Ce trebuie să știi despre sindromul ovarelor polichistice

0

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o afecțiune endocrină comună care afectează fertilitatea. Această afecțiune poate fi identificată prin hiperandrogenism (mai pe înțelesul tuturor, femeile afectate au un nivel crescut de hormoni masculini cunoscuți și sub numele de androgeni), hiperinsulinemie (există în organism un nivel crescut de insulină), dar și lipsa ovulației, infertilitate. Toate aceste anomalii hormonale pot duce la formarea de chisturi pe ovare.

Simptomele sindromului ovarelor polichistice pot include:

  1. Cicluri menstruale neregulate sau chiar absența lor pe anumite perioade. Dacă vă confruntați cu ciclurile menstruale neregulate, rare sau prelungite, atunci trebuie să consultați cât mai repede un medic ginecolog, deoarece acestea sunt principalele simptome ale acestei afecțiuni.
  2. Sângerări uterine anormale – Este foarte bine să vă cunoașteți corpul și să analizați cu atenție fiecare schimbare sau simptom. SOPC poate fi prezent dacă de exemplu aveți mai puțin de nouă menstre pe an și mai mult de 35 de zile între cicluri cu sângerări abundente și dureri intense.
  3. Infertilitatea – SOPC este una dintre principalele cauze ale infertilității. Astfel dacă încercați de mlt timp să concepeți un copil și nu reușiți să rămâneți însărcinată, atunci există riscul să suferiți de această afecțiune.
  4. Avort spontan sau nașterea prematură
  5. Ficat gras (steatoză hepatică)
  6. Apnee de somn
  7. Hirsutism (creșterea părului facial sau corporal anormal de dens sau de lungime), dar și alopecia androgină (pierderea părului de la nivelul scalpului),
  8. Acnee excesivă
  9. Obezitate
  10. Depresie, anxietate și tulburări alimentare

Mai multe informații despre sindromul ovarelor polichistice!

Diagnosticul poate fi oferit de medicul ginecolog și se bazează pe întreg istoricul medical al pacientei, simptomele care trebuie cu atenție urmărite, precum și rezultatele testelor hormonale.

Pe baza analizelor, medicul vă poate recomanda un tratament care poate include administrarea de contraceptive orale pentru a regla ciclul menstrual, dar și pentru a controla hirsutismul. În funcție de starea de sănătate, medicul poate recomanda și medicamente pentru a controla hiperinsulinemia și hiperandrogenismul. În cazurile grave, medicul va recomanda intervenția chirurgicală pentru a îndepărta chisturile ovariene.

Este important să se identifice și să se trateze sindromul ovarelor polichistice, deoarece acesta poate duce la apariția unor complicații, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare sau bolile inflamatorii ale ovarelor. În plus există riscul apariției cancerul mucoasei uterine sau cancer endometrial. De aceea nu trebuie sub nici o formă ignorată această afecțiune. Este o afecțiune care poate fi ținută sub control cu tratament adecvat așa că, este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice simptom sau îngrijorări legate de modul în care vă simțiți.

DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.