glet

Când vine vorba de construcție sau renovare, finisajele sunt cele care dau cea mai mare bătaie de cap. Nu sunt foarte greu de realizat, însă cu puțină pricepere și multă răbdare nimic nu e imposibil. Te poți ocupa chiar tu de asta. De multe ori ce faci tu cu mâna ta este mult mai bine realizat decât dacă apelezi la cine știe ce meseriaș neautorizat recomandat de prieteni. În cazul firmelor de construcție cu muncitori calificați, altfel stă treaba, însă dacă dorești să îți renovezi locuința și în același timp dorești să economisești ceva bani, atunci ocupă-te chiar tu de finisaje. Bine… dacă ai două mâini stângi, atunci lasă această muncă pe seama celor care chiar se pricep.

Ce materiale ai nevoie pentru a da cu glet

glet

  • În primul rând ai nevoie de materia primăglet de bază și glet pentru finisaje. Pentru finisare cel mai recomandat de specialiștii în domeniu este CT 127 datorită raportului calitate preț excelent. Acesta oferă este de o culoare alb – mat, este permeabil la vapori, are un grad mare de aderență și oferă un finisaj de mare calitate. Acest rip de glet poate fi folosit în interiorul clădirilor în locuri uscate, fără umiditate permanentă.
  • Un vas pentru prepararea gletului. Puteți folosi o găleată goală de vopsea lavabilă deoarece e destul de groasă și rezistentă.
  • Un malaxor sau o bormașină cu melc pentru prepararea gletului.
  • Cancioc pentru a lua preparatul din găleată
  • Gletieră din inox pentru a întinde materialul pe perete
  • Șpaclu sau cuțit de glet pentru a răzui imperfecțiunile mai mari de pe perete
  • Șmirghel pentru a finisa și îndrepta pereții

Cum se prepară gletul

Procedura este destul de simplă, iar dacă „rețeta” este respectată, nu are cum să nu vă iasă corect compoziția.

  • Pentru prepararea gletului, vei turna apă rece în 2/3 din capacitatea găleții.
  • Apoi vei adăuga gletul, presărându-l încet în apă până când nu se mai vede luciul apei. ATENȚIE! Niciodată nu turnați apa pe peste glet ci întotdeauna adăugați gletul în apă.
  • Se va aștepta 3 minute pentru omogenizarea compoziției, apoi se va amesteca cu mixerul (malaxorul) pentru glet sau bormașina cu melc.
  • Mai așteptați puțin, apoi amestecați iar cu bormașina cu melc sau mixerul. Atenție! Amestecul nu se face manual. Pentru o omogenizare perfectă folosiți doar malaxorul sau bormașina cu melc.

AENȚIE! Preparatul de glet se va folosi în maxim 40-45 de minute de când amestecul a fost făcut, altfel se va întări și nu se va mai aplica corect sau va fi mai greu de aplicat.

Cum se aplică gletul

Dacă ești la nivelul de construcție se va aplica în primul rând un glet de egalizare sau tinci. Acesta poate fi aplicat pe suprafețe din gipscarton, tencuială din ipsos, beton sau var-ciment. Înaintea aplicarea gletului de bază ai în vedere ca suprafața să fie fixă, uniformă, desprăfuită și fără urme de ulei sau vopsea. Gletul de bază este mai ieftin decât cel de finisaj, însă nu la fel de fin. Vei economisi ceva bani.

Înainte de a aplica gletul, ai grijă să aplici un strat de amorsă. Această procedură este importantă deoarece a evita absorbția rapidă a apei din glet sau pentru a evita amestecul gletului nou format cu eventualele impurități de pe suprafața peretelui. Amorsa o puteți cumpăra gata preparată sau o puteți face chiar voi din apă și aracet păstrând proporția de o măsură de aracet la 10 de apă! Amorsa se va aplica moderat cu ajutorul unui trafalet.

Pereții se vor lăsa la uscat cam 30 minute sau o oră, în funcție de umiditatea din atmosferă. Gletul va fi apicat cu ajutorul gletierei într-un strat subțire, altfel riști să se umfle și să obții o suprafață neuniformă. Aplicarea se realiza prin mişcări scurte, paralele, de jos în sus de o grosime de maxim 5 mm în total. Surplusurile rămase în urma aplicării gletului vor fi eliminate cu ajutorul șpaclului, cu puţin timp înainte ca materialul să facă priză. La 24 de ore poți începe procedura de şlefuire a folosind șmirghelul.

După aplicarea stratului de bază se va aplica gletul pentru finisaj. Acest procedeu va fi efectuat după uscarea primului strat.

Gletul pentru finisaj se aplica tot cu ajutorul gletierei de inox într-un strat fin, de 1-2 mm, dar nu mai mult de 3 mm total. După uscare se va uniformiza cu ajutorul șmirghelului.

După ce ați urmat acești pași puteți trece la zugrăvit. Este migălos, însă cu puțină pricepere și exercițiu, mai mult ca sigur vei economisi ceva bănuți și nu va fi nevoie să plătiți un meseriaș.

2 comentarii la „Pereți dați cu glet? Ce trebuie să știi înainte de a te apuca de treabă.”
  1. Intotdeauna am fost un fan in ceea ce priveste incurajarea oamenilor simpli sa se implice in lucrarile DIY din casa lor. In cazul de fata ce pot sa spun este ca intotdeauna gletul CT126 „il cere” pe 127 dupa…Asa sunt gandite ele pentru a se completa unul pe altul si bineinteles pentru a le cumpara pe amandoua.
    Personal am incercat sa scot un perete gata finisat direct cu CT126 si mereu imi ramaneau urme, indiferent cat de fin trageam pe perete…fara finisajul cu 127 nu iesea cum trebuie.
    Recomand celor care vor sa incerce sa gletuiasca singuri peretii sa se inarmeze cu multa rabdare, sa respecte indicatiile de preparare date de producator pe sac, apa si galeata in care se va face materialul sa fie curate, iar in ceea ce priveste smirgheluirea…sa se faca cu un slefuitor electric racordat la un aspirator si neaparat sa folositi ochelari si masca de protectie…Praful generat de procedeul de slefuire a peretilor pot afecta grav caile respiratorii…

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.