Cum reducem consumul inutil de energie

0

Oamenii atunci când au acces nelimitat la anumite beneficii sunt tentați să ignore recomandările și să nu țină cont de faptul că un consum responsabil de energie nu numai că oferă mediului înconjurător un moment de respiro, dar are un impact destul de consistent și asupra bugetului familiei, mai ales pe termen lung. Poate nici nu realizăm câți bani consumăm inutil lunar pe ceva ce nici nu folosim cum ar fi de exemplu un încărcător de telefon uitat în priză, un televizor lăsat pornit deși nu se uită nimeni la vreun program anume, aparate electronice și electrocasnice vechi care au un consum mare de energie. Asta este valabil și pentru apă. Oare câți dintre voi lasă apa de la robinet să curgă inutil sau robineții necesită reparații și înregistrează pierderi.

Să facem un exercițiu de imaginație și să ne imaginăm următorul scenariu. Dacă cumva s-ar impune o limită de consum nu influențată de preț ci de raționalizare? De genul: consumi mai mult decât 250 kw/h se taie curentul luna aceasta. Consumi mai mut de 4 MC de apă/persoană pe lună, rămâi și fără apă? Acest scenariu este departe de a fi implementat dar nu imposibil. Prin restricții și apă, curent, gaz cu porția unii dintre noi am mai trecut. În perioada comunismului cel puțin aceste practici erau obișnuite.

Chiar dacă nu se va ajunge până acolo, prețul la energie în general ar trebui să ne dea mult de gândit. Pentru că în ultimul timp acesta a înregistrat creșteri semnificative care nu pot fi ignorate nici de cei care au în mod obișnuit un consum redus de energie.

Și să ne mai imaginăm ceva? Dacă din 8 miliarde de oameni s-ar economisi lunar măcar 8 miliarde de kW, planeta cu siguranță ne va mulumi.

Cum reducem costurile inutile de curent?

Aparate electronice și electrocasnice cu un consum redus de energie

Cei mai mari consumatori de energie electrică dintr-o locuință sunt: centrala electrică (în cazul celor care au un astfel de aparat), aparatul de aer condiționat, mașina de spălat, frigiderul/lada frigorifică, plita/cuptorul electric și nu în cele din urmă becurile.

Este foarte important ca atunci când se va achiziționa un astfel de aparat să se țină cont de consumul de energie. Chiar dacă prețul este ceva mai ridicat în cazul unui aparat din clasa energetică A+ de exemplu, în timp diferența va fi recuperată la facturile de electricitate. Cine mai poate trăi în zilele noastre fără un frigider de exemplu? Acesta în permanență este ținut în priză. Chiar dacă unele aparate nu pot fi clasificate cu un consum redus cum sunt cele care din start au un consum ceva mai mare se poate alege un frigider cu un consum cât mai redus de energie și vei vedea diferența.

Acest sfat este valabil și pentru mașina de spălat. În acest caz încearcă să respecți indicațiile de pe etichetele hainelor. Nu numai că reduceți consumul de energie prin faptul că nu folosiți numai temperaturi înalte, dar evitați riscul de a deteriora hainele preferate.

Înlocuirea tuturor becurilor din casă cu becuri economice poate însemnă o investiție majoră, dar pe parcurs o să se poată obseva că este una profitabilă deoarece consumul de electricitate se va reduce semnificativ.

five bulb lights
Photo by Rodolfo Clix on Pexels.com

Consumul responsabil de energie

Aerul condiționat trebuie folosit responsabil. Câștigați astfel nu numai un consum redus, dar nici nu vă îmbolnăviți. Nu seta temperatura la tempraturi mult prea joase față de temperatura de afară și nici nu îl lăsa inutil să funcționeze atunci când nu ești acasă.

Nu lăsa lumini aprinse în toată casa. Lasă lumina aprinsă doar unde ai nevoie și cât ai nevoie. Asta este valabil și pentru televizor.

black and white electric plug
Photo by Markus Spiske on Pexels.com

Nu lăsa încărcătorul în priză! Pe lângă faptul că există riscul să se întâmple un necaz, acesta consumă curent inutil. Puțin dar suficient cât să crească valoarea facturii.

Ține cont de aceste sfaturi și vei vedea diferența. Este incredibil cât puteți economisi astfel pe parcursul mai multor luni.

DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.