Pentru ca din ce in ce mai multi pacienti opteaza pentru refacerea danturii cu ajutorul implanturilor dentare, acestia ar trebui sa se informeze de la bun inceput foarte bine asupra avantajelor, riscurilor la care se supun, preturilor acestor proceduri, precum si asupra etapelor inserarii unui implant dentar.
Tratamentul prin implant dentar este cea mai folosita si mai eficienta metoda de inlocuire a dintilor lipsa, oferind avantaje incontestabile si putand fi folosit atat pentru inlocuirea unui singur dinte, cat si in cazul lipsei mai multor dinti, pana la inlocuirea tuturor dintilor de pe arcada.
In aproape orice cabinet stomatologic Bucuresti exista cel putin un medic specialist care ajuta pacientii sa isi refaca in mod complet dantura, prin aceasta procedura moderna si cu efecte de durata.
Potrivit DrCalenic, cele mai importante etape ale unui implant dentar le include pe urmatoarele:
Examinarea
Este prima etapa a inserarii implantului dentar si conform Doctor Calenic si cea mai importanta. Medicul implantolog va propune pacientilor o consultatie initiala, in care se va stabili planul corect de tratament, adaptat dorintelor si starii de sanatate a pacientului, fiind o etapa esentiala pentru reusita acestei interventii. Examinarea medicala va fi insotita de examene complementare, de un plan de tratament, de radiografii si de analize medicale complete.
Interventii chirurgicale pregatitoare
Aceste interventii chirurgicale pregatitoare sunt necesare in cazul in care pacientii nu au suficient os pentru a li se introduce implantul, precum si in cazul in care exista posibilitatea interferarii sinusurilor maxilare coborate cu implantul dentar sau interferarii nervului alveolar inferior cu implantul dentar. Cu alte cuvinte, interventiile chirurgicale pregatitoare presupun operatia de sinus lift, de aditie de os, de remodelare gingivala si de repozitionare a nervului alveolar.
Operatia de pozitionare a implanturilor dentare
Pozitionarea implanturilor dentare reprezinta o interventie chirurgicala nedureroasa care poate dura de la cateva minute la cateva ore, in functie de numarul de implanturi plasate si de dificultatea inserarii acestora. Exista 3 abordari ale plasarii implanturilor, in functie de momentul executarii extractiilor dentare si anume:
- plasarea implantului in acelasi timp cu extractia;
- pozitionarea implantului la putin timp dupa extractie;
- pozitionarea tarzie a implantului, la cateva luni dupa extractie.
Osteointegrarea implantului dentar
Osteointegrarea implantului dentar este procedura prin care se asteapta formarea tesutului osos in jurul implantului, ca urmare a cresterii stabilitatii si integrarii in organism. Osteointegrarea este o etapa destul de lunga, ce poate dura intre 3 si 6 luni.
Faza protetica si executia lucrarilor dentare
In faza protetica si de executie a lucrarilor dentare, se remarca urmatoarele etape:
- indepartarea lucrarilor provizorii din cavitatea bucala;
- verificarea gradului de osteointegrare a implantului dentar;
- indepartarea capelor de vindecare prin simpla desurubare cu o cheie specifica sau printr-o mica incizie;
- atasarea bonturilor artificiale;
- luarea amprentei dentare;
- inregistrarea ocluziei de care depinde succesul pe termen lung al implanturilor dentar;
- ultimele probe pentru a verifica gradul de adaptare a lucrarii protetice;
- fixarea definitiva a lucrarilor pe implanturi prin infiletare sau prin cimentare.
Evolutie imediata
Imediat dupa inserarea implanturilor dentare, pacientii trebuie sa urmareasca, impreuna cu mediul stomatolog, evolutia acestei lucrari care se evidentiaza prin usoare dureri la nivelul gingiei, senzatia de confort la masticatie, practic orice modalitate prin care organismul se adapteaza si reactioneaza in mod pozitiv sau negativ la modificarile produse in corpul lor, la nivelul cavitatii bucale.