Tot ce trebuie să ştii despre tinci! 4 aspecte esenţiale!

10

Ce este tinciul?

Tinciul este un material pe bază de nisip şi ciment folosit în construcţii pentru finisajul pereţilor. Tinciul poate fi folosit atât pe interior cât şi pe exterior, chiar şi pe pereţii izolaţi cu poliester. Acesta se aplică peste tencuială şi are rolul de a nivela peretele.

 

Ce trebuie să ştii înainte de a da cu tinci?

În primul rând ai nevoie de anumite accesorii cum ar fi:

 • o găleată în care să amesteci tinciul,
 • un malaxor pentru un amestec corect şi uniform sau o bormaşină cu melc,
 • o gletieră,
 • o mistrie sau un şpaclu sau un cancioc,
 • o bidinea pentru a stropi la nevoie,
 • o drişcă din poliester sau o bucată de polistiren gros,
 • mănuşi cauciucate de protecţie.

Dacă aveţi o găleată de vopsea lavabilă goală o puteţi folosi pe aceea, doar că aceasta trebuie să fie curăţată de orice rest de vopsea. Recomand o astfel de găleată deoarece este destul de mare, rezistentă şi foarte practică, iar amestecul se va realiza mult mai uşor.

Înainte de a tinciui, nu uita să citeşti instrucţiunile producătorului. Există mici diferenţe de la un producător la altul în funcţie de raportul dintre ciment şi nisip.

 

Cum se aplică un tinci.

Tinciul se aplică întotdeauna pe un perete uscat, direct pe tencuială. În cazul în care doriţi să renovaţi o cameră, înainte de a aplica tinciul curăţaţi orice urmă de zugrăveală, glet sau vopsea. După care aplicaţi o amorsă specială pentru tinci şi lăsaţi-o să se usuce 30 minute.

Abia după ce amorsa s-a uscat se va face pasta. Peste aproximativ 2,5 litri de apă se vor turna treptat 10 kg de tinci şi se va amesteca constant cu ajutorul malaxorului timp de 3-5 minute în funcţie de procesul de amestecare (automat sau mecanic).

Pentru a lua pasta din găleată, aveţi nevoie de o mistrie. Se va lua cu ajutorul acesteia o cantitate mică de glet care se va aşeza ulterior pe gletieră. Cu ajutorul gletierei se va întinde pe perete un strat de 5-6 mm grosime.

Operaţiunea de drişcuire (netezire) se va realiza imediat după ce tinciul nu mai este lipicios (după aproximativ 2-3 minute). Dacă tinciul se va trage prea mult de pe perete este necesar  să fie stropit cu puţină apă pentru ca procesul de nivelare să fie efectuat mai uşor. În acest caz rezultatul nu este mereu cel dorit. Însă dacă se va exercita o presiune suficientă asupra lui, stropirea cu apă nu mai este necesară.

Surplusul de praf se va îndepărta ulterior cu ajutorul unei mături, după care se poate aplica gletul, amorsa, iar mai apoi lavabilul.

Aplicarea tinciului este mai economică decât aplicarea directă a gletului direct pe tencuiată!

 

Categorii de tinciuri

Tinciul de interior

Tinciurile de interior sunt şi acestea de mai multe feluri în funcţie de raportul dintre nisip şi ciment. Acesta trebuie să fie rezistent la aburi şi să lase peretele să respire. Textura unui tinci de interior este mai fină decât a unui tinci de exterior.

Tinciul de exterior

Tinciul pentru faţadă se aplică direct peste tencuiala cu mortar sau placa de poliester. Procesul de preparare este identic. Deosebirea stă la textură şi culoare, tinciul de exterior fiind mai alb şi mai grunzuros. Să nu uităm că pentru exterior foarte utilă este şi o roabă. Este mult mai practică decât o găleată. În plus o poţi folosi şi pentru a transporta diverse materiale uşoare unde ai nevoie.

 

Atenţie!!! Tinciul se aplică doar pe un perete uscat!

 

Finisajele chiar dacă par uşor de realizat din păcate sunt foarte migăloase şi necesită foarte multă răbdare, atenţie şi îndemânare. Însă dacă există pricepere şi sunt respectate instrucţiunile, rezultatele cu siguranţă vor fi pe măsura aşteptărilor.

 


Sursa foto: www.cannadines.co.uk/decorating/

DISTRIBUIȚI

10 COMENTARII

 1. o singura obiectie am. Se poate aplica tinci si fara manusi dar nu vrei sa stii cum se fac mainile. Sotul meu a lucrat in constructii si cam asta facea zilnic. Dadea cate o tona de crema seara si tot nu se cunoastea, mainile tot uscate erau.

 2. Dupa cat timp se aplica lavabila la exterior dupa ce am anvelopat blocul,a dat cu gled ,apoi cu tinci,iar acum urmeaza sa dea lavabila.Se poate da imediat,sau se lasa sa se usuce bine?

 3. Casă . Vopsea lavabilă …dau cu amorsă …pun plasă …pot trage tinci …după care decorativă
  … totul exterior …?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.