
Adevărata provocare vine atunci când trebuie să amenajezi un spațiu mic astfel încât să se îmbine perfect utilitatea cu designul și confortul. Pentru că nu-i așa? Dacă aglomerezi încăperea cu mult mobilier, pierzi spațiu prețios. Iar spațiul îngust crează disconfort și anxietate. Cel mai greu este atunci când ești nevoit să amenajezi o garsonieră sau un apartament dintr-un bloc vechi, un spațiu care nu a fost gândit tocmai pentru confort, fiind blocul ridicat la normă.
În urmă cu ceva timp am achiziționat un astfel de apartament care până în omentul de față renovarea lui m-a costat cam jumătate din valoarea de achizție. Iar acesta încă nu a ajuns la nivelul la care pot spune că declar că sunt mulțumită.
Apartamentul la primă vedere nu arăta rău. Avea parchet din acela masiv, care parcă țipa că are nevoie de ajutor, geamuri termopan de proastă calitate (la living geam normal că se temea moșul că se sufocă. Să mai zic că în tâmplăria de la bucătărie și dormitor avea efectiv găuri date cu bormașina din aceleași motive? Deh, o fi fost omul claustrofob), faianță ieftină din obor și gresie care probabil a fost pusă atunci când a fost făcut blocul. La modul în care arăta mă gândesc că doar un tanc o putea ciobi și crăpa în acel hal.
Bineînțeles că am înlocuit tot ce înseamnă tâmplărie și geam termopan, optând pentru ceva mult mai eficient din punct de vedere energetic și estetic. Să nu mai spun de nivelul de zgomot care a fost considerabil redus.
Primul lucru făcut după achiziție a fost înlocuirea ușilor. Arătau deplorabil și a trebuit să le înlocuim. Bineînțeles că operațiunea a avut loc în timp, prima înlocuită efectiv fiind ușa de la baie.
Apoi am scos tot parchetul deoarece era imposibil de recondiționat. Apartamentul fusese inundat, lucru pe care fostul proprietar nu l-a ascuns. Iar pe sub el era mucegai. Mai mult decât atât, sub el, acele dale izolataore erau măcinate, așa că a trebuit scos tot parchetul din living și dormitor și turnată o șapă de egalizare, ca mai apoi să așezăm izolația și peste noul parchet. Înainte de asta am reușit să zugrăvim pereții. Din fericire pereții erau finisați cu glet, însă din nefericire nu erau chiar drepți. Asta se vedea mai ales la colțuri unde diferența era deranjat vizibilă. Pentru a îndrepta perfect ar fi trebuit să pierdem câțiva centimetri buni, ceea ce într-un apartament mic diferența este destul de importantă. Am reușit doar să îi îndreptăm suficient cât estetic să nu deranjeze, colțurile fiind mascate de draperie, respectiv de mobilier.
A urmat apoi rândul gresiei și faianței, care clar trebuiau înlocuite. În primă fază, din lipsă de bani, ne-am limitat la a o curăța/ Proastă decizie deoarece eu sufăr de astm. Fără să șiu exista mucegai și printre rosturi și pe sub ea, iar produsele de curățenie folosite din abundență nu au făcut nimic altceva decât să îmi declanșeze câteva crize de astm, care doar cu tratament medicamentos au fost ameliorate. Era mult mai simplu dacă erau din prima zi date jos. Însă a venit și timpul lor, iar satisfacția a fost pe măsură.
Baia a suferit de asemenea mari modificări. Am renunțat la cadă pentru că ocupa spațiu inutil și am optat pentru un duș elegant tip walk-in. Fiind o baie mică, am optat pentru culori deschise, netre și oglinzi pentru a crea o iluzie optică de spațiu mărit.
Cele mai multe bătăi de cap le-am avut cu amenajarea dressingului. Fiind spațiu mic, a trebuit să regândim fiecare centimetru, iar cel mai rentabil ne-a părut recondiționarea vechiului mobilier, readaptându-l la noile nevoi. Am optat pentru reconstruirea unui modul peste noul șifonier, astfel încât să folosim și spațiul dintre șifonier, iar în același timp să fie și estetic.
Nu am renunțat la vechiul dressing pentru că era excelent din punct de vedere calitativ și se așeza bine în noul loc, doar că avea nevoie de îmbunătățiri pentru a face față nevoilor. Un mare avantaj l-a avut și faptul că atunci când l-am gândit, ne-am dorit să fie unul special. Așa că dressingul este realizat în mare parte din oglinzi, iar ușile culisante permit economisie de spațiu.
[…] ceea ce privește bucătăria lucrurile nu au fost chiar atât de simple. Idei amenajare bucătărie aveam destule, dar spațiul nu mi-a permis să o amenajez așa cum vreau. Frigiderului i-am făcut […]