Algarve – în căutarea unei vacanţe de vis

9
De Portugalia m-am îndrăgostit fără să realizez în urmă cu patru ani, când soţul meu a vizitat-o în cadrul unui circuit turistic. Mi-au plăcut atât de mult fotografiile şi impresiile lui despre această ţară încât am început să privesc Portugalia ca pe o nouă destinaţie de vacanţă. El nu a apucat să viziteze decât oraşul Porto, Fatima, frumoasa capitală Lisabona, Cabo da Roca (un loc mirific), Cascais… Imaginile, dar şi ospitalitatea portghezilor m-a fascinat atât de mult încât m-am decis ca următarea vacanţă externă va fi cu siguranţă în Portugalia. Soţul meu m-a felicitat pentru alegerea făcută şi mi-a sugerat să caut un loc inedit din Portugalia, iar el va avea grijă să ne petrecem acolo următoarea vacanţă.
Ce m-aş face eu fără tehnologie? Accesul la informaţie a devenit indispensabil. Mi-am făcut imediat o cafeluţă bună, am luat laptopul în braţe şi am început să cutreier virtual agenţiile de turism pentru un sejur în Portugalia!
Toate drumurile duc la Algarve…
Soţul meu m-a rugat să aleg o destinaţie în care el nu a mai fost, un loc liniştit, frumos, dar încărcat de istorie în acelaşi timp.
M-am îndreptat cu paşi rapizi spre partea de sud a Portugaliei, în regiune Algarve, o regiune mai puţin promovată de agenţiile de turism din România, dar foarte apreciată de toţi turiştii. Ceva cu adevărat inedit, nu-i aşa? Chiar îmi doresc o vacanţă în Algarve!
Algarve se bucură de o climă blândă de tip subtropical cu influenţe oceanice… visul oricărui romantic aş putea spune! De ce spun asta? Clima de obicei este caldă şi uscată, iar temperaturile din timpul verii ajung uşor la 24˚C – 25˚C, precipitaţiile fiind destul de rare. În acest colţ de rai, soarele străluceşte în tot timpul anului, iar iarna temperatura ajunge până la 13˚C. O diferenţă mică de temperatură aş putea spune.

Algarve se bucură de mai bine de 200 de km de coastă, cu plaje minunate. Aici întâlniţi ţărmuri stâncoase, cu grote, cu nisip fin, cu valuri sau golfuleţe. Chiar aveţi ce admira.

 

Ce puteţi face în Algarve?
Algarve este destinaţia ideală pentru o vacanţă cu familia, datorită confortului, standardelor ridicate a facilităţilor de cazare şi a opţiunilor de petrecere a timpului liber. Dar nu puteam pleca în vacanţă fără băieţelul nostru Horia? Ce vacanţă ar fi asta? Din acest motiv aş prefera un loc ideal pentru familii, dar în acelaşi timp un loc în care şi noi adulţii să ne simţim ca în paradis. Plajele nesfârşite, zilele însorite, preparatele culinare şi diversele activităţi precum sporturile acvatice, plimbările cu corabia, golf, echitaţie, vor transforma vacanţa noastră în relaxare şi distracţie. Soţul meu îşi doreşte să facă surf. Ar fi o experienţă de neuitat! Pentru câteva lecţii de surf putem apela la echipa de instructori de la Şcoala de surf. Eu o să optez pentru o plimbare cu barca.

 

Vă recomand să vizitaţi şi Aqualand unul din cele mai mari parcuri acvatice din Portugalia şi Zoomarine situat la câţiva kilometri de Albuferia, unde puteţi participa la spectacole cu delfini, foci, lei de mare sau păsări tropicale. Dacă doriţi cu adevărat să fiţi impresionaţi, atunci puteţi opta să vizitaţi şi Fiesa, o minunată expoziţie de sculpturi de nisip organizată în Pera. Expoziţia este unică în Peninsula Iberică.
Regiunea sărbătoreşte distracţia cu diverse festivaluri pe întreg parcursul anului. Aşa că, indiferent de perioada în care alegeţi să mergeţi distracţia va fi mereu cheia acestei vacanţe.
Cine preferă viaţa agitată de noapte, nu se poate plânge de nimic. În diversele cluburi exclusiviste, DJ de renume vor încinge atmosfera în ritmuri nebune.
Noi preferăm liniştea. Seara, ne vom plimba toţi 3 pe malurile Atlanticului privind hipnotizaţi apusul spre oceanul infinit.
Pasionaţii de golf îşi pot petrece timpul în Quarteira, o staţiune aflată la 26 km de Faro într-un vechi sat pescăresc situat de-a lungul coastei Atlanticului. Tot aici puteţi merge la bazar, unde puteţi achiziţiona diverse obiecte tradiţionale, pentru care vă puteţi pune în practică chiar şi talentul de buni negustori pentru a obţine un preţ avantajos la suvenirurile cumpărate.
Plajele

