
Masca de protecție nu este doar un accesoriu purtat ca așa vor ”autoritățile”. Este un act de responsabilitate menit să micșoreze cât se poate de mult riscul de infectare. Bineînțeles, respectând în același timp normele de igienă și distanțare fizică. Persoanele care refuză să poarte masca invocând diverse motive și care consideră că le este încălcat un drept, ar trebui să mai citească încă o dată definiția democrației și să înțeleagă că dreptul lor se oprește unde începe al meu… și invers.
Purtarea măștii nu a omorât pe nimeni. Însă nepurtarea acesteia a provocat multă suferință. Bineînțeles că și purtarea ei vine la pachet cu mici neplăceri, însă acestea sunt nesemnificative pe lângă o eventuală infectare cu SARS-COV2.
Una dintre principalele probleme cauzate de purtatul măștii este apariția acneei mecanice, denumită și acneea de mască sau Maskne.
Apariția acestei afecțiuni apare în mod special la persoanele cu un ten foarte sensibil, însă oricine poate dezvolta acnee de mască. Combinația dintre fricțiunea mecanică, transpirație, umiditate, temperaturi ridicate, propria respirație crează sub mască un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor și apariția acnnei. Dacă la asta adăugăm un ten predispus la îngrășare, măști reutilizate și o igienă incorectă, atunci suntem victime sigure.
Cum înlături problemele cauzate de Maskne
- Demachiază-te pentru îndepărtarea urmelor de machiaj. Eu folosesc demachiantul de la Vichi din gama Normaderm și gelul exfoliant 3 în 1.
- Folosește doar produse adecvate tipului de ten
- Curăță bine tenul cu apă și un produs pentru acnee (emulsie, spumă sau gel), după care folosește o loțiune tonică.
- Hidratează-ți tenul cu o cremă facială non-comedogenică cu textură fină, care nu astupă porii și nu încarcă inutil tenul. Este foarte important ca aceasta să fie adecvată tipului de ten pentru a evita agravarea acneei. Ideale sunt cremele cu consistență gel, dar și serurile faciale ușoare, cum ar fi crema fluidă Vichy Normaderm. Este importantă folosirea produselor din aceeași gamă astfel încât să nu apară anumite reacții nedorite cauzate de incompatibilitatea produselor folosite.
- Evită cremele grase sau cele cu potențioal iritant.
- Aplică crema pentru maskne cu cel puțin 15 minute înainte de a pune masca, astfel încât să existe suficient timp cât crema să fie absorbită în piele.
- Folosește cu încredere o apă termală. Eu am apă termală Avene, un produs pe care pur și simplu îl ador. Este foarte bună pentru orice tip de iritație și calmează tenul cu blândețe.

Cum eviți iritațiile cauzate de purtatul măștii
- În primul rând trebuie subliniat faptul că măștile de unică folosință, chiar sunt de unică folosință.
Nu o să intru în detalii spunând că specula cu măști este o crimă împotriva umanității. Și că cererea aceasta mare de măști ar fi trebuit subvenționată de stat astfel încât prețul să nu fie mai mare decât era înainte de pandemie. Este adevărat că fiind cerere mai mare există un efort în ceea ce privește acoperirea necesarului, însă zic că am trecut de etapa asta, iar 3,5 lei o mască în farmacie îmi pare un preț enorm, în condițiile în care cu 7 lei pot lua una din material textil. Poate dacă prețul ar fi fost accesibil, numărul persoanelor infectate ar fi fost mult mai redus. Asta bineînțeles dacă adăugăm și bunul simț al omului și respectul față de aproape. Eu am militat pentru purtarea măștii încă de la primele restricții. Chiar dacă nu era obligatorie am purtat-o atât pe drum cât și la locul de muncă, nu doar în magazine.
- Schimbă masca regulat. Mai ales dacă se umezește.
- Igiena mâinilor este foarte importantă! Este foarte important ca înainte să îndepărtezi masca să te speli bine pe mâini cu apă și săpun. Dacă tocmai ai ieșit de la magazin într-un spațiu deschis, nu uita să îți dezinfectezi mâinile și evită să îți atingi fața.
- Poartă masca doar unde este necesar. Asta în cazul în care nu există alte restricții. Dacă nu te afli într-o zonă roșie, nu este aglomerat și te afli în aer liber, sau dacă ești singur în mașină atunci poți să nu o porți. Însă repet! Mare atenție la distanța față de cei din jur.
- Evită să folosești fond de ten pe sub mască. Totuși, dacă consideri că este necesar, folosește un BB cream sau hidratează-ți tenul înainte de aplicarea unui fond de ten. Foarte importantă este aplicarea unei pudre fixatoare care să împiedice transferul de pe față pe mască.
- Dacă folosești măști textile, folosește un detergent pentru haine de bebeluși, scufundă-le în apă fiartă, iar după uscare calcă-le cu fierul de călcat. Nu doar că omoară toate microorganismele, dar masca va arăta bine călcată. Nu e prea fashion una șifonată, nu?