Nu ignora durerea de șold!

0

Dragi prieteni, organismul uman de cele mai multe ori transmite mesaje care indică anumite afecțiuni. De cele mai multe ori fie că nu conștientizăm ce se întâmplă cu noi, fie le simțim însă le ignorăm punând micile dureri pe seama suprasolicitării fizice. Aceasta este o greașeală foarte des întâlnită, iar rezultatul este dat de faptul că ajungem la medic mult prea târziu. Există și situația în care semnalele de alarmă apar mai târziu, motiv pentru care este indicat să mergem periodic la controale mai ales dacă știm că avem o sensibilitate pe anumite zone din corp.

Astăzi vă invit să urmăriți un material video în care dl. Dr. Robert Apostolescu ne va explica totul despre durerea de șold, semnele și simptomele coxartrozei și tratament.

Ce este coxartroza?

Coxartroza în termeni de specialitate este reprezentată de degradarea lentă și progresia ireversibila a cartilajului articular de la nivelul șoldului. Șoldul este acea articulație dintre bazin și coapsă formată din capul femural și cavitatea acetabulară. La îmbinarea dintre cele două există un strat protector de țesut cartilaginos menit să ofere o funcționare mecanică corectă prin mișcare lină și uniformă a articulației. Însă acest țesut pe măsură ce înaintăm în vârstă sau practicăm anumite activități, se poate deteriora, ducând până la distrugerea completă. Acest proces poartă de numirea de coxartroză. Din păcate această afecțiune afectează semnificativ calitatea vieții pacienților, punând în pericol mobilitatea acestora. Astfel, orice durere la nivelul articulațiilor nu trebuie ignorată!

Tipuri de coxartroză

Există două tipuri de coxatroză: coxartroză primară și coxartroză secundară.

În ceea ce privește coxartroza primară, cauzele directe nu sunt cunoscute. Însă aceasta se poate dezvolta la persoanele care înaintează în vârstă, în special la cele de peste 60 de ani. Aceasta prezintă o progresie lentă, reprezintă 48% din cazurile de coxartroză depistate și afectează în special ambele articulații, deși în anumite situații se limitează doar la una dintre ele. Factorii care pot determina formarea osteoartritei la nivelul șoldului sunt legate în principal de stilul de viață, impactul factorilor de mediu asupra organismului, dar pot include și predispoziția genetică la a dezvoltarea acesteia.

În cazul coxartrozei secundare, aceasta este reprezentată de 52% dintre cazurile de boala degenerativa a articulației șoldului. Cauzele sunt determinate de defecte congenitale apărute la naștere sau diferite afecțiuni dobândite pe parcursul vieții, cum ar fi: displazia congenitala de sold, hipoplazia unghiului acetabular, afecțiuni determinate de modificările unghiului de înclinație a colului femural față de diafiza femurala – coxa vara sau coxa valga. Articulațiile pot fi deteriorate de apariția unor tulburări de natură traumatică cum ar fi luxația de șold, fractură de cap femural, diferite procese inflamatorii ori infecțioase sau tulburări cauzate de disfuncții metabolice, obezitate, diabet, hemofilie.

Simptome și diagnosticare

Principalele simptome sunt determinate de durere, pierderea mobilității, slăbiciune la nivelul membrului, oboseală, sau chiar și deformarea zonelor afectate. Durerea este progresivă și se resimte în primă fază atunci când pacientul depune un efort fizic cum ar fi urcatul scărilor sau mersul. Aceasta este localizată în zona inghinală și se poate extinde pe coapsă până la genunchi. Durerea se accentuează pe măsură ce procesul de degradare a cartilajului avansează, ducând până la limitarea mobilității și cauzând un disconfort major în timpul mersului.

În cele mai multe cauze pacientul ajunge tardiv la medic, atunci când afecțiunea este într-un stadiu avansat de aceea este foarte important să consultați un medic ortoped de la primele simptome, indiferent cât de nesemnificative par a fi.

Diagnosticul este stabilit de către medicul ortoped pe baza simptomelor raportate de pacient și a examenului clinic determinat de efectuarea unei radiografii la bazin. Doar în cazuri excepționale, în cazul în care vorbim deja de un grad evoluat de severitate medicul poate stabili dacă sunt necesare și alte investigații precum CT sau RMN.

Tratament

Tratamentul este stabilit de către medicul ortoped în funcție de evoluția afecțiunii. În cazuri ușoare se poate recomanda un tratament medicamentos însă în cazuri avansate medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală.

DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.