Importanța deparazitării interne și externe la câini

0

Deparazitarea câinilor este o parte esențială a îngrijirii veterinare, asigurând sănătatea și bunăstarea acestora. Aceasta implică eliminarea paraziților interni, precum viermii intestinali, și a celor externi, cum ar fi puricii și căpușele. Ignorarea deparazitării poate avea consecințe grave asupra sănătății câinilor, conducând la apariția unor boli severe care pot afecta atât animalul, cât și oamenii din jurul său.

Ce trebuie să știi despre deparazitare internă și externă câini:

Deparazitarea internă: Paraziții interni, cum ar fi viermii rotunzi, viermii cu cârlig, teniile și viermii cardiaci, pot cauza diverse probleme de sănătate. Simptomele unei infestări pot include diaree, vomă, pierdere în greutate, anemie și stare generală de rău. Viermii cardiaci, în special, pot fi fatali dacă nu sunt tratați la timp. Deparazitarea regulată previne infestările și menține sănătatea intestinală și generală a câinelui.

Deparazitarea externă: Paraziții externi, precum puricii și căpușele, nu numai că provoacă disconfort prin mușcăturile lor, dar sunt și vectori pentru diverse boli. Puricii pot cauza dermatite alergice și pot transmite tenii, în timp ce căpușele sunt cunoscute pentru transmiterea unor boli grave, cum ar fi borelioza.

Borelioza la câini

Borelioza, cunoscută și sub numele de boala Lyme, este una dintre cele mai grave boli transmise de căpușe. Aceasta este cauzată de bacteriile din genul Borrelia și poate afecta câinii care sunt mușcați de căpușe infectate. Simptomele boreliozei la câini includ febră, pierderea apetitului, artrită și rigiditate musculară, iar în cazuri severe, poate afecta inima, rinichii și sistemul nervos. Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat cu antibiotice sunt esențiale pentru a preveni complicațiile pe termen lung.

Alte boli cauzate de paraziți

Pe lângă borelioză, câinii pot suferi de diverse alte boli transmise de paraziți externi. Ehrlichioza și anaplasmoza sunt alte două afecțiuni transmise de căpușe, care pot provoca simptome severe, cum ar fi febră, letargie, tulburări de coagulare a sângelui și probleme respiratorii. Puricii pot cauza dermatite alergice și pot transmite tenii, care la rândul lor pot provoca probleme digestive.

Beneficiile deparazitării regulate

Deparazitarea regulată asigură nu doar sănătatea câinilor, dar și a întregii familii. Paraziții pot transmite boli zoonotice, adică boli care pot fi transmise de la animale la oameni, cum ar fi toxocaroza și echinococoza. Prin menținerea unui program de deparazitare adecvat, proprietarii de câini contribuie la prevenirea răspândirii acestor boli.

Recomandări pentru proprietarii de câini

 • Consultări veterinare periodice: Vizitele regulate la veterinar pentru control și deparazitare sunt esențiale.
 • Produse de deparazitare: Utilizarea produselor recomandate de veterinar, care sunt eficiente și sigure.
 • Igienă și îngrijire: Menținerea igienei câinelui și a mediului în care trăiește, pentru a reduce riscul de infestare cu paraziți.

  Deparazitarea internă și externă este crucială pentru menținerea sănătății câinilor și prevenirea bolilor grave. O abordare preventivă și proactivă, combinată cu vizite regulate la veterinar, poate asigura o viață sănătoasă și fericită pentru prietenii noștri necuvântători. Ignorarea acestei îngrijiri de bază poate avea consecințe devastatoare, nu doar pentru câini, ci și pentru oamenii din jurul lor.

  DISTRIBUIȚI

  Lasă un răspuns

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.