Mereu am fost fascinată de orele de desen de la școală. Chiar și acum 30 de ani se găseau prin librării sau chiar și la magazinele de cartier tot felul de tipuri de acoarele pentru pictură. Așa că, atunci când cumpăram rechizitele pentru școală, acestea ocupau primul loc în listă.
Alegerea între acrilice și guașe depinde de preferințele și necesitățile tale specifice în ceea ce privește pictura.
Până la a enumera caracteristicile fiecărui sortiment, hai să le definim.
Culorile acrilice sunt pigmenți inserați într-un mediu acrilic (rășina polimerică), solubile în apă. Având în vedere faptul că acuarelele acrilice sunt culori pe bază de apa, nu este nevoie de solvenți toxici pentru a le dilua sau pentru a curăța urmele lor, făcându-le astfel sigure și ușor de folosit chiar și de copiii foarte mici sub atenta supraveghere.
Culorile guase sunt tot culori pe bază de apă la fel ca cele acrilice, însă sunt mai opace. Acestea sunt realizate din elemente precum un pigment, apă și un liant, cum ar fi guma arabică. Acest ultim element schimbă proprietățile culorilor.
Proprietăți:
- Uscare rapidă: Culorile acrilicele se usucă rapid, ceea ce înseamnă că poți suprapune straturi într-un timp scurt, iar lucrarea pictată este mai rapid realizată. Copiii nu au răbdare, iar culorile care se usucă rapid pot salva multe manșete albe de la murdărie.
- Rezistență la apă: După ce se usucă, culorile acrilicele devin rezistente la apă, ceea ce înseamnă că poți aplica straturi ulterioare fără a le afecta pe cele de sub ele. Astfel picturile pot fi realizate mai ușor, iar micile greșeli pot fi corectate.
- Versatilitate: Acuarelele acrilicele pot fi folosite pe o varietate de suporturi, inclusiv pânză, hârtie, lemn, plastic, metal etc.
- Aspect final: Aspectul final al culorilor acrilice este mat sau semilucios fiind ușor de combinat în diverse nuanțe.
- Transparență și luminozitate: Guașelele au un aspect translucid și luminos, ceea ce le face ideale pentru lucrări în care dorești un aspect diafan, cât mai aproape de natural. În plus sunt multe palete de culori intense din nuanțe vii, neon sau metalizate.
- Uscare mai lentă: Guașelele se usucă mai încet decât acrilicele, permițând astfel amestecarea și suprapunerea culorilor pe perioade mai lungi de timp.
- Suporturi specifice: De obicei, guașelele sunt folosite pe hârtie groasă sau carton acoperit cu hârtie, dar pot fi utilizate și pe alte suporturi cu pregătire adecvată.
- Aspect final: Guașelele pot avea un aspect mat sau lucios, în funcție de adaosurile și tratamentele adiționale.
Indiferent de tipul de acuarele ales, trebuie dat frâu imaginației și cu siguranță ora de pictură va fi ora preferată în care se îmbină utilul cu plăcutul, relaxarea cu dezvoltarea imaginației, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.