Nu mai postaţi acte de identitate pe Facebook!

9

Când prostia nu are limite… postezi pe Facebook

Sunt sigură că aţi văzut adesea în cronologie postari cu acte de identitate, permise de conducere şi alte acte ce conţin date cu caracter personal distribuite de prietenii voştri. Poate din dorinţa de a ajuta aţi fost şi voi tentaţi să daţi un „share” că poate – poate va ajunge actul la destinatar.

1088582_700b

Să fim serioşi! Chiar aşa s-a ajuns? Să ne pierdem buletinul şi să îl căutam pe Facebook?

Nume şi prenume, adresă, serie şi număr, CNP – toate acestea sunt date cu caracter personal, iar astfel de postari pot atrage după sine consecinţe grave. Practic sunteţi pasibili de amendă sau chiar închisoare prin încălcarea legii dacă postaţi astfel de informaţii pe reţelele de socializare. Cu alte cuvinte, tu vrei să faci un bine sau să capeţi pupularitate, dar postarea ta intră în incidenţa Legii 677/2001, privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Mai exact, persoana în cauză te poate da în judecată, deoarece tu nu ai voie să îi publici datele fără acordul acesteia! Iar dacă tu crezi că vei înşela instanţa ştergând postarea, te înşeli amarnic! Facebook păstrează tot, cel puţin 3 ani de zile! Poţi să îţi ştergi şi contul, dovezile tot vor rămâne! Chiar dacă numele nu este cel real, vei fi găsit după adresa IP! Aşa că ar trebui să te gândeşti de două ori înainte să publici cartea de identitate a cuiva pe Facebook!

Mulţi dintre voi sunteţi reticenţi să vă daţi datele personale necunoscuţilor, şi pe bună dreptate. Dar de ce daţi share la postari cu acte de identitate? Vouă v-ar face plăcere ca tot internetul să vă vadă buletinul în cazul în care îl pierdeţi?

Iar voi, oameni buni… nu mai distribuiţi astfel de postari! Persoana care şi-a pierdut actul de identitate cu siguranţă nu aşteaptă să îl găsească pe Facebook ci mai mult ca sigur a mers deja la Serviciul Public de Evidenţă a Persoanelor de pe raza localităţii unde îşi are domiciliul pentru a întocmi un nou act de identitate. Mă amuză că sunt postări chiar de un an de zile, distribuite şi în prezent de vreun ameţit din lista mea… chiar dacă buletinul a fost schimbat, CNP-ul rămâne acelaşi, iar voi nu faceţi decât să agravaţi şi mai mult situaţia.

Ce puteţi face dacă găsiţi un act de identitate? Mergeţi la cea mai apropiata secţie de Poliţie!

Lagea nr 105/996 ART. 21 –  Persoana care gaseste o carte de identitate este obligata sa o depuna, in termen de 48 de ore, la cea mai apropiata unitate de politie.

Vă e frică să nu fiţi acuzaţi de furt, dar totuşi vreţi să faceţi o faptă bună? Vă e scârbă de birocraţie, nu doriţi să completaţi n-şpe mii de declaraţii sau să fiţi chemaţi ulterior pentru declaraţii? Decât să postaţi actul pe Facebook, mai bine îl trimiteţi la adresa respectivă – dar nu e ceea ce recomand! Doar aşa, ca idee…

Anul trecut soţului meu i-a căzut portofelul în parcarea supermarketului de lângă casă. Jale mare, pentru că avea nevoie pe lângă buletin şi de celelalte acte precum: permisul de conducere, cartela tahograf, carduri bancare etc… Am realizat cam într-o oră şi ne-am întors. Nu era nimic pe jos, iar supermarket-ul era deja închis. Am căutat chiar şi în coşul de gunoi (unde erau mai mult bonuri fiscale) în ideea că poate cine l-a găsit a luat banii din el şi a aruncat restul în coş. Am blocat carduri şi ne pregăteam deja să facem alte acte (o cheltuială mare pentru bugetul nostru). A doua zi când am venit de la muncă, am găsit bilet în uşă. Băiatul de la pază a primit portofelul de la cel care a parcat în locul nostru. A anunţat în magazin, dar noi deja plecasem. A doua zi ne-a căutat la adresa din buletin. Cum nu ne-a găsit ne-a lăsat bilet. L-am recuperat apoi de la el. Portofelul nu avea nici măcar 1 leu lipsă, iar băiatul nu a vrut să ia nimic când i-am dat. Nu a acceptat nici măcar o bere fără alcool. Nu am cuvinte să îi mulţumim pentru fapta lui bună. Ne-a scutit de o cheltuială şi de mult stres!

Nu vă recomand totuşi să procedaţi ca el, deoarece nu ştiţi peste ce oameni daţi. Băiatul ne ştia doar în calitate de clienţi şi a vrut să ne ajute.

Dar voi care postaţi astfel de acte pe Facebook, fără supărare – ori sunteţi retarzi, ori ahtiaţi după popularitate!

DISTRIBUIȚI

9 COMENTARII

  1. Da…sincer dacă chiar ai găsit un buletin care conține adresa logic ar fi să.l trimiți la adresa respectivă nu sa divulgi tuturor date despre acea persoana

  2. Nu mai mult de o saptamana fi-meu venise la Severin sa-si schimbe permisul de conducere fiindca expira. Seara a ajuns la Timisoara si a pierdut portofelul exact cum spui si tu. El avea adresa in Severin pe toate documentele, buletin, dovada pe care i-o daduse, avea si cerificatul de nastere( nu stiu de ce)bani putini 20-30 lei. Jale mare, cum spui tu, alt drum la Severin, bani cheltuiti, timp pierdut, etc. Asta se intampla intr-o vineri, iar dumineca a primit un mesaj pe facebook si si-a recuperat portofelul, il gasise cineva. Sa-i dea Dumnezeu sanatate. Si eu am gasit la fel un portofel cu acte, bani, carduri… dar am gasit si un nr de tel si am sunat-o pe tipa. Mi-a intors Dumnezeu binele.

    • Sunt perfect de acord cu practica de a cauta titularul dupa nume pe facebook, pe mine ma deranjeaza cei care posteaza actele omului fara sa blureze datele confidentiale gen CNP, serie si numar buletin, adresa completa…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.