Cum se prepară zahărul invertit pentru albine!
INGREDIENTE:
- 5 kg de zahăr
- 1 litru de apă
- 1 pliculeţ de 8 gr de sare de lămâie pe care trebuie să îl dizolvaţi în 100 ml de apă
- 1 l -1,5 l de ceai din toate plantele medicinale necesare pentru obţinerea protofilului. Vă las link-ul aici!
- opţional: 10 ml de esenţă de lămâie, 10 ml de ulei de parafină, 10 ml ulei de ricin şi 10 ml de ulei de rapiţă
USTENSILE:
- o oală de minim 10 litri
- o oală de 2 litri
- o paletă de lemn
MOD DE PREPARARE!
- Într-o cratiţă de minim 10 litri, se adaugă 1 litru de apă şi se pune la fiert. În momentul în care apa a atins punctul de fierbere, se adaugă soluţia obţinută prin dizolvarea pliculeţului de 8 gr de sare de lămâie în cele 100 ml de apă.
- Se lasă 2-3 minute la fiert, după care se adaugă 2 kg de zahăr şi se amestecă uşor cu o paletă de lemn până la dizolvare. Focul trebuie să fie moderat.
- În momentul în care amestecul atinge din nou punctul de fierbere se adaugă încă 3 kg de zahăr. Se amestecă până la dizolvare.
- Când amestecul începe să fiarbă, acesta se va umfla la fel cum se ridică şi laptele atunci când fierbe. Trebuie să fiţi atenţi să nu dea în foc. Atunci când face spumă şi se ridică până aproape de marginea oalei se ia focul!
- Se dă jos de pe aragaz şi se adaugă imediat ceaiul strecurat şi se amestecă uşor în soluţia obţinută!
ATENŢIE să nu vă opăriţi. În momentul în care amestecaţi soluţia va bolborosi. Se va amesteca cu atenţie până când nu va mai bolborosi.
OPŢIONAL!
Se va adăuga 10 ml de esenţă de lămâie, 10 ml de ulei de parafină, 10 ml ulei de ricin şi 10 ml de ulei de rapiţă. Acestea pot fi adăugate concomitent sau individual. Uleiurile se vor adăga doar după ce a fost adăugat ceaiul în zahărul invertit.
Uleiurile sunt recomandate pentru igiena albinelor şi prevenirea parazitară.
CEAIUL!
Ceaiul se prepară foarte uşor. Apa (1 l – 1,5l) se adaugă la fiert. După ce aceasta clocoteşte, se adaugă plantele şi se ia imediat focul. Amestecul se va acoperi imediat cu un capac. Ceaiul se lasă la infuzat 15 minute.
Ceaiul se va face concomitent cu siropul!
Siropul se poate administra la albine doar după ce acesta se răceşte complet!
După caz se poate adăuga protofil: 17 ml la un litru din siropul obţinut! Aveţi link către reţetă mai sus.
Sirop de zahăr invertit pentru consum casnic
Siropul de zahăr invertit este recomandat atât pentru realizarea dulceţurilor, în special cea de trandafir sau pur şi simplu pentru îndulcirea cafelei. În acest caz, se va realiza doar invertirea zahărului fără a se mai adăuga ceai din plante, esenţe sau uleiuri! Se va respecta proporţia de mai sus folosind doar apă, zahăr şi sare de lămâie deoarece ceaiul de plante îi va influenţa gustul.
Spre deosebire de zahăr, siropul invertit nu mai solicită organismul să facă acest proces care în timp duce la un dezechilibru metabolic prin suprasolicitarea pancreasului şi ficatului. În plus, în timpul procesului natural de invertire, organismul va pierde o cantitate destul de mare de calciu care în timp poate provoca osteoporoză.
Recomandat este să consumaţi cât mai puţin zahăr, iar dacă folosiţi zahăr invertit să ţineţi cont de faptul că o linguriţă de zahăr invertit are o putere de îndulcire de două ori mai mare decât o linguriţă de zahăr granule.
[…] Află aici cum se face siropul de zahăr invertit! […]
Mulțumim de rețetă!
Interesanta reteta! Multumim si pentru sfaturi!
Multumim pentru reteta.
Mi se pare complicat sa ai grija de albine, dar mierea produsa de ele e super buna si sanatoasa. Ai cumva articole despre acest subiect…adica de la A la Z cum s-ar spune? Asa …ca pentru amatori care ar dori un stup pentru familie?
Nu este chiar atat de complicat. Daca te pasioneaza si reusesti sa inveti tainele apicole, cu siguranta va fi mai mult decat un job.
Am foarte putine articole pe aceasta tema, le gasesti in categoria „Apicultura„. Acolo am prezentat si cam ce utilaje, unelte si produse sunt necesare pentru buna desfasurare a activitatii, inclusiv costurile estimative.
Foarte important este sa te ajute si zona in care stai, altfel e destul de complicat. Iar un stup… pornesti de la unul, dar ar trebui sa ai 2-3 pentru ca nu poti sti cum evolueaza situatia de la an la an.
sa mai vii cu articole din astea despre apicultura ca de anul asta s-a apucat si unchiu-miu de treaba si sigur are nevoie de informatii avizate de la oameni cu experienta voastra. El abia are 3 stupi, dar e hotarat sa scoata miere din ei.
O sa mai adaug informatii pe blog despre aceasta tema. Se pare ca e pe drumul cel drum deoarece pentru un incepator un singur stup e prea putin, de la 4 in sus e deja prea mult! 🙂 O sa scoata daca il ajuta vremea. Un sfat totusi…. niciodata sa nu le-o ia pe toata. 😀
Cu mare drag! O sa mai postez articole despre apicultura si pentru apicultari. In carti gasim multe informatii, dar este o vorba… teoria ca teoria, dar practica ne omoara! Asa ca orice informatie in plus e binevenita, mai ales daca este insotita de exemple. In acelasi timp sunt deschisa la dezbateri pe aceasta tema.
Bun găsit.
Eu vreau sa fac țuică din fructe dar sa pun și puțin zahar. Contează dacă pun zahar normal sau e măi bine cu zahar invertit. Mulțumesc mult.