Algarve, coasta însorită a Portugaliei se bucură de plaje întinse şi cu nisipuri fine. Acestea au atras ca un magnet o mulţime de turişti, dornici de relaxare sau distracţie.
Plajele din Albuferia sunt renumite pentru nisipul fin, apa cristalină şi plantele exotice care îţi dau senzaţia că ai păşit în Paradis.
Turiştii pot alege să meargă cu autobuzele locale sau cu navele către plajele din Faro sau din împrejurimi. Cea mai celebră plajă din Faro este Praia de Faro.
Plajele nisipoase, curate, frumoase, asigură un confort de înaltă calitate. Marea nu este foarte adâncă, deci zona este perfectă pentru familiile cu copii. Pentru o mică aventură, vă recomand să luaţi ferybotul către insulele aflate între Faro şi Olhao. Cu siguranţă va fi o excursie de neuitat. Şi pe aceste insule vă puteţi bucura de nisipuri fine şi apă mica în adâncime şi caldă. Deja îmi imaginez cum va alerga Horia fericit de la unul la altul pe malul nisipos. De precizat că puteţi alege în ce parte a insulei doriţi să mergeţi… cea cu vedere spre mare sau cea cu vedere spre lagună.
În Algarve, Praia de Odeceixe este o plajă ideală pentru familiile cu copii mici. Aici suprafeţele cu nisip auriu şi multitudinea de bazine şi canale cu o adâncime mică se îmbină perfect pentru a oferi celor mici locul perfect de a se scălda şi de a se juca sub razele mângâietoare ale soarelui.
O altă plajă iubită de turişti este cea din orăşelul Lagos, unde stâncile spectaculoase îmbrăţişează apa oceanului, iar nisipurile aurii te fac să păşeşti pe un tărâm de vis. Un peisaj splendid!
În golfuleţele din Logos cu siguranţă nimeni nu se va plictisi. Captivă între stâncile aurii găsiţi plaja Praia Camilo, accesibilă doar după ce cobori câteva zeci de scări din lemn. Peisajul este minunat, iar aerul oceanic te va face să visezi că toată lumea e a ta. Atenţie însă la maree! Locul în care de dimineaţă făceai plajă, după amiază poate fi inundat de apa oceanului.

 

Ca să vă conving de frumuseţea plajelor din Algarve, vă invit să urmăriţi filmuleţul de mai jos!

 

Viaţa de noapte
Noi nu suntem adepţii vieţii de noapte, dar cei care doresc să facă din noapte zi şi să petreacă până în zori, o pot face în diverse cluburi exclusiviste, alături de DJ de renume. Cel mai renumit oraş pentru viaţa de noapte este Albufeira.
The Strip este un bulevard cunoscut ce leagă zona Montechoro de Areias de Sao Joao.  Aici se gasesc o serie de cluburi şi baruri apreciate de localnici, dar mai ales de tinerii veniţi în vacanţă.
Cel mai cunoscut şi iubit club de noapte este Kodoc şi se află în afara oraşului. Acesta poate primi până la 7000 de oameni. Cele 5 ringuri de dans, dar şi terasa ce imită o grădină tropicală, au atras în special DJ renumiţi din întreaga Europă. Puteţi merge la un Casino sau pur şi simplu vă puteţi plimba.
Evenimente
Evenimentele sunt nelipsite pe tot parcursul anului. Indiferent de perioada în care veniţi în vacanţă, puteţi surprinde nuanţele locale. Dintre acestea amintim Autódromo Internacional do Algarve, Campionatele de Powerboat, raliuri cu maşini, evenimente motocross, navigaţie şi golf.
Regiunea sărbătoreşte distracţia cu diverse festivaluri precum: Mardi Gras (în luna februarie) cu carnavaluri în toată regiunea, Ziua Eliberării (25 aprilie) care celebrează încheierea dictaturii în Portugalia; diverse festivaluri medievale, faimosul Festival al Sardinelor din Portimao, dar şi Festivalul fructelor de mare din Olhao. Pe perioada verii sunt concerte în aer liber, petreceri pe plaje, festivaluri de jazz. Cel mai cunoscut este Festival da Cerveja, un eveniment închinat berii, care are loc în perioada de vară.
Cazare
Eu prefer hotelul AURAMAR 3* din staţiunea ALBUFEIRA situat la câţiva metri faţă de plajă, în Praia dos Aveiros, o zonă înverzită cu un peisaj de vis. Situat numai 10 minute faţă de centrul staţiunii, hotelul ne va aduce mai aproape de ocean, relaxare şi distracţie. În plus putem opta pentru excursiile opţionale care au loc zilnic.
Hotelul oferă servicii All Inclusive, dispune de un restaurant panoramic cu vedere spre ocean, o piscină exterioară pentru adulţi şi copii şi un mini teren de golf.
Hoteluri şi oferte avantajoase găsiţi pe alese, aşa că vă invit să studiaţi oferta Agenţiei Aero Travel şi să vă rezervaţi din timp hotelul preferat şi biletele de avion.
Albufeira este o staţiune cunoscută din sudul Portugaliei, un fost sat pescaresc ce a devenit de-a lungul timpului un adevarat centru turistic cu nenumarate opţiuni de petrecere a timpului liber, ideal atât pentru tineri cât şi pentru familiile care vin însoţite de copii, sau de persoane vârstnice.
Mâncare
Mâncarea este delicioasă şi la preţuri accesibile. Dacă optaţi pentru All Inclusive nu va trebui să vă faceţi griji unde veţi mânca. Dacă alegeţi să mergeţi în diverse excursii opţionale, pot să vă spun că preţurile nu sunt chiar atât de piperate, iar restaurantele portugheze oferă atât preparate tradiţionale cât şi preparate pentru toate gusturile.

