RETETA PROTOFIL

4

Ingrediente:

* Câte 50 grame din următoarele plante uscate şi mărunţite:

muşeţel
sunătoare
gălbenele
coada şoricelului
cimbrişor
– cimbru
– busuioc
mentă
cătină uscată
măceşe tocate
pătlagină
– flori de salcâm
tei
– pelin

* 5 l alcool dublu rafinat adus la 70 grade sau 5 l palincă la 70 grade.

* Un borcan de 10 l

* un cântar cu o capacitate de a cântări gramaje mici fără erori. Eu am luat unul de aici!

* o lingură mai lungă de lemn

* un alcoolmetru


Mod de preparare protofil

Plantelele uscate la umbră şi mărunţite se pun într-un borcan mare de sticlă de 10 litri. Încercaţi să păstraţi cu exactitate proporţiile. Excepție puteţi face doar pentru muşeţel, sunătoare, gălbenele şi coada şoricelului (primele 4 ingrediente) care pot fi adăugate şi în cantităţi de 70 grame fiecare, dar să reduceți gramajul la tei şi pelin la 40 g fiecare.

Peste acestea se adaugă 5 litri de alcool dublu rafinat de 70 grade sau palincă la 70 grade.

Amestecul se lasă timp de 12 zile la macerat, neaparat la întuneric. În compoziţie se amestecă obligatoriu în fiecare zi cu o lingură sau paletă de lemn.

După cele 12 zile compoziţia se strecoară, apoi se aduce la 40 grade prin diluţie cu apă distilată. Această procedură este absolut obligatorie Doar aşa poate fi administrat albinelor.

Apicultorii pot produce protofil şi în cantităţi mai reduse păstrând proporţia de 150 grame plante uscate la 1 litru alcool de 70 grade.

Primele patru plante sunt obligatorii în realizarea protofilului, dar şi celelate au rolul lor bine determinat.
Pentru cei ce găsesc doar alcool de 96 grade transformarea se face astfel – peste 1 litru alcool se adaugă 0.37 l apă distilată pentru a ajunge la 70 grade. Pentru a transformă apoi cantitatea în alcool de 40 grade se mai adaugă 1.028 l apă distilată. Mai uşor este cu un alcoolmetru.

Administrare protofil

Protofilul adus la 40 grade se administrează, în special toamna şi primăvară, câte 17 ml la litru de sirop sau 34 ml la kilogramul de turtă administrată albinelor.

Protofilul se administrează câte 50-80 ml la fiecare stup (în fiecare sezon), în funcţie de starea şi puterea fiecărei familii de albine.

Află aici cum se face siropul de zahăr invertit!

4 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.