel şi suma pe care doreşti să o donezi.

#Pasul 3: Vei fi redirecţionat către platforma de securitate EuPlătesc.ro, unde vei introduce datele de pe card conform instrucţiunilor, apoi vei apăsa butonul „plăteşte online„.

#Pasul 4: vei primi un sms de confirmare de la banca unde ai cardul cu un cod de securitate pentru a confirma plata. Îl introduci în spaţiul alocat şi donaţia este făcută!

 

Nimic mai simplu. Acum putem spune că un bine se face extrem de uşor. Poate chiar mai uşor decât un rău! Haideţi să fim noi picătura din oceanul lor!

DISTRIBUIȚI

28 COMENTARII

 1. cand vad cazuri de genul acesta, as dona nu 5 lei ci toti banii dar nici asa nu ar ajunge pentru ca numai Dumnezeu stie de ce avem parte de atatea boli, in special copii. Totusi, daca am dona 1000000 de persoane cate 5 lei… s-ar strange ceva. Mai e ceva aici faptul ca nu toti au incredere ca banii ajung unde trebuie.

 2. Asa este Irina. Eu cunosc personal cativa copii care beneficiaza de serviciile oferite de Hospice. Cei de acolo incearca si reusesc sa le faca viata mai frumoasa celor care sufera de boli incurabile. Duc copii in tabere, ii inveselesc si le redau speranta in mai bine.

 3. Sunt copii care pot realiza multe in viata daca au sustinerea potrivita si suportul emotional necesar spre dezvoltare, iar fericirea adusa lor, e un factor important, un inceput bun pentru increderea si siguranta ca sunt importanti si respectati in societate. Orice pas mic e important.

 4. Si mie imi place sa donez, sa ajut persoanele greu incercate dar din pacate nu am incercat pana acum online. Imi pare rau si pentru tine, sper ca totul sa fie sub control si sa nu fie nevoie de altceva…

 5. De multe ori ma gandesc si eu la fel ca Cristina, atunci cand vad cate un apel disperat la televizor ca au nevoie de o anumita suma de bani. 50 mii euro de exemplu. Daca 50 de mii de oameni ar dona cate un euro…. ce simplu a ar fi. Cred ca ar trebui gasite solutii sigure si la indemana oricui sa faca un gest. Sunt convinsa ca lucrurile ar sta altfel

  • Important este sa ne ajutam semenii la nevoie. Si sa stii ca binele se intoarce inzecit pe alte cai si de alti oameni pe care poate in momentul acesta nici nu-i cunoastem. Eu am intalnit multi oameni absolut minunati pana acum.

 6. Felicitari pentru articol, daca fiecare ar dona putin din putinul care il au, ar fi ceva in plus. Din pacate si eu sunt neincrezatoare cand bine vorba de donatii, ma intreb oare unde vor ajunge acei bani

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.