Piața imobiliară a explodat în utimii ani, iar apartamentele chiar și în blocurile noi sunt foarte mici. Prețurile raportate la nivelul de salarizare fiind foarte mare i-a determinat pe mulți tineri să opteze pentru un apartament mic, pe care și l-ar permite astfel încât să trăiască decent. Însă în momentul în care în viața de cuplu apar copiii, lucrurile nu mai sunt chiar atât de simple.
Spre deosebire de blocurile vechi, cele noi sunt mult mai bine compartimentate și măcar au pereții drepți. În cazul apartamentelor din blocurile vechi, camerele au pereții deranjant de vizibil de strâmbi, iar acest lucru nu numai că este inestetic, dar și incomod, deoarece greu reușești să așezi mobila după bunul plac.
Renovarea unui astfel de apartament este cea mai fericită alegere, însă dacă vrei pereți perfect drepți, trebuie luat în considerare că va trebui să pierzi ceva centrimetri din spațiul și așa destul de mic.
Când ne-am cumpărat apartamentul a trebuit să schimbăm tot: ferestre termopan, gresie, faianță, parchet, uși, instalație electrică și termică. A fost mai rău decât dacă aș fi luat un apartament la gri. Pereții i-am îndreptat cât s-a putut astfel încât să nu pierd prea mult spațiu.
Prima care a suferit modificări majore a fost baia. Am scos cada care ocupa undeva la trei sferturi din suprafața băii și am montat un duș de tip walk-in, ceea ce m-a făcut să câștig spațiu generos, am modificat locul lavoarului așezându-l în spațiul dintre duș și coloană (în zona în care se afla cada), iar vasul de toaletă a rămas pe poziție. Aș fi preferat să optez pentru o ușă glisantă, însă ar fi trebuit să dărâm polița de beton de pe hol de deasupra ușilor, iar toată operațiunea m-ar fi costat mult mai mult, inclusiv ușa.
În ceea ce privește bucătăria lucrurile nu au fost chiar atât de simple. Idei amenajare bucătărie aveam destule, dar spațiul nu mi-a permis să o amenajez așa cum vreau. Frigiderului i-am făcut loc pe hol, lângă mașina de spălat pe peretele cu bucătăria și baia. Mobila am realizat-o pe comandă, astfel încât să câștig spațiu prețios de depozitare. Din păcate loc pentru dining nu mi-a rămas. Însă am suficient loc de mișcare cât să nu simt anxietate din cauza mobilei înghesuite. Un sfat important. Măsurați și de 20 ori înainte de a lua o hotărâre în cazul în care optați pentru mobilă gata făcută. Este valabil și pentru alegerea electrocasnicelor. Altfel o să întâmpinați probleme majore.

Livingul 5 în 1
Apartamentul din care ne-am mutat înainte să îl cumpărăm pe acesta era mult mai mare. După venirea pe lume a copilului ne-am luat un pat imens (2 m x 2,20 m). La pat nu am renunțat. Acesta a fost așezat o perioadă în living, ca mai apoi să îl mutăm în dormitor, ocupând aproape jumătate din cameră. Asta ne-a determinat să montăm dresingul în living. Cum loc în bucătărie pentru masă nu aveam, am mutat diningul tot în living. Cum cameră de oaspeți nu aveam, iar când copilul va crește mai mare va avea nevoie de un pat doar al lui, livingul va deveni și dormitor. Cum școala online sau lucrul de acasă cere un birou, livingul a devenit și spațiu de lucru. Asta pe lângă funcția de bază: loc de relaxare. Dacă am reușit să fac asta? Am reușit! Găsești aici idei amenajarea sufrageriei!
Un aspect foarte important! Nu faceți rabat de la calitate. Am optat pentru o canapea mult mai scumpă nu doar pentru un design deosebit, dar și pentru confort și fiabilitate. Pentru dulap am folosit spațiul de la pardoseală până la tavan, astfel încât să am suficient spațiu de depozitare. Spațiul de lucru este delimitat de zona de relaxare și poziționat la fereastră astfel încât lumina naturală să fie un bun aliat. Iar masa este un extensibilă, modernă cu un blat rezistent și ușor de curățat.
Am optat pentru mobilă în culori deschise, pata de culoare fiind canapeaua. Pentru că dulapu este din pardoseală până la tavan nu mi-a creat efectul de cameră aglomerată, fiind asemenea unui perete fals, însă am ținut cont ca restul obiectelor de mobiler să fie în stil minimalist.