Sportul este promovat în permanență pentru un stil de viață sănătos. Și pe bună dreptate, activitățile sportive contribuie smnificativ la o stare de bine asupra organismului în timp ce sedentarismul nu face nimic altceva decât să degradeze considerabil organismul. Efectele practicării sportului se văd în timp și au efect pe termen lung, de aceea este esențial să acorzi zilnic măcar 30 de minute sportului de orice fel.

Practicarea regulată a sportului însă este mult mai mult decât ceea ce se promovează. În acest articol o să evidențiez trei beneficii ale sportului asupra organismului mai puțin cunoscute.

Sportul și acneea

Cine s-ar fi gândit, dar sportul poate contribui la lupta împotriva acneei. Excesul de sebum, poate fi secretat și din cauza unor hormoni precum cortizonul sau testosteronul. Practicarea unui sport poate limita producerea acestor hormoni, implicit poate contribui la lupta împotriva acneei.

Cu toate acestea, unele activități sportive pot contribui la provocarea acneei mecanice. Aceasta este o formă de acnee provocată de un cumul de factori cum ar fi căldura, transpirația, pielea acoperită și fricțiunea repetată aplicată asupra pielii de un obiect extern cum ar fi de exemplu casca de protecție. Acest tip de acnee apare frecvent în ultimul timp și la persoanele cu un ten sensibil atunci când poartă masca de protecție. Despre acest subiect v-am povestit într-un articol anterior. Vestea bună este că spre deosebire de acneea care are la bază cauze hormonale, acneea mecanică poate fi mult mai ușor prevenită și tratată.

Sportul și căderea părului

Un efect mai puțin cunoscut a sportului asupra organismului este menținerea unui păr frumos și sănătos. Exercițiile fizice contribuie la îmbunătățirea circulației sângelui și ajută inclusiv foliculii de păr prin oferirea de suficient oxigen și nutrienți esențiali necesari pentru rezistență. În același timp contribuie și la stimularea creșterii părului. În plus sportul elimină stresul, iar stresul este una dintre principalele cauze care contribuie la căderea excesivă a părului.

Sportul și creativitatea

Mișcarea contribuie la oxigenarea creierului, iar asta duce la îmbunătățirea memoriei și gândirii și la stimularea creativității. Atunci când te simți obosit din punct de vedere psihic și nu te mai poți concentra la birou, atunci este timpul să faci puțină mișcare. Chiar și o scurtă plimbare poate fi ușor relaxantă. Important este să te ridici de pe scaun și să te miști. Iar după încheierea programului, nu ar strica să mergi la sală, să ieși la alergat sau să dai câteva ture cu bicicleta.

Mișcarea contribuie la eliminarea stresului și la deblocarea creierului atunci când oboseala psihică își spune cuvântul. În plus mișcarea stimulează atât gândirea congenitală cât și cea divergentă, iar dacă ești artist atunci ai nevoie și de sport pentru a fi creativ.

Dacă ești o persoană sedentară, este foarte important să nu faci excese. Suprasolicitarea organismului duce la efecte inverse, așa că nu vei fi obosit doar psihic ci și fizic. Dacă vrei să ieși la alergat, fă-ți mai întâi încălzirea și nu te suprasolicita din prima, altfel riști să pui presiune pe tendonul lui Ahile. Cele mai frecvente complicatii ale inflamatiei tendonului ahilean sunt durerea, dificultatea la mers sau la efectuarea unor activitati fizice sau deformarea osului tendonului sau al calcaiului.

Alege să eviți alergarea pe teren înclinat, cu obstacole, pe suprafețe dure sau umede, folosește întotdeauna echipament corespunzător și încălțăminte care asigură stabilitate călcâielor. În același timp este bine să variezi mișcările și să practici activități diferite: jogging, ciclism, înot etc

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.