Evadare în paradis – 4 idei de amenajare a spaţiului verde din curte

4

Spaţiul verde este o adevărată oază de relaxare, mult râvnit în special de persoanele care locuiesc la oraş. Acesta crează o armonie în natură prin schimbul dintre dioxid de carbon şi oxigen, purificând aerul şi făcându-l uşor de respirat.

Dacă ai posibilitatea de a te bucura de o curte cât de mică, atunci încearcă să profiţi de acel spaţiu într-un mod cât se poate de inteligent.

Cum amenajăm spaţiul verde din grădină

Gardul viu – scutul unei grădini ideale


Gardul viu nu numai că oferă din punct de vedere cromatic un aspect foarte plăcut. Acesta are rolul de apăra ca un scut curtea de praful de pe stradă, zgomote, fenomene meteo şi chiar privirile indiscrete ale curioşilor. În plus, poţi folosi gardul viu pentru a delimita chiar şi în interior spaţiile dintre zona de relaxare şi grădina de legume.

Cei mai populari arbuşti decorativi utilizaţi la gardurile vii sunt thuja şi buxus. Aceştia pot fi lăsaţi să crească până la înălţimea dorită. Apoi pot fi tunşi în aşa fel încât să capete o formă plăcută din punct de vedere vizual. Toaletarea lor se va realiza semestrial.

Gazonul


Verdele în cromoterapie, este o culoare asociată cu puterea organismului de a se autovindeca. Este o culoare liniştii, speranţei şi încrederii. Este o culoare a naturii. Nu e de mirare că atunci când suntem stresati, o plimbare prin natură ne ajută să ne relaxăm şi să scăpăm de toate grijile.

Un gazon verde şi bine îngrijit va contribui semnificativ la dezvoltarea armonioasă mai ales a minţii, dar şi a corpului. Este un spaţiu de joacă pentru copii şi un loc prielnic de relaxare. În plus, se întreţine foarte uşor.

Pomii fructiferi


O importanţă deosebită o reprezintă plantarea anumitor categorii de pomi fructiferi, precum aceştia de aici. Dacă spaţiul îţi permite, atunci ar fi păcat să nu te bucuri de tot ce îţi poate oferi un pom ajuns la maturitate. Cel mai bine este ca în grădină să existe diverşi pomi fructiferi, pentru ca tu să te bucuri de roadele lor delicioase, parfumate şi absolut naturale.

Optează pentru pomi fructiferi precum mărul, părul, cireşul, vişinul, caisul, nectarinul, piersicul, prunul, gutuiul. Sunt pomi autohtoni, care se adaptează cu uşurinţă solului şi sunt uşor de îngrijit. Dacă tot a venit vorba de sol, atunci află că cele mai potrivite tipuri sunt cele bogate în humus şi cele brun-roşcate de pădure. Din fericire, o mare parte din solurile din România, se încadrează în aceste criterii.

Ca o completare, aş dori să adaug faptul că din grădină nu ar trebui să îţi lipsească nici nucul. Acesta este protejat de lege, oferă o umbră foarte răcoritoare în zilele caniculare de vară. Nucile sunt ideale atât pentru consumul ca atare cât şi pentru proprietăţile lor extraordinere în ceea ce priveşte prevenirea şi ameliorarea anumitor probleme de sănătate. Printre acestea amintim: probleme cardiovasculare, colesterol mărit, insomnie, obezitate, constipaţie, osteoporoză, îmbătrânire prematură, cancer, diabet etc.

Pe lângă fructe şi umbră, pomii fructiferi purifică aerul, făcându-l plăcut şi uşor de respirat!

Florile


O grădină cu flori este un tărâm magic. Multitudinea de culori şi arome, dar şi diversitatea acestora transformă orice grădină într-un minunat colţ de rai. Însă, pentru a te bucura de frumuseţea lor, trebuie să ţii cont de anumite criterii cum ar fi: tipul solului, lumina, clima, momentul plantării, ce tip de floare este. În primul rând, încearcă să cumperi  bulbi de flori şi seminţe doar din magazine autorizate.

Sursă foto: www.pestre.ro
Sursă foto: www.pestre.ro

Pentru a te bucura de o grădină cu tot felul de flori tot anul, cultivă atât flori specifice anotimpului cald cât şi anotimpului rece. Ca un sfat, optează pentru gălbenele, narcise, zambile, gladiole, lalele, anemone, dalii, crini, irişi, begonii etc. Acestea sunt uşor de întreţinut, se adaptează cu uşurinţă aproape oricărui tip de sol şi au o paletă de culori foarte variată.

 

4 COMENTARII

  1. Cred ca oricine viseaza la o curticica cat de mica acolo sa aiba macar flori si unu, doi pomi fructiferi. Am cateva prietene pe care imi place sa vizitez vara si sa stam la umbra unui pom. Uneori imi beau cafeaua dimineata sub un smichin imens,la una dintre ele care sta mai aproape de mine, alteori cobor in spatele blocului unde avem si acolo cateva banci, flori, pomi si vita de vie. E pacat sa ai un spatiu si sa nu te bucuri de ce iti poate oferi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.