Atunci când ai musafiri, mai ales persoane dragi pe care le aștepți cu drag să îți calce pragul de fiecare dată când vin în vizită, gândul nostru este de a îi face să se simtă bine. Și cum poți face asta decât răsfățându-i cu diferite preparate culinare care mai de care mai savuroase.
În realitate nu un ospăț pe cinste este cheia unei petreceri reușite cu familia și prietenii. Ci prezența în sine a persoanelor dragi și atmosfera creată. Scopul unei vizite nu este de a mânca, dar cum se spune că dragostea trece prin stomac, acest aspect este valabil și pentru prietenie.
Dacă ești o persoană mai comodă, poți apela la serviciile unei firme de catering. Astfel îți rămâne mai mult timp pentru tine și cei dragi. Sau dacă ești o persoană bine organizată poți pregăti din timp preparatele, iar atunci când sosesc oaspeții, doar să le scoți pe masă. Sau ar mai fi un truc, care are succes doar în cazul persoanelor pasionate de gătit. Gătiți împreună cu oaspeții. Noi avem des astfel de evenimente și chiar ne distrăm. Asta în special când facem un grătar și stăm pe terasă până târziu în noapte.
Dacă alegi să faci ceva rapid, ușor, dietetic, ieftin și de efect atunci optează pentru retețe cu ton. Cu siguranță nu vei da greș. Eu iubesc la nebunie pastele cu ton. Iubesc în general pastele, dar mai ales cele cu ton.
Modul de preparare este simplu. Într-o oală mare pun apa la fiert împreună cu o lingură generoasă de sare. Este foarte important să adaugi sarea la început în apă astfel încât pastele să iasă gustoase. Adaug apoi pastele și le gătesc conform instrucțiunilor de pe pachet. Mie îmi plac mai bine gătite așa că le las câteodată 5 minute în plus. Dacă se doresc al dente, atunci se lasă exact cât este precizat pe pachet. Opresc aproximativ jumătate de cană de apa în care au fiert pastele, apoi le scurg printr-o sită. Le adaug apoi înapoi în oală și le acopăr cu un capac pentru a se menține calde. Într-o tigaie încălzesc unt sau ulei de măsline la foc mediu, adaug usturoi pe care îl gătesc ușor cam 30 de secunde, adaug apoi tonul, zeama de lămâie, sare și piper după gust și mai las pe foc mediu cam 1 minut. Adaug apoi pastele, capere și apă din paste dacă mai este necesar și încep să amestec până ce pastele sunt încorporate de sos. Ornez cu pătrunjel tocat și parmezan ras. Un deliciu!
În ceea ce privește desertul, opțiunile sunt nelimitate. Însă mie îmi place foarte mult parfait de zmeură. Este un preparat fresh și delicios, care însă necesită puțină atenție, îndemânare dar și timp.