Cireaşa de pe tort: oraşul Faro!

O să vă spun mai jos de ce oraşul Faro m-a atras în mod special.

Dacă iubiţi călătoriile e imposibil să nu fi auzit de capitala regiunii Algarve, Faro, un
frumos oraş din sudul Portugaliei. Oraşul este înconjurat de ziduri medievale, transformate treptat în locuinţe. Intrarea se face pe Poarta Arco da Vila, aflată la sudul grădinii Jardim Manuel Bivar. Aceasta  a fost construită de arhitectul Francisco Xavier Fabri în stil neo-clasic. Deasupra porţii se află o clopotniţă şi statuia patronului spiritual al oraşului, Toma de Aquino.

Orşul Faro (care în traducere înseamnă “far”) este o destinaţie de neratat pentru cei care iubesc fuziunea perfectă dintre vechi şi nou, dintre istorie şi lumea modernă. Oraşul este situat în cea mai sudică parte a Portugaliei continentale şi înregistrează o populaţie de aproximativ 40.000 de locuitori. Construit pe malul unei lagune largi, oraşul este mărginit de mlaştini şi câmpii saline.  Faro este situat la 10 km de plaja imensă cu multiple insule nisipoase care apar şi dispar în funcţie de apariţia fluxului şi a refluxului.
Farmecul oraşului este dat de portul cochet, parcurile bine întreţinute, dar şi oraşul istoric vechi plin de drumuri pietonale şi cafenele în aer liber. Cei care iubesc viaţa de noapte pot merge în diversele cluburi exclusiviste.
În Faro puteţi  vizita multe obiective turistice cu o vastă încărcătură istorică. De apreciat este faptul că administraţia locală a încercat să conserve pe cât a fost posibil istoria. Numeroase străzi au doar acces pietonal, iar asta atrage din ce în ce mai mulţi turişti dornici de o plimbare liniştită pe străduţele pavate cu istorie. Acolo vă puteţi opri la o cafenea sau puteţi face cumpărături. Dacă sunteţi pasionaţi de shopping, vă recomand Forum Algarve Shopping Mall, aflat pe drumul principal de la aeroport spre oraş, la doar 10 minute de mers cu maşina.
Una din principalele atracţii turistice este oraşul vechi, cunoscut sub numele de “Cidade Velha”, situat în partea de est a portului! Aici puteţi vizita diverse obiective turistice renumite. Uliţele pavate cu piatră şi clădirile construite în stil maur şi zugrăvite în culori vii au devenit principala atracţie din acest oraş. În timpul romanilor, Faro a fost o localitate extrem de importantă datorită  apropierii lagunei şi portului Ria Formosa. În centrul istoric puteţi admira frumoasele galerii de artă şi vă puteţi delecta în numeroasele cafenele şi terase.
Atracţiile vechi şi moderne din Faro sunt dens aliniate în ciuda marelui cutremur din 1755, care a distrus foarte multe clădiri importante. În Faro vă recomand să vizitaţi Muzeul Orăşenesc de Arheologie (Museu Municipal de Faro), Muzeul Maritim (Museu Maritimo) şi renumitul Muzeu Regional Algarve (Museu Regional Do Algarve).
Iubitorii de natură pot vizita Grădina Manuel Bivar. Aceasta este cu adevărat o oază de linişte. Turistii pot admira o mulţime de flori în toate culorile, palmieri şi alţi copaci exotici. Parcul găzduieste şi biserica – Igreja da Misericordia.
Una dintre obiectivele cele mai interesante din Faro este Biserica Igreja do Carmo. Aici se găseşte capela oaselor, care e ornată cu craniile şi oasele călugărilor Centrul Ştiinţific Viva (Centro Cienca Viva). Sună puţin cam macabru, dar e un obiectiv turistic neobişnuit, ce merită vizitat.
