Cum să ai un blog de succes în 10 paşi!

10

Deţin blogul de mai bine de 4 ani. Pentru mine blogul este ca a doua casă, locul în care mă refugiez ori de câte ori simt nevoia. El este identitatea mea din lumea virtuală.

L-am construit uşor, cu paşi mărunţi, am muncit mult, iar din acest motiv ţin foarte mult la el.  O mare parte se datorează şi oamenilor profesionişti care m-au ajutat să îi torn fundaţia dacă pot spune aşa… mai exact mi-au oferit găzduire web de calitate şi suport tehnic gratuit! Astfel albinuţa mea magică a devenit un micuţ brand pe care încerc să îl dezvolt zi de zi!

Ca orice blogger începător, am pornit cu paşi mărunţi pe acest drum şi treptat am început să evoluez. Încă mai am multe de învăţat, pentru a ajunge către vârf, însă încerc să ţin pasul. Blogul meu este departe de a fi unul de succes, dar mi-am propus să aplic o reţetă care am observant că la alţii a funcţionat. Eu deja am început să o folosesc şi se pare că am început să am din ce în ce mai multe vizite organice, ceea ce înseamnă că fac bine ce fac. 😉

Achiziţionează un domeniu

Îţi place să scrii? Vrei să treci la nivelul următor?  Vrei să îţi monetizezi blogul? Atunci musai achiziţionează un domeniu. În România, domeniile recomandate sunt cele .ro, asta dacă scrii în limba română, iar majoritatea cititorilor sunt din România. Dacă ai un blog în engleză, iar majoritatea cititorilor sunt din alte ţări, atunci poţi alege un domeniu .com! La fel de bine poţi opta şi pentru .eu, recomandat pentru Europa!

Alege cu grijă numele. Aceasta este de acum înainte identitatea ta. Caută un nume cât mai scurt (google va aprecia) şi cât mai serios (colaboratorii vor aprecia). Acum sincer, câtă încredere poţi avea într-un blog cu numele www. pishicutzathafrumushica .ro ?

Un hosting de calitate un pas important spre succes!

Despre Gazduire Enterprise, firma de hosting unde am eu blogul, v-am mai vorbit aici. Ei bine, vă pot spune din experienţă că a fost cea mai bună alegere pe care am făcut-o.

Blogul meu beneficiază de gazduire web cu IP dedicat şi certificat SSL! Preţurile pornesc de la 9 lei pe lună şi ţinând cont de serviciile oferite este cel mai ieftin pachet de servicii de calitate din ţară. Aşa că, indiferent dacă ai un blog, un site de prezentare sau un magazin online, serviciile web de calitate oferite de Gazduire Enterprise sunt cea mai bună alegere! Echipa de profesionişti oferă pe lângă siguranţă şi viteză, şi alte servicii precum: configurare, transfer şi administrare gratuită + suport tehnic profesional.

În momentul de faţă îmi doresc să îi fac un upgrade, aşa că vreau un pachet mai performant. Aşa că optez pentru pachetul gazduire WordPress EasyEngine, găzduire WordPress de înaltă performanţă. Astfel, blogul se va încărca mult mai rapid de pe orice dispozitiv, indiferent dacă vorbim de laptop, tabletă sau smartphone.

De ce Gazduire Enterprise?

Din mai 2016 şi până în prezent, nu am avut niciodată probleme cu blogul astfel încât cititorii mei să aibă de suferit. În plus beneficiez în permanenţă de suport tehnic absolut gratuit.

Zilele trecute am făcut anumite modificări în structura blogului fără a salva o bază de date în prealabil. O greşeală de neiertat pentru o persoană care scrie pe blog de mai bine de 4 ani. Pentru greşeala asta am plătit cu vârf şi îndesat în timp pierdut şi nervi în încercarea mea disperată de a repara singură stricăciunile. În cele din urmă am cerut suport tehnic, iar după ce blogul meu a fost resuscitat cu succes, am constatat că toate aceste operaţiuni au fost realizate gratuit. Sincer vorbind, când apare o eroare tehnică e treaba celor de la host să o rezolve. Dar când eroarea apare din cauza mea, atunci mi s-ar fi părut normal să plătesc. La fel ca la asigurări! 😀 Însă, spre norocul meu problema a fost rezolvată fără ca eu să fiu taxată, iar pe această cale doresc să îi mulţumesc din nou domnului Ivan.

