Reţetă socată – gustul unic al copilăriei!

9

În sfârşit a venit sezonul florilor proaspete de soc! Aştept de un an acest moment. Îmi place mult socata, aş putea spune că este băutura mea preferată.

Anul acesta am făcut socată în două moduri. Prefer să evit drojdia, pentru că sucul devine prea acid, aşa că o să vă prezint felul în care mi-am preparat eu această licoare revigorantă.

Pe internet o să găsiţi fel de fel de reţete, pentru că fiecare regiune are propria reţetă. Eu am o modalitate simplă şi foarte eficientă şi nu am dat greş niciodată!

Vă dau un mic sfat totuşi. Dacă aveţi posibilitatea de a aduna socul direct de la sursă, ideal ar fi ca florile să fie adunate dimineaţa devreme, sau seara după ce apune soarele, iar în timpul zilei, adunaţi florile de la umbră, deoarece sunt mai puternic aromate. Ideal ar fi să fie culese după ploaie. Sunt curate şi îşi păstrează aroma.

 DSCN4229     DSCN4234 copy

Socată cu lămâie şi miere:

Ingrediente:

  • 4 l apă plată
  • 8 flori de soc
  • 2 lămâi
  • 500 gr miere

Mod de preparare:

  1. Într-un borcan de 5 litri se adaugă apa uşor încălzită. Adăugaţi apoi mierea şi amestecaţi până se dizolvă.
  2. Florile de soc se clătesc într-un vas cu puţină apă rece, cu grijă să nu se scuture, iar apoi se introduc în borcan.
  3. Adăugaţi apoi lămâile spălate şi tăiate felii şi amestecaţi bine cu o lingură cu coadă lungă.
  4. Acoperiţi borcanul cu farfuriuţă şi lăsaţi la fermentat aproximativ 3-4 zile.
  5. Amestecaţi în fiecare dimineaţă şi seară în borcan.
  6. După 3-4 zile o să observaţi că sucul a prins puţină culoare.
  7. Puteţi trage socata, folosind un furtunaş subţire, sau dacă nu o puteţi strecura folosind o strecurătoare deasă şi puţin tifon.
  8. Sucul se păstrează la frigider!

Socată cu lămâie şi zahăr

Ingrediente:

  • 9 l apă plată
  • 15-16 flori de soc
  • 4 lămâi
  • 1 kg zahăr

Mod de preparare:

  1.  Într-un borcan de 10 litri am adăugat apa şi zahărul şi am amestecat uşor până s-a topit tot zahărul.
  2. Am adăugat florile de soc şi lămâile tăiate felii.
  3. Am amestecat bine cu o lingură din lemn cu coadă lungă până în fundul borcanului şi am acoperit vasul cu o farfurioară.
  4. Am lăsat compoziţia la macerat timp de 3 – 4 zile, amestecând de 2 – 3 ori pe zi în ea.
  5. După 3 – 4 zile am strecurat compoziţia.
  6. Sucul se păstrează la frigider şi se serveşte după preferinţe cu lămâie şi/sau mentă proaspătă!

În cazul în care nu ştiaţi, florile de soc sunt folosite pentru combaterea multor afecţiuni precum: afecţiuni respiratorii (bronşită, răceală), afecţiuni digestive (constipaţie), probleme de nutriţie (poate fi folosit cu succes în cura de slăbire), afecţiuni reumatice, cardiace, oculare sau dermatologice.

Florile apar în perioada mai – iunie, iar în prepararea socatei se folosesc flori proaspete.

Pentru extrasezon, puteţi pune la uscat la umbră câteva pălării de soc din care să preparaţi ceai.

ATENŢIE! Florile uscate nu sunt recomandate pentru socată! Florile uscate le folosiţi doar în prepararea ceaiurilor!

 

9 COMENTARII

  1. Si mama facea foarte des, nu stiu exact reteta, dar cu zahar 🙁 Chiar zilele astea m-a intrebat daca sa faca sau nu. Am zis, nu. Ar trebui sa-l fac probabil cu ceva indulcitor, stevia sau altceva si nu stiu ce gust ar avea.

  2. Va va ieși un rahat dacă puneți indulcitor. Zaharul sau mierea sunt critice pentru fermentare. Totuși 125 g la litru mi se pare excesiv.

Dă-i un răspuns lui RokollaAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.