Foarte intersesantă este şi Catedrala din Faro, construită în anul 1251, dar distrusă de cutremurul din 1755. Aceasta a fost reconstruită aproape integral, din structura originală, a ramas doar turnul şi o fereastră. Catedrala este situată în mijlocul pieţei. Chiar dacă nu pare grandioasă la exterior, interiorul ei cu siguranţă vă va depăşi aşteptările. Acolo puteţi admira elemente ale arhitecturii originare din secolele XIII –XIV! Capela principală adăposteşte un tron regal şi două pânze italiene. Cele două capele sunt unele din cele mai frumoase exemplare de sculptură barocă din Algarve. Pereţii capelei Santissimo Sacramento sunt decoraţi cu sculpturi şi tablouri din sec. XVIII, iar capela Santo Lenho adăposteşte o importantă colecţie de relicve precum şi mormântul episcopului care a fondat catedrala (sec. XVIII).
O altă cladire aflată în apropiere este Seminarul Episcopal, construită la cererea episcopului Francisco Gomes de Avelar în secolele XVIII – XIX. Episcopul a fost unul din persoanele care au încercat să refacă oraşul Faro după cutremurul devastator din 1755. Statuia sa poate fi admirată în unul din colţurile din Largo de Sé.
Alt obiectiv ar fi Arco de Repouso sau Poarta Odihnei, o structură medievală, în jurul căreia se află unele dintre cele mai vechi sectoare ale zidului oraşului.
În Faro se găseşte şi un important centru iudaic datat din 1851. Centrul găzduieşte peste o sută de morminte frumos gravate în piatră. Centrul găzduieşte şi un muzeu care expune obiecte legate de istoria evreilor din Faro.
Pasionaţii de ştiinţă pot merge la expoziţia ştiinţifică aflată în fosta staţie electrică din Faro unde pot participa la un program interactiv şi interesant atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Puteţi admira astfel diverse expoziţii care explică spectaculoasele fenomene ştiinţifice, stimulatoare de zbor şi expoziţia florei şi faunei subacvatice locale. Muzeul cu siguranţă merită vizitat!
Ieşind din oraşul vechi, puteţi ajunge în frumosul port pentru  a admira iahturile de lux şi pentru a vă bucura de excursii în larg cu barca. Această zonă a oraşului este vizitată mai ales seara atât de tinerii localnici care îşi doresc o plimbare romantică cât şi de turişti. Şi aici vă puteţi relaxa la o cafenea.
Ştiaţi că… Faro dispune chiar şi de un aeroport modern, unde anual sosesc foarte mulţi turişti din toate colţurile lumii? Aeroportul este situat foarte aproape de oraş, direct pe ţărm. Pentru a ajunge în centrul oraşului, autorităţile locale au pus la dispoziţia turiştilor autobuze. Cei mai comozi pot opta pentru un taxi.

 

Obligatoriu de vizitat!

Dacă aţi ajuns în Algarve nu trebuie să rataţi Rezervaţia naturală Ria Formosa care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 170 kilometri pătraţi. Situată la 10-15 km spre Est de Faro, către graniţa cu Spania pe malul mării, aceasta face parte din cele “7 minuni ale Portugaliei”! Acolo delfinii pot fi admiraţi în mediul lor, iar peisajul „neatins” te va apropia mai mult de natură!
În rezervaţie puteţi ajunge cu nava în cadrul unor excursii organizate. Navele pornesc din faţa oraşului vechi, programul excursiei durează 2 – 2,5 ore.
Ce agenţie am ales?
Am ales Aero Travel, una din agenţiile de top din România. Aceasta s-a axat în special
pe bilete de avion pentru zona business corporate. Este un tour operator pentru destinaţii iubite de români ca Skiathos, Skopelos, Lefkada, Parga, Sivota şi Algarve Portugalia. Mai multe detalii găsiţi pe site-ul oficial al agenţiei!

Eu vă recomand să vă lăsaţi pe mâna lor indiferent dacă doriţi un sejur de neuitat, mergeţi în luna de miere sau pur şi simplu optaţi pentru o vacanţă cu familia sau gaşca de prieteni!

 

Şi cum călătorului îi stă bine cu drumul, eu v-am pupat!

Bibliografie:
Surse de informare: Aerotravel, Wikipedia, Gtravel, Airway
Imagini: Aerotravel
Video: Youtube

9 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.