Scrie cât mai des

Timpul este cel mai mare duşman al nostru, însă nu este o scuză. Subiecte sunt cu milioanele, aşa că lipsa de inspiraţie iar este o scuză. Scrie cât mai des despre ce vrei şi despre ce simţi. Fii sincer, abordează subiecte cât mai diverse, eventual care să creeze controverse. La mare căutare sunt şi tutorialele, însă în acest caz alege un subiect pe care să îl stăpâneşti foarte bine. Nu e un articol personal sau subiectiv aşa că nu e loc de greşeală.

Abordează subiecte care îţi plac şi le stăpâneşti bine

Dacă nu îţi place să scrii despre politică, atunci nu scrie, chiar dacă acest subiect a creat mereu controverse. Poţi alege diverse teme sociale. Poţi face review-uri la produse cosmetice, cărţi, electronice şi electrocasnice, articole vestimentare sau bijuterii. Poţi publica reţete, sau articole de genul DIY!

Fii organizat

Cel mai indicat este să îţi faci un program. Dacă ai un blog generalist, să încerci să împarţi postările pe categorii. De exemplu, dacă obişnuieşti să scrii pe blog recenzii pentru cărţi, atunci alege-ţi o zi pentru această categorie şi încearcă să postezi săptămânal, bilunar sau lunar exact în ziua respectivă. Cititorii care îţi urmăresc blogul vor aprecia asta. Gândeşte-te că mergi la magazinul preferat de fiecare dată când stocul este reîmprospătat. Ei bine, nu ai fi dezamăgit să constaţi că tu le-ai făcut o vizită şi nu ai găsit nimic nou?

Oferă conţinut de calitate şi bine optimizat SEO

Documentează-te bine atunci când oferi o informaţie. Nu cred că ai vrea să îţi induci în eroare cititorii! Încearcă să foloseşti propoziţii scurte de până în 20 cuvinte. Foloseşte cu încredere paragrafele de tip header (subtitlu) pentru a pune în ordine ideile principale.

Scrie corect

Dacă nu stăpâneşti bine limba română, atunci mai bine pui mâna pe o carte de gramatică, apoi îţi faci un blog.

Se mai întâmplă să facem greşeli. O literă sau o virgulă în plus sau în minus nu e un capăt de ţară. Însă dacă articolul este presărat de greşeli gramaticale grave şi o exprimare ambiguă, atunci acel articol nu ar trebui să existe.

Dacă ai posibilitatea, scrie cu diacritice! Mie îmi plac articolele scrise cu diacritice, aşa că am implementat asta şi pe blog. Un astfel de articol pare mai uşor de citit. În plus, google îl indexează şi aşa… e destul de smart cât să recunoască orice caracter din articol.

Oferă conţinut original

Copy/paste nu are ce căuta în blogosferă. Evită chiar şi acele comunicate de presă pe care le poţi publica pe blog la rugămintea anumitor companii. Nu te ajută la nimic, în plus te poţi trezi şi cu un şut de la Google.

Respectă-ţi cititorii

Nu îi induce în eroare cu titluri şocante, doar ca să îi atragi pe blog, iar apoi să îi dezamăgeşti vorbind despre altceva. Fii amabil cu toţi, nu cenzura orice comentariu ci doar pe cele calomnioase, pline de injurii şi care nu au legătură cu tema abordată. Încearcă pe cât posibil să le răspunzi cititorilor la mesaje. Ştiu că unii bloggeri pun mare accent pe acest aspect. Însă mi se pare aiurea să răspunzi la un comentariu de genul “interesant”. Un astfel de comentariu este irelevant şi sincer nici nu ar trebui publicat. Ce poti să îi spui? Că îi mulţumeşti pentru vizită? Însă, atunci când primeşti întrebări, frumos este să răspunzi, chiar dacă o faci mai târziu. Oferă-le cititorilor posibilitatea de a se abona şi nu face spam! Rişti să îi pierzi!

Respectă-ţi colaboratorii

Marea majoritate a bloggerilor care deţin un domeniu propriu, au ales să îşi monetizeze blogul. În momentul în care primesc un advertorial, primesc şi un termen limită. Este foarte important ca acel termen să nu fie depăşit. În cazul în care consideri că subiectul te depăşeşte, nu se potriveşte cu imaginea blogului sau pur şi simplu timpul nu îţi permite, mai elegant şi corect este să refuzi acea colaborare. Astfel vei evita eventualele neplăceri şi nici nu îţi vei păta imaginea.

Acestea fiind spuse… vă urez mult succes tuturor!

 

10 COMENTARII

      • Eu am ceva servicii la hetnix.com si chiar mi se par ok.
        Am mai lucrat in trecut si cu alte firme „consacrate” care mi-au lasat o parere foarte proasta, gen „noi suntem mari, ne doare in basca de tine”. Dar hetnix chiar isi dau interesul sau cel putin cu mine. 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.