Ce nu trebuie să îți lipsească din cămară

0

Bunii gospodari au cămara plină cu de toate. Îmi aduc aminte de copilărie când iernile erau foarte grele, zăpada ajungea până la streașină, iar pentru a ajunge la grajdul animalelor, la cotețele păsărilor, la fântână sau la toaletă (pentru că da, acum 30 de ani toaleta era în spatele curții), bunicul trebuia să sape și să facă culoare prin zăpadă. Iar când intram prin culoar, nivelul zăpezii era mai înalt decât mine.

Cum credeți voi că se descurcau acești oameni? Nu venea nimeni să le aducă. Nu venea nimeni să le umple cămara cu „ajutoare pentru sinistrați”. Oamenii munceau, se autogospodăreau și nu duceau lipsă de nimic. Satele erau izolate de multe ori câteva zile, iar în mare parte erau deszăpezite tot de săteni. Acum sunt utilaje, iar dacă administrațiile locale și județene nu își fac treaba, atunci ar trebui luate la întrebări direct persoanele responsabile.

Cât despre ”ajutoare pentru sinistrați” aș putea spune ”ajutoare pentru puturoși” în mare parte. Puțini sunt cei care chiar au nevoie pe merit de ajutor.

Pandemia asta a fost o altă lecție. Cei nevoiți să stea în izolare au avut doua alternative: să comande mâncare sau produse necesare în gospodărie, achitând cu cardul. În acest caz cine s-a ocupat de livrare a lăsat produsele la ușă fără a intra în contact cu persoanele aflate în carantină. Iar care au fost gospodari au avut suficiente produse în cămară cât să se descurce timp de două săptămâni.

Îmi aduc aminte atunci când am intrat in lock down ce isterie generală se crease. Lumea parcă o luase efectiv razna. Era ca într-un film prost cu Apocalipsa: rafturi goale, oameni disperați golind rafturile de hârtie igienică, ulei, mălai și făină. O exagerare generalizată alimentată în mare parte de media. Oamenii au trecut de la o extremă la alta. De la o cămară goală la una supraîncărcată cu produse care poate nu aveau neapărat mare nevoie.

Ei bine, pandemia asta ne-a dat o altă mare lecție. Nu știm să ne administrăm. Faptul că avem acces oricând la produsele de larg consum, ne-a făcut să ne plafonăm și să uităm cum să ne autogospodărim astfel încât într-o situație de urgență să ne descurcăm cu ce avem fără a duce lipsă de nimic.

Secretul stă în ponderarea și puțină educație financiară. Nu este ok să golești un întreg raft de conserve, dar este ok să urmărești promoțiile și să cumperi atâtea conserve cât știi că vei folosi împreună cu familia timp de 2-3 săptămâni, cu mențiunea ca acestea să aibă un termen de valabilitate care să îți permită în condiții de depozitare optime să le folosești și peste un an. Bătrânii noștri făceau în casă conservele, pentru noi este mai comod să le cumpărăm.

Ce nu ar trebui să lipsească din nici o cămară.

Nu trebuie să cumperi stocuri mari ci suficient cât familia să poată supraviețui o lună din acele produse. Este foarte important să urmărești campaniile de reduceri pentru a cumpăra cu baxul. Este foarte important să acorzi atenție termenului de valabilitate atunci când cumperi o cantitate mai mare de produse. Stocul se reînnoiește pe parcurs cumpărând doar câteva bucăți, având grijă să consumați mai întâi produsele cumpărate anterior. Reînnoind stocul va fi mai ușor de suportat costul din punct de vedere financiar.

Cumpără doar ce știți că folosiți și produse uzuale precum ulei, zahăr, făină, mălai, orez, fasole, paste, mazăre, bulion, zacuscă, ciuperci, legume conservate. Dacă zacusca o poți prepara în casă, cu atât mai bine.

Nu uita de murături. Pune câteva borcănele de castraveți, gogoșari, gogoșari cu varză, gogonele, morcov cu conopidă, bureți și cu siguranță fiecare masă va fi un adevărat festin.

Ai grijă să ai în permanență cartofi, ceapă și produse leguminoase.

Dacă ai ladă frigorifică atunci îți va fi mai ușor să păstrezi produsele din carne, legume tocate și fructe tocate. Dacă nu poți conserva la fel cum făcau bătrânii noștri carnea de porc la garniță în untură. Dar trebuie să știi cât trebuie ținută carnea la saramură, cât și cum trebuie să îi dai fum și cât să o prăjești mai apoi astfel încât să fie gustoasă dar nici să nu pice greu la stomac atunci când este consumată. Despre cum se afumă corect carnea vom vorbi într-un alt articol.

Din cămară nu trebuie să îți lipsească nici dulceața, gemul, compotul. Măcar câte două borcane din fiecare fruct preferat.

DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.