Îți este frică să îmbătrânești? Este un sentiment absolut normal mai ales că modificările de ordin estetic nu vin singure ci la pachet cu mai multe afecțiuni. Pe măsură ce corpul uman înaintează în vârstă acesta este predispus la dezvoltarea anumitor patologii deoarece organele vitale nu mai au aceleași proprietăți ca în tinerețe. La fel ca un motor care nu mai are suficientă energie și funcționează cu dificultate.

Însă anumite afecțiuni pot fi prevenite dacă în timpul tinereții se adoptă un stil de viață sănătos: produse alimentare ecologice, consum redus de sare, zahăr și grăsimi, renunțarea la alcool și tutun, sport. La toate acestea se adaugă stresul care poate cauza probleme de sănătate chiar din tinerețe. Majoritatea acestor afecțiuni pot fi depistate din timp dacă sunteți atenți la semne și mergeți regulat la medic, iar multe dintre acestea pot fi tratate.

  1. Alzheimer

Alzheimerul este o afecțiune neurodegenerativă care se evidențiează prin atrofia creierului și moartea celulelor nervoase. Aceasta se manifestă prin pierderea memoriei anumitor evenimente semnificative sau recente. Pe măsură ce starea evoluează, persoana afectată prezintă o deteriorare comportamentală și mintală, fiindu-i grav afectată abilitatea socială. Această afecțiune reprezintă principala cauză de demență la persoanele vârstnice.

2. Demența

Demența este o afecțiune care afectează considerabil memoria și gândirea. Aceasta este asociată cu un grup divers de boli cronice și degenerative. Se manifestă prin pierderea treptată a memoriei precum și o serie de manifestări anormale cum ar fi halucinațiile, paranoia, psihoză.  Persoanele afectate de demență în mare parte au suferit pe parcursul vieții anumite traume care au ajuns la bătrânețe să se resimtă. Cei care suferă de demență văd lucruri care nu sunt, își imaginează lucruri ireale sau au impresia că oricine intră în contact cu ele vor să le provoace rău. Se pot manifesta de multe ori destul de agresiv de aceea au nevoie în permanență de îngrijire și tratament.

3. Cancerul

Cancerul este o afecțiune comună în rândul persoanelor vârstnice. Cele mai răspândite tipuri de cancer la femei: cancerul de sân și cancerul de col uterin. La bărbați prostata este cel mai frecvent tip de cancer. Iar alte tipuri de cancer care afectează frecvent atât femeile cât și bărbații sunt: pulmonar, colon sau cancerul de piele (cancerul de piele poate să apară de exemplu dacă pielea este expusă în permanență la soare fără protecție dar și în cazul în care există un deficit de vitamina D). Toate acestea dacă sunt depistate din faza incipientă pot fi tratate.

4. Artrita

Artrita este o afecțiune care afectează țesuturile care formează încheieturile. Acesta se manifestă prin dureri și inflamații, iar în timp poate afecta considerabil sistemul locomotor.

5. Boala parkinson

Boala Parkinson este o afecțiune neurologică, idiopatică și degenerativă care se manifestă prin mișcări lente, tremor, hipertonie (rigiditate musculară), dificultăți în realizarea anumitor activități fizice, precum mersul sau menținerea echilibrului. Această afecțiune este des întâlnită la persoanele vârstnice. Odată cu progresia bolii, pacienții pot prezenta și tulburări de vorbire, tulburări de somn, disfuncții cognitive.

6. Diabetul zaharat

Diabetul zaharat de tip 2 este o altă afecțiune des întâlnită în rândul persoanelor trecute de 65 de ani. Acesta este cauzat de incapacitatea organismului de a folosi în mod corespunzător insulina produsă de pancreas. Factorii declanșatori sunt: obezitatea, sedentarismul, alimentația nesănătoasă.

7. Hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este o afecțiune a sistemului cardiovascular care se caracterizează prin creșterea bruscă și anormală a tensiunii arteriale. Simptomele acestei afecțiuni se manifestă prin amețeli, dificultăți respiratorii, dureri de cap și palpitații. Lipsa unui tratament corespunzător poate duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

8. Osteoporoză

Osteoporoza este o afecțiune a țesutului osos caracterizată prin demineralizarea cronică a osului, ducând la slăbirea oaselor și pierderea densității osoase. Aceasta prezintă o predispoziție mai mare a fracturilor cauzate de căderi. Osteoporoza se manifestă prin dureri osoase și articulare, slăbiciune și o postură cocoșată.  

9. Incontinența urinară

Incontinența urinară apare ca o manifestare a altor afecțiuni cum ar fi cancerul, diabetul sau hipertensiunea arterială. Aceasta poate degrada considerabil viața pacientului, mai ales atunci când aceștia conștientizează faptul că nu mai pot ține urina. În acest stadiu pacientul are nevoie de ajutor.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.