Achiziția unei mașini electrice cred că este visul oricărei persoane care iubește să călătorească, dar în același timp este o persoană comodă și iubitoare de natură. Vânzarea de astfel de mașini a început să crească și în România. În ultimul an, au fost cumpărate în jur de 600 de mașini electrice.

Dacă dorești să îți cumperi o mașină electrică, atunci este important să știi care sunt avantajele și care sunt dezavantajele unui astfel de vehicul.

Consumul: avantaje și dezavantaje

Vânzarea de mașini electrice a crescut considerabil, iar specialiști sunt de părere că în următorii ani va fi o explozie în ceea ce privește vânzarea acestor tip de mașini.

Să luăm exemplu o mașină obișnuită cu un consum de 8%. Pe o distanță de 100 km mașina va consuma 8 litri de benzină sau motorină. La un preț mediu de 4,5 lei litru, vei parcurge 100 km cu un cost de 36 lei. Nu pare mult, dar dacă ai de parcurs zilnic distanța aceasta, când tragi linie la sfârșit de lună, o să vedeți că nu ați cheltuit chiar atât de puțin. Costul pentru aceeași distanță cu o mașină electrică este nsă de 5 ori mai mic.

O mașină electrică este o investiție bună pe termen lung, spun specialiștii, asta pentru că prețul la stațiile de încărcare este destul de mic. Bine, povestea asta îmi e cunoscută… Să nu uităm: motorină vs benzină. nu m-ar mira ca atunci când piața auto va fi ocupată în proporție de peste 90% de mașini electrice ori hibrid, prețul la stațiile de încărcare să nu mai fie chiar atât de mic, având în vedere că și cererea va fi mult mai mare. Însă nu ar trebui privit totul atât de tragic.

Timpul de încărcare

Timpul de încărcare variază de la o mașină la alta și poate fi de la 30 de minute până la 12 ore. Timpul de încărcare este influențat în mod direct de dimensiunea bateriei şi de viteza punctului de încărcare. De exemplu, o maşină electrică obişnuită poate fi încărcată de la 0 la 100% în aproximativ 8 ore. Timpul este destul de ridicat dacă ai de parcurs un drum lung, de aceea la drumurile actuale o mașină hibrid este mult mai utilă. Totuși, producătorii de vehicule electrice s-au adaptat vremurilor și oferă soluții rapide pentru încărcarea bateriei, aceastea putând fi încărcate atât de la stații publice cât și de acasă. La fel ca și în cazul telefoanelor mobile, producătorii de mașini electrice își vor îmbunătăți tehnologia, găsind soluții eficiente pentru încărcarea rapidă.

Stații de încărcare puține

Acesta este un dezavantaj care ar trebui luat în calcul în momentul de față. Dar cu o mașină hibrid cu siguranță asta nu va mai fi un inconvenient. De fapt asta este tehnologia viitorului. Hibrid ca mai apoi să se treacă 100% electric.

Poluarea – un mare bonus pentru mașina electrică

Mașina electrică nu poluează. Curentul produs pentru necesarul de încărcare este considerabil mult mai puțin nociv pentru mediu ca noxele eliminate de carburanții cu care rulează mașinile obișnuite.

Prețul – un dezavantaj pentru puterea de cumpărare din România

România este sufocată de mașini second hand aduse de afară. Toate rebuturile se găsesc la noi. Iar asta nu este chiar îmbucurător. Cu toate acestea există un trend în ceea ce privește mașinile noi de lux. Și se pare că a început să prindă contur și achiziția de mașini hibrid. Iar asta ar trebui să ne bucure. În momentul de față o mașină electrică este mult prea scumpă pentru salariile medii din România. Mai ales că tinerii nu au nevoie doar de o mașină ci și de o locuință, de hrană, îmbrăcăminte și viață socială. Ca să le aibă pe toate optează fie pentru o mașină mai scumpă dar second hand, fie pentru una nouă dar ieftină. Să nu uităm că cele mai populare mașini electrice vândute în România costă de la 30.000 de euro în sus, cam cât o garsonieră într-o zonă bunicică sau un apartament cu două camere la periferie. Vezi aici care este topul mașinilor electrice ale anului 2020!

Dacă te-ai hotărât să achiziționezi un astfel de autoturism, atunci află aici dacă numerele de înmatriculare dorite sunt disponibile! Însă âine cont că verificarea acestora nu înseamnă și rezervarea lor. Dacă dorești anumite numere de înmatriculare, atunci trebuie să achiziționezi mașina și să demarezi procedurile de înmatriculare!

Un comentariu la „Mașina electrică – avantaje și dezavantaje.”

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.