Importanţa uniformei de serviciu – 4 aspecte esenţiale ale acesteia

16

Mulţi dintre noi am fost obişnuiţi încă de pe băncile şcolii cu uniforma. Cine o poate uita? Îmi aduc aminte şi acum acea uniformă cu pătrăţele şi şorţuleţ albastru. Uniforma copilăriei mele… Nici în liceu nu am fost scutită. În timp ce mulţi tineri de vârsta mea, mergeau la liceu îmbrăcaţi după bunul plac, noi eram cunoscuţi de la o poştă după uniforma pe care o purtam. Eram „ăia din Economic”. Am urât-o şi am iubit-o în acelaşi timp. După ce m-am despărţit de ea, am regretat-o. Îmi era dor să o îmbrac şi să o port cu mândrie prin liceu. Dar anii au trecut, iar eu am început să apreciez din ce în ce mai mult ideea de uniformă precum şi persoanele care o poartă.

Uniforma prin definiţie conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române este o îmbrăcăminte reglementară care prezintă aceeași formă după croială, model, pânză și culoare, obligatorie pentru anumite categorii de profesiuni.

Din punctul meu de vedere, uniforma este mai mult decât atât. Aceasta este un simbol menit să impună respect, să denote profesionalism, să ofere încredere, să garanteze siguranţă. Aş mai adăuga că în unele cazuri este chiar sexy!

Aşadar să le luăm pe rând…

Profesionalism

Sunt multe meserii în care uniforma de serviciu este impusă. Primii care îmi vin în minte sunt medicii şi asistentele medicale. Uniformele lor şi acele halate medicale purtate cu mult devotament de cei care au jurat să vegheze asupra sănătăţii pacienţilor denotă profesionalism. Uniformele purtate de cadrele medicale trebuie să fie mereu curate şi cu un aspect cât mai îngrijit. O uniformă murdară, pătată, neîngrijită va semăna panică printre pacienţi în cazul de faţă. De aceea materialul din care uniformele sunt confecţionate trebuie să fie de înaltă calitate pentru a permite o curăţare profesională adecvată, fără ca acesta să se deterioreze. În plus trebuie să îi ofere purtătorului confort, pentru ca să îşi poată practica meseria în cele mai bune condiţii.

Bineînţeles că acesta nu este singurul exemplu. Impresia că avem de-a face cu un profesionist este dată de orice uniformă, indiferent dacă vorbim de un ospătar, un bucătar, un şofer, un mecanic auto, o stewardesa, o femeie de serviciu sau angajatul unui anumit lanţ de magazine. Datorită uniformei, ştim întotdeauna cui să ne adresăm atunci când situaţia o impune.

Sursa foto: chythanyagroup.com
Sursa foto: chythanyagroup.com

Încredere

Să luăm drept exemplu cadrele medicale. Simplul fapt că aceştia poartă uniforme medicale, îţi dă din start sentimentul că eşti pe mâini bune. Dacă ai o problemă de sănătate, în mod cert nu te laşi pe mâna oricui. Dacă medicul nu ar purta o uniforma, tu ai şti că acesta este medic? Mai mult ca sigur nu. În schimb, atunci când îl vezi îmbrăcat în uniforma imaculată, perfect călcată şi apretată, încrederea ta în persoana care o poartă creşte considerabil.

Siguranţă

Portul uniformei oferă sentimentul de siguranţă. Indiferent dacă purtătorul este un medic specialist, rezident sau o asistentă. Sau dacă este un poliţist, jandarm, ofiţer al armatei, un pompier sau un agent de pază, uniforma îţi semnalizează că eşti pe mâini bune. În consecinţă, grijile oamenilor se vor diminua considerabil datorită persoanelor îmbrăcate în uniformă. O să dau un exemplu simplu. În perioada de iarnă, când se întunecă destul de rapid, mă întorceam de la facultate. Era ora 20:00, iar după ce am coborât din mijlocul de transport în comun, m-am îndreptat spe casă. Până să intru pe străduţa mai puţin circulată care ducea spre imobil, am simţit că sunt urmărită. M-am decis să schimb traseul şi am mers pe artera principală câţiva metri. În acel moment am văzut un echipaj al poliţiei comunitare, format din doi agenţi. Ştiind că aceşti agenţi sunt acolo, în inima mea s-a născut sentimentul de siguranţă. Ştiam că cineva acolo, mă va proteja la nevoie. Cu încredere m-am întors spre străduţa pe care locuiesc. Am trecut pe lângă cel pe care îl bănuiam că mă urmăreşte, uitându-mă fix la el. Ştiam că nu va îndrăzni să-şi schimbe direcţia şi să mă urmeze, deoarece puteam oricând să strig după ajutor. Ei bine, dacă acei agenţi nu purtau uniformă şi erau îmbrăcaţi în civil, teama mea ar fi crescut şi mai mult.

Respect

Uniforma impune respect. Să luăm exemplul uniformelor purtate de cei care activează în Poliţie sau Armată. Sobră şi impunătoare, unifoma oferă din start purtătorului respectul cuvenit. Ca să sfidezi o persoană care poartă o uniformă îţi trebuie mult curaj, iar consecinţele pe care trebuie să le plăteşti vor fi pe măsură. Aceasta face diferenţa dintre civili şi oamenii special pregătiţi pentru a apăra legea.

 

DISTRIBUIȚI

16 COMENTARII

  1. Ar trebui ca toate firmele sa impuna uniforma la lucru. Angajatii in felul acesta isi vor proteja hainelor lor iar cei care intra in contact cu acestia vor sti ca acestia sunt angajatii firmei respective.

  2. Fain articolul, bine punctat. Uniforma insa cred ca este urata pe de alta parte din cauza faptului ca este… uniforma. Adica efectiv vestimentar nu poti iesi in evidenta si poate uneori iti doresti asta